- Snel herstel met onze oefeningen
- Trainingsprogramma’s op maat
- Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
Alpe d'HuZes
Zo ga je goed voorbereid van start
In juni reizen zo'n 5000 sporters af naar de Franse Alpen. Tijdens het sportevent genaamd Alpe d'HuZes beklimmen ze fietsend, hardlopend of wandelend maximaal 6x de Alpe d'Huez. Dit doen zij onder het motto 'opgeven is geen optie'. Tijdens het event zamelen zij zoveel mogelijk geld in voor onderzoek naar kanker en naar verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met kanker.
Ben jij een van deze strijders die de uitdaging met zichzelf aangaat om deze bekende alpen coll een of meerdere keren te trotseren? Dan is het belangrijk om je zo goed mogelijk voor te bereiden op dit grootse sportevent. Tot 2018 was een sportmedisch onderzoek verplicht voor deelname aan de Alpe d'HuZes. Sindsdien is het niet meer verplicht, maar wel sterk aangeraden. Jaarlijks worden een aantal mensen bij een sportmedisch onderzoek er op tijd uitgepikt en behandeld voor het geconstateerde probleem.
Sportmedisch onderzoek voor Alpe d'HuZes; wat is het nut?
Sporten is gezond, dat weten we allemaal. Een goede lichamelijke conditie gaat gepaard met regelmatig sporten en verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Iemand die bijvoorbeeld 80 km per week fietst, verlaagt de kans op een hartinfarct met 50%.
Het blijkt dat extreme sportdoelen steeds populairder zijn; simpelweg een rondje fietsen of hardlopen is vaak niet meer genoeg. Recreatieve sporters willen bijvoorbeeld per se die ene berg beklimmen of een marathon hardlopen (binnen 4 uur). Daar is niks mis mee, maar de Alpe d'Huez is wel steil en een marathon is een eind lopen. Bij zo'n zware inspanning moet je wel zeker weten dat je lichaam dit aan kan.
Elk jaar wordt de sportwereld toch weer opgeschrikt door het plotseling overlijden van een sporter, recreatief en competitief. Dit komt per jaar 150 à 200 keer voor. Het plotseling overlijden van een sporter wordt vaak toegeschreven aan plotse hartdood. De oorzaak van een plotse hartdood is sterk afhankelijk van je leeftijd. Bij sporters onder de 35 is plotse hartdood vaak het gevolg van een aangeboren hartafwijking. Bij sporters ouder dan 35 jaar wordt de plotse hartdood bijna altijd door een hartinfarct veroorzaakt.
In 80% van de gevallen is een plotse hartdood tijdens of vlak na het sporten het gevolg van een hartinfarct. Sporten is dus niet de oorzaak van acute hartdood; dat is het onderliggende hartlijden. Het sporten is bij een plotse hartdood de trigger waardoor het fenomeen optreedt. Net zoals een auto elk jaar een APK moet ondergaan is het belangrijk je lichaam te laten checken voor je het serieus gaat belasten. Dit doe je met een sportmedisch onderzoek.
Trainingsschema's Alpe d'Huzes
Tijdens de Alpe d'HuZes kun je voor meerdere uitdagingen kiezen. Zo kun je de Franse Alpen col fietsend of hardlopend bedingen. Hoeveel en hoe vaak moet je nu trainen om de Alpe d'Huzes fietsend of hardlopend te voltooien? Hiervoor zijn geen standaardwaarden en hangt sterk af van je conditie en de tijd die je ervoor hebt. Een trainingsschema kan een goed leidraad zijn. Daarom heeft sportarts en trainer Guido Vroemen speciaal voor jou als deelnemer een aantal schema's gemaakt ter begeleiding van je voorbereiding.
Rompstabiliteit
Buiten het trainen van je conditie is rompstabiliteit ook zeker belangrijk. Een sterke core zorgt voor stabiliteit en een betere houding. Dat geldt zowel voor wielrenners als voor hardlopers. Rompstabiliteit kan daarom ook helpen om comfortabeler te fietsen of te hardlopen. Het is dus zeker een must om een kijkje te nemen op de pagina met de core stability schema's.
Hoe bereid ik me voor?
De complete handleiding voor wielrenners met een doel
De wielersport is booming! Met bijna 1 miljoen fietsfanaten is de fietssport groot in Nederland. Zware fietsuitdagingen zoals 'Alpe d'HuZes' en 'Tour of Life' hebben hier een bijdrage in. Ook de pandemie heeft meer Nederlanders op de (wielren)fiets geholpen.
Bij fietsevenementen, zoals de Alpe d'HuZes, proberen niet alleen ervaren, maar ook minder ervaren wielrenners een tandje harder te trappen. Juist om grenzen te verleggen en geld binnen te halen voor het goede doel. Met het boekje 'Hoe bereid ik me voor? De complete handleiding voor wielrenners met een doel', ga je goed van start. Deze handleiding is geschreven door een panel van experts in het vakgebied.
Tips voor de afdaling
Naast het beklimmen van de Alpe d'HuZes krijg je ook te maken met de afdaling. Afdalen met de wielrenfiets is een vak apart. Na de beklimming zit je waarschijnlijk nog hoog in je ademhaling. Belangrijk is om je ademhaling rustig te krijgen en ook de tijd te nemen voor de afdaling. Verder is je houding op de fiets belangrijk. Daal altijd 'in de beugels'.