• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Buiten sporten: let op de teek

Sporten in de natuur is heerlijk. Maar er is een kleine kans dat je gebeten wordt door een teek. Deze parasiet kan niet alleen de ziekte van Lyme overbrengen, maar ook een hersen(vlies)ontsteking. Verstandig dus om je tegen teken te wapenen.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Buiten sporten: let op de teek

Teek kan verschillende ziekten overbrengen

Hardlopers en andere buitensporters kunnen ermee te maken krijgen: een tekenbeet. In de week van de Teek van 22 t/m 26 april vragen verschillende organisaties aandacht voor de teek en de ziekten die de parasiet kan overbrengen. De meest bekende is de ziekte van Lyme. Dit wordt veroorzaakt door de borrelia-bacterie, die een op de vijf teken bij zich draagt.

Lees meer: Wat doe je als je gebeten bent door een teek?

Antibiotica helpen niet bij teken-encrefalitis

Minder bekend is dat een tekenbeet ook een (heel) kleine kans geeft op een teken-encefalitis (TBE), ofwel een hersen(vlies)ontsteking. De ziekte lijkt eerst op griep, met klachten als milde koorts, hoofdpijn en misselijkheid. Later kunnen de hersenen, het ruggenmerg en het hersenvlies ontstoken raken. Een tot twee procent van de mensen met deze ernstige klachten, overlijdt. TBE is anders dan de ziekte van Lyme niet te behandelen met antibiotica. Er bestaat wel een vaccinatie tegen.

Zie ook: De ziekte van Lyme, hoe kun je het voorkomen?

Besmetting met TBE-virus binnen enkele minuten

Het TBE-virus bevindt zich in het speeksel van een besmette teek. Als je door een teek gebeten wordt, vindt besmetting al binnen enkele minuten via de speekseloverdracht plaats. Hierdoor is het onvermijdelijk dat je bij de tekenbeet het virus oploopt. Dat is anders bij de ziekte van Lyme. Als je de teek binnen vierentwintig uur verwijdert, is de kans op besmetting met Lyme bijna uitgesloten.

Lees meer: Alles over hardlopen

Vijf patiënten met teken-encefalitis in 2020

Tot voor kort kwam het virus alleen in het buitenland voor, maar mede door de zachte winters heeft het virus zich noordelijker kunnen verspreiden vanuit andere Europese landen. Sinds 2016 is bekend dat teken in bepaalde gebieden in Nederland besmet zijn met TBE. Het aantal mensen dat deze ziekte oploopt neemt de laatste jaren toe. Volgens het RIVM zijn in 2020 vijf patiënten ziek geworden door het TBE-virus in Nederland. De jaren daarvoor ging het om een tot twee patiënten per jaar.

3 tips om teken te voorkomen:

  1. Blijf op de paden in het bos. Zorg ervoor dat je niet in aanraking komt met grassen, struiken en bomen.
  2. Draag goed sluitende kleding. Stop bijvoorbeeld je broekspijpen in de sokken, draag lange mouwen en een pet.
  3. Controleer jezelf op teken. De teek heeft een voorkeur voor warme, vochtige plekjes. Controleer daarom extra goed je huidplooien, zoals oksels, liezen, bilnaad en knieholten, achter je oor, en in je hals en nek. Maar een teek kan ook wel gewoon op je been, arm, of de romp, zitten.

Bron: RIVM, Stigas, tekenbeetziekten.nl


Zoek een sportzorgprofessional