• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Waar moet je als ouder op letten als je kind een groeispurt heeft?

Groeispurt bij je kind: hij of zij schiet de hoogte in, voeten worden groter en armen langer. Wat doet dat met je kind? Waar moet je als ouder op letten?

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Waar moet je als ouder op letten als je kind een groeispurt heeft?

Groeispurt bij je kind: hij of zij schiet de hoogte in, voeten worden groter en armen langer. Wat doet dat met je kind? Waar moet je als ouder op letten?

Groeispurt

Kinderen groeien niet gelijkmatig, maar in schokken. Elk kind krijgt te maken met een groeispurt. Bij de een gaat dat wel geleidelijker dan bij de ander. De eerste groeispurt heeft een kind in de eerste twee jaar van zijn leven. Bij meisjes kondigt de tweede grote groeispurt zich aan vanaf tien of elf jaar. Bij jongens gebeurt dat een jaar of drie later. Zij schieten vanaf hun dertiende levensjaar de lucht in. Jongens kunnen in deze fase wel tien centimeter per jaar groeien, bij meisjes is dat twee of drie centimeter minder.

De verschillende lichaamsdelen groeien in verschillende snelheden. Voor de coördinatie is dat heel lastig. Je merkt het dan ook aan je kind: dat wordt wat slungeliger. Tijdens het sporten merken kinderen dat ze anders bewegen, daar moeten ze aan wennen. Hun lichaam doet niet wat ze verwachten.

Je kind heeft in deze periode meer kans blessures op te lopen. Het is goed als ouders en coaches zich realiseren dat kinderen in deze periode kwetsbaarder zijn en eerder last kunnen krijgen van overbelasting. Goede trainers houden er rekening mee, maar het kan nooit kwaad als ouder de coach te informeren. Oefeningen gericht op coördinatie helpen kinderen meer grip te krijgen op hun bewegingen.

Groeipijn

Waar kinderen ook mee te maken kunnen krijgen, zijn groeipijnen. Door de snelle groei van de botten, krijgen de spieraanhechtingen bij bijvoorbeeld de hiel en de knieën het zwaar te verduren. Het zijn klachten die voorbij gaan, maar ze zijn wel vervelend. Let er op de belasting terug te brengen als je kind aangeeft last te hebben van groeipijn. Dus minder en minder intensief sporten en niet tot het uiterste gaan. Belangrijk is wel dat je kind fit blijft. Door gerichte oefeningen kan men soms de belastbaarheid, de hoeveelheid belasting die een kind aankan, verhogen.

Voldoende slaap

Goede voeding en voldoende slaap helpen je kind in deze periode. Eiwitten zorgen voor de opbouw van spiermassa en voor een goede stofwisseling. Gevarieerd eten met vlees, vis, eieren en soja ondersteunt kinderen hun groeispurt goed te doorstaan.

Als sportarts krijg ik regelmatig jonge sporttalenten op mijn praktijk. Het liefst meet ik ze vanaf een jaar of tien elke drie maanden. Dan weet ik wanneer ze groeien en hoeveel. De uitschieters kan ik advies geven over de intensiteit en manier van training, extra coördinatieoefeningen en hun voeding. Want kinderen die veel sporten hebben tijdens hun groeispurt extra aandacht nodig.

Jessica is sportarts en heeft haar eigen sportmedisch adviescentrum (SMA) Jessica Gal Sportartsen. Ze is moeder van Tommy (7). Jessica schreef ook op Tym over groeispurts in de zomer en goede sportschoenen.


Zoek een sportzorgprofessional