• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Fit en Flirty

3 valentijntips voor voeding en beweging

Valentijnsdag staat weer voor de deur, een tijd van liefde, genegenheid en het verwennen van je geliefde. Cadeautjes, bloemen, chocolade of een romantisch etentje zijn echt Valentijn klassiekers. Maar als jij je zorgen maakt over mogelijke extra kilo's, geen paniek! Met de handige tips van sportdiëtist Ellen Steinmeijer van ABCdietistennetwerk zorg je voor een verantwoorde en romantische Valentijn.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Fit en Flirty

1. Chocolade het medicijn van de liefde (en voor je hart?)

Valentijn en chocolade zijn onlosmakelijk verbonden. Als Valentijnsdag nadert, verschijnen de hartvormige dozen chocolade in de supermarkt. Chocolade wordt niet alleen geassocieerd met liefde, maar ook met gezondheid, vooral voor het hart.

Cacao, en dus chocolade, bevat flavanolen, antioxidanten die een positief effect kunnen hebben op het hart en de bloedvaten. Onderzoek toont aan dat een dagelijkse inname van meer dan 200 milligram flavanolen uit cacao de elasticiteit van de bloedvaten kan verbeteren. Een betere elasticiteit van de bloedvaten kan het risico op hart- en vaatziekten verlagen. 200 mg flavanolen komt neer op 10 gram pure chocolade met een hoog flavanolengehalte of 2,5 gram cacaopoeder met een hoog flavanolengehalte. Helaas, deze hoeveelheid zit niet in een blokje pure chocolade uit de supermarkt. Flavanolen geven chocolade namelijk een wat bittere smaak en dat vindt niet iedereen lekker. Fabrieken halen tijdens het verwerkingsproces van cacao deze flavanolen uit de chocola om de bittere smaak te verminderen. Wel is er speciale chocolade verkrijgbaar die een hoog gehalte aan flavanolen bevat. Bij repen chocolade is de regel over het algemeen hoe hoger cacaogehalte, hoe meer flavanolen. Ook rauwe chocolade bevat meer flavanolen, omdat deze niet verhit wordt in het verwerkingsproces.

Cacao en chocolade bevatten ook de aminozuren tryptofaan en serotonine. Tryptofaan kan in het lichaam omgezet worden in serotonine. Serotonine wordt ook wel een geluksstofje genoemd en wordt in verband gebracht met een goed humeur. Een verhoogde serotonine-aanmaak kan angst en stress verlagen. Een stukje chocolade voor je humeur is dus helemaal nog niet zo slecht.

Krijg je nu een doos met chocolade bonbons eet deze dan niet in een keer leeg. Al die suiker is niet goed voor je gezondheid. Bekijk het zo, als je elke dag een chocolaatje eet kun je veel langer van de doos heerlijke chocolade genieten.

2. Samen (uit)eten met Valentijnsdag

Uit eten gaan op Valentijnsdag hoeft niet per se ongezond te zijn; veel restaurants bieden ook gezondere opties aan op de menukaart. Als je al weet waar je naartoe gaat met je date, bekijk dan van tevoren het menu en maak een bewuste keuze. Onderzoek toont aan dat wanneer je vooraf je gerecht kiest de kans dat je een gezonde keuze maakt vergroot, omdat je minder bent afgeleid (door je leuke date).

Je kunt ook thuis samen koken, wat net zo romantisch kan zijn. Zelf koken geeft je de controle over de ingrediënten en maakt het gemakkelijker om gezondere keuzes te maken. Onthoud dat gezond en lekker heel goed samengaan

En vergeet niet dat je ook wel eens wat lekkers mag eten. Doe dat alleen met mate.

3. Een actief cadeau

Je Valentijnsdate hoeft natuurlijk niet om alleen eten en drinken te draaien. Er zijn genoeg dates te bedenken waarbij je lekker actief of sportief bezig bent. Denk bijvoorbeeld aan een mooie wandeling door het bos. Of kies voor een sportievere uitdaging, zoals een dansles, boulderen of schaatsen.

En als kleine extra tip: vergeet je date niet af en toe een knuffel te geven. Het knuffelen het verlaagt namelijk je hartslag en bloeddruk. Een knuffel van 20 seconde is al genoeg om dit te bewerkstelligen!


Auteur
Ellen Steinmeijer
Zoek een sportzorgprofessional