• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Wandelen met artrose in de knie: tips en behandelmogelijkheden

Het ervaren van ochtendstijfheid of een wat krakend gevoel in de knie kan duiden op slijtage of artrose. Podotherapeut Mark van Voetencentrum Wender vertelt wat artrose precies is en welke behandelmogelijkheden er zijn. 

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Wandelen met artrose in de knie: tips en behandelmogelijkheden

Dagelijkse bezigheden zoals wandelen of überhaupt ’s ochtends uit bed komen zijn dingen waar je normaal niet over na hoeft te denken. Maar voor mensen die artrose in de knie hebben kan dit een hele uitdaging zijn.

"Om te begrijpen hoe artrose in de knie je dagelijks leven en dus ook de wandelingen kan beïnvloeden is het belangrijk om te weten hoe de knie is opgebouwd. De knie bestaat uit drie delen die bijeengehouden worden door ligamenten en ondersteund door spieren. Samen zorgen ligamenten en spieren voor stabiliteit in de knie. Wanneer je minder actief ben of minder traint kan dit leiden tot instabiliteit, waardoor de beweging in de knie toeneemt en slijtage verergert. Tijdens een wandeling glijden de spieren in jouw knie steeds weer over het kraakbeen. Door de wrijving kan het kraakbeen beschadigen”, vertelt Mark. 

Artrose knie vaker bij vrouwen 

Artrose in de knie komt vaker voor bij vrouwen en komt vaker voor bij mensen met zware beroepen of wanneer iemand te maken heeft met overgewicht. Daarnaast is de mate van slijtage niet bepalend voor de pijn die iemand heeft. Iemand met weinig slijtage kan veel klachten ervaren, terwijl iemand met veel slijtage weinig klachten kan hebben.  

Behandelmogelijkheden artrose

Zoals bij veel klachten zijn er ook voor artrose in de knie verschillende behandelmogelijkheden. Hierbij is het belangrijk dat de klachten worden gezien door een fysiotherapeut of podotherapeut. 

  • De fysiotherapeut kan je helpen met het versterken van de spieren rond de knie en je stabiliteit verbeteren.
  • De podotherapeut kan je voetstand bekijken en standsafwijkingen corrigeren om de druk van de knie te halen. Denk aan podotherapeutische steunzolen of een kleine aanpassing aan je wandelschoen. Doordat de stand wordt gecorrigeerd, wordt de druk op de knie verminderd en kunnen de klachten verminderen.

Artrose in de knie gaat niet over, maar met de juiste behandeling kan pijn en ongemak worden verminderd. Het is belangrijk om actief te blijven en juist de wandeling wel te maken. Start bijvoorbeeld met steeds kleine stukjes wandelen: dus liever 3x 20min., met 2 tussenpauzes om de spieren als schokdempers te laten herstellen, dan 1x 60min. achtereen. Indien wandelen toch te belastend blijkt dan is fietsen (ook een e-bike) een betere alternatieve bewegingsvorm. Samen met de podotherapeut of sportsarts kan een persoonlijk behandelplan opgesteld worden.

Bekijk de video op de website van Voetencentrum Wender waarin podotherapeut Mark meer vertelt over artrose in de knie. 

Wetenschappelijk avond Artrose en Sport / Bewegen voor professionals

Artrose in de knie komt ook aan de orde tijdens de Wetenschappelijke avond Artrose en Sport/Bewegen op 26 maart aanstaande. Daar wordt dieper op de kraakbeendegeneratie ingegaan en zal de spreekster specifieker aangeven wat voor oefeningen je bovenbeenspieren en bekken/rompmusculatuur met name nodig hebben.

Neem voor advies contact op met een sportarts of (sport)podotherapeut bij jou in de buurt.


Zoek een sportzorgprofessional