- Snel herstel met onze oefeningen
- Trainingsprogramma’s op maat
- Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
Ik heb taaislijmziekte (CF, cystic fibrosis) en sport / beweeg al
Wat betekent het voor je als je te horen krijgt dat je cystic fibrosis (CF, taaislijmziekte) hebt? Kan er veilig worden doorgesport, moet het trainingsschema worden aangepast, zijn er aanvullende oefeningen of voorzorgsmaatregelen etc.
- Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt steeds vaker dat sport en/of bewegen een positieve bijdrage leveren aan het ziekteproces, de levensduur en de kwaliteit van leven.
- Ook blijkt uit diverse onderzoeken de positieve effecten van sporten voor mensen met CF. Sporten verhoogt de weerstand, het houdt de organen en spieren in goede conditie en het kan helpen om luchtweginfecties te voorkomen.
Kun je veilig blijven sporten en bewegen met cystic fibrosis?
Met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je veilig blijven sporten.
Conditie opbouwen en in conditie blijven kost ook bij gezonde mensen tijd. Door jouw ziekte en mogelijke opnames duurt het misschien allemaal wat langer, maar blijf vooral positief.
Wanneer er tijdens het sporten sputum omhoog komt, spuug dit dan uit. Het is een goed teken als het slijm los komt.
Breng jouw trainer of sportgenoten, voor zover ze dit nog niet weten, op de hoogte van jouw ziekte zodat zij hier rekening mee kunnen houden en weten wat er moet gebeuren mocht er onverhoopt toch iets mis gaan.
Wat zijn de risico’s van sporten en bewegen met cystic fibrosis?
- Zuurstofgebrek tijdens het sporten. Dit is te verhelpen met een zuurstofslangetje. Vraag dit na bij jouw behandelend arts.
- Kou vatten tijdens het sporten. Tijdens het sporten ga je zweten kleed je daarom niet te warm aan. Te weinig kleding is ook niet goed dus probeer zelf uit wat voor jou de beste kleding is.
Wat kan de sportarts betekenen voor mensen met cystic fibrosis?
Ook mensen met cystic fibrosis kunnen bij de sportarts terecht. Dat de sportarts er alleen is voor topsporters is een misvatting! Iedereen kan profiteren van de sportspecifieke kennis van de sportarts.
Iedere persoon met cystic fibrosis is weer anders. De sportarts kan je adviseren door een gericht programma op te stellen op basis van een sportmedisch onderzoek. Hierdoor kun je op je eigen niveau (blijven) sporten/bewegen en het beste uit jezelf halen! Daarnaast kan de sportarts je ook adviseren welke sport het beste bij jou past.
Stel je vraag aan de digitale sportarts
Aan de digitale sportarts kun je een vraag over stellen over sporten / bewegen in relatie tot jouw chronische aandoening.