- Snel herstel met onze oefeningen
- Trainingsprogramma’s op maat
- Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
Ik heb taaislijmziekte (CF, cystic fibrosis) en wil gaan sporten / bewegen
Wil je graag bewegen of sporten, maar vraag je je af of dit mogelijk is met taaislijmziekte? Twijfel je welke activiteiten wel of niet geschikt voor je zijn? Heb je tips nodig of behoefte aan advies van de digitale sportarts? Hierna vind je de informatie die je nodig hebt om op een veilige manier te gaan sporten en bewegen.
Sportief bewegen is ook voor mensen met taaislijmziekte een goed idee: het verhoogt je algemene weerstand, het houdt de conditie van organen en spieren in stand en het kan luchtweginfecties voorkomen. Regelmatig bewegen helpt je om je sociale contacten te vergroten en bovendien is de kans groot dat je door te bewegen je beter in je vel voelt zitten.
Starten met bewegen is niet altijd even makkelijk. Het is goed om je te realiseren dat verandering tijd en energie kost. Bedenk van tevoren wat je belangrijk en leuk vindt en hoeveel tijd, inspanning en mogelijk geld de beweegactiviteit je gaat kosten.
Taaislijmziekte en sporten en bewegen
Regelmatig bewegen met een matige intensiteit, bijvoorbeeld stevig wandelen, fietsen of joggen, leidt tot verbetering van je uithoudingsvermogen en spierkracht. De Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen is 30 minuten per dag en dit geldt ook voor mensen met taaislijmziekte. Deze 30 minuten kun je in een keer achter elkaar afronden, maar je kunt het half uur ook opsplitsen in bijvoorbeeld 15 minuten bewegen, 10 minuten tuinieren en 5 minuten op de fiets. Als je net begint, is het verstandig om rustig aan te doen en de duur langzaam uit te bouwen tot aan de 30 minuten. Onthoud: elke dag 30 minuten is effectiever dan drie dagen één uur.
Welke bewegingsactiviteiten kan ik doen?
In principe is elke sport geschikt voor mensen met taaislijmziekte. Denk aan hardlopen, fietsen of roeien maar ook aan teamsporten, zoals voetbal of basketbal. Ook zwemmen of aquajoggen zijn aan te raden; de warme vochtige ruimte kan een positief effect hebben op je longen maar het kan de klachten ook verergeren. Elke patiënt met taaislijmziekte is weer anders dus een eenduidig advies geven is moeilijk. Kies daarom een sport die bij je past en waar je plezier aan beleeft.
Tips voor sporten en bewegen met taaislijmziekte
Als je let op de ‘spelregels’, dan kunnen taaislijmziekte en sportief bewegen uitstekend samen gaan. Een aantal tips om in beweging te komen en te blijven:
- Beweeg samen met anderen die ongeveer net zo fit zijn als jij: leuk en motiverend!;
- Wanneer er tijdens het sporten sputum omhoog komt, spuug dit dan uit. Het is een goed teken als het slijm los komt;
- Kleed je tijdens het sporten buiten niet te warm maar ook niet te koud aan. Probeer voor jezelf uit te vinden wat de beste kleding is;
- Wanneer je zuurstofgebrek krijgt tijdens het sporten, dan is het mogelijk dit te verhelpen met een zuurstofslangetje. Vraag dit na bij je arts;
- Als het een dagje tegen zit, zit dan niet stil maar neem eens de fiets naar je werk in plaats van de auto of loop een klein blokje om. Een beetje beweging is altijd beter dan niets doen;
- Conditie opbouwen kost ook bij gezonde mensen tijd. Door je ziekte en mogelijke opnames duurt het misschien allemaal wat langer, maar blijf vooral positief;
- Mocht je in een groep sporten, vertel je begeleider of medesporters over je aandoening, dit voorkomt misverstanden.
Wat kan de sportarts betekenen voor mensen met taaislijmziekte?
Als je niet precies weet welke activiteit wel of niet geschikt is of als je niet eerder aan bewegingsactiviteiten hebt deelgenomen, vraag dan een (sport)arts om advies. Je kunt samen met je arts of fysiotherapeut een plan opstellen waarbij ook rekening gehouden wordt met jouw wensen en mogelijkheden.
Stel je vraag aan de digitale sportarts
Aan de digitale sportarts kun je een vraag over stellen over sporten / bewegen in relatie tot jouw chronische aandoening.