• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Wat te doen bij een enkelverstuiking?

Een acute enkelverstuiking vraagt meteen aandacht vanwege de pijn en zwelling. Maar wist je dat het risico op een tweede verstuiking nog een jaar lang dubbel zo hoog is?

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Wat te doen bij een enkelverstuiking?

In 2013 liepen sporters in Nederland 680.000 enkelblessures op. Dit is 15 procent van het totaal aan sportblessures in 2013. Het merendeel van de enkelblessures ontstaat plotseling. Bij de meeste enkelblessures gaat het om een verstuiking, verdraaiing of bandletsel. Bijna een derde van de sporters heeft last van een oude enkelblessure.

Een acute enkelverstuiking vraagt meteen aandacht vanwege de pijn en zwelling. Maar wist je dat het risico op een tweede verstuiking nog een jaar lang dubbel zo hoog is?

Eerste dag van de verstuiking: behandel en belast

Na een verstuiking ontstaat vaak een zwelling en een bloeduitstorting. Dit is een teken dat je enkelbanden zijn ingescheurd. Wat te doen?

  • Koelen en paracetamol helpen tegen de pijn
  • Geef je enkel rust tot de pijn gezakt is.
  • Probeer je enkel zo snel mogelijk weer te belasten.

2-8 weken: belast en bescherm

Wanneer je enkel weer belastbaar is, is het slim je verzwakte enkelbanden te beschermen met een brace of sporttape. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van een enkelbrace tijdens sport het meest effectief is om herhaalde enkelverstuikingen te voorkomen. Overweeg na een enkelverstuiking bij het hervatten van de sportbeoefening daarom een enkelbrace. Draag de brace tijdens sport gedurende een jaar. Als een brace niet mogelijk of niet gewenst is, versterk dan je enkel met oefeningen. Van de oefeningen is eerder al bewezen dat ze enkelblessures voorkomen, maar bovendien bevorderen ze de enkelfunctie.

Voordelen brace ten opzichte van sporttape

  • Is sneller aan te leggen;
  • Op de lange termijn goedkoper;
  • Geeft minder huidirritatie.

> 1 jaar: train en tape of brace

Eindelijk weer lekker trainen. Maar pas op! Je loopt tijdens het sporten zeker nog één jaar lang een dubbel zo hoog risico op een tweede verstuiking.

  • Balanstraining vermindert de kans op een tweede enkelverstuiking met 40%.
  • Bracen vermindert de kans op herhaling met 80%. Welke brace goed is vind je terug in de Brace-Keuze wijzer.
  • Tapen helpt ook, maar is een beetje ouderwets.

Oefeningen ook via de ‘Versterk je enkel’ app

Op www.sportzorg.nl/oefeningen/enkeloefeningen tref je spierversterkende oefeningen aan voor je enkels. Er is ook een app ontwikkeld met daarin de oefeningen. De ‘Versterk je enkel’ app is te downloaden downloaden als iOS app of Android app, zowel voor je telefoon als voor je tablet. Download de app ’Versterk je enkel’ voor smartphone en tablet of kijk op www.veiligheid.nl/enkelapp.

Slappe spieren door tape of enkeltape?

Nee. Dat is echt een fabeltje. bedenk maar eens hoeveel uur per week je niét sport. Al die tijd gebruik je je spieren gewoon en dat is echt genoeg. Bovendien is het niet zo dat je je spieren helemaal niet meer gebruikt met een brace of tape om. Wel is het zo dat je ze na een enkelblessure extra moet trainen om je hele enkel weer sterk te maken.

Bron: Kasper Janssen, sportarts


Zoek een sportzorgprofessional