Als sporter een zorgverzekering afsluiten is binnenkort niet meer voordeliger
Zorgverzekeraars hebben de afgelopen jaren verschillende gezondheidsprogramma's aangeboden om hun verzekerden te ondersteunen bij het behouden van een gezonde levensstijl. Recent zijn er echter veranderingen opgetreden in deze initiatieven. Zo heeft Menzis eerder dit jaar het programma Samen Gezond beëindigd, en ook ASR past hun Vitality-programma aan. Wat betekent dit voor jou als verzekerde?
ASR stopt met beloningen
Bij ASR konden klanten jarenlang via een stappenteller sparen voor cadeaubonnen of korting op hun premie. Gebruikers zijn teleurgesteld. "Het stimuleerde me om te bewegen, en ik ben hierdoor echt wat kilo’s kwijtgeraakt," zegt Clarissa Hermans, die ruim vier jaar deelnam aan het Vitality-programma.
Gebruikers van het bewegingsprogramma kregen een e-mail waarin stond dat de ‘beloningen’ zoals gebruikers ze nu kennen stoppen per 1 januari 2025. Het is niet de eerste keer dat verzekerden een wijziging meemaakt. "In het begin konden wij nog sparen voor cadeaubonnen ter waarde van 20 euro. Later is dat bedrag verlaagd naar 15 euro en nu dit."
Gebruikers kunnen wel punten blijven verdienen door te bewegen, maar wat ze volgend jaar met deze punten kunnen doen, wil ASR pas later bekendmaken. Verzekerderen die behoefte hebben aan hun zorgverzekering vergelijken vóór het nieuwe zorgseizoen, kunnen terecht op een vergelijkingssite.
Kosten te hoog
Het programma van ASR heeft 90.000 deelnemers, die maandelijks een bijdrage van 3,50 euro betalen. Volgens een woordvoerder van de verzekeringsmaatschappij werd het programma vrij kostbaar. Dat kun je niet meer links laten liggen, daar moet iets mee gedaan worden.
Dat is wat de gebruikers verwachten. De kosten zijn op het gegeven moment hoger dan de maandelijkse bijdrage. ASR hoopt wel dat meer klanten gaan bewegen, daarom is besloten om de maandelijkse bijdrage te schrappen.
Verzekeraars moeten eerst investeren in de programma’s, waarbij de baten niet altijd bij hen liggen. Tel hier ook bij op dat menig verzekerden jaarlijks van zorgverzekering verandert, en je hebt onderaan de streep geen voordeel als zorgverzekeraar.
Effectiviteit van beloningen
Er waren altijd al twijfels over de effectiviteit. "Het risico is dat vooral fitte mensen dit soort programma's en apps gebruiken", zegt een psychologisch onderzoeker bij de universiteiten in Leiden en Delft. Hij vindt wel dat de beloningen een positief effect hebben. "Mensen zijn heel erg gericht op de korte termijn en daar zijn die programma's ook op ingesteld. Als geld een rol speelt, dan zien we dat mensen gaan bewegen."
Daarom vindt hij het jammer dat de programma's worden afgebouwd: "Omdat ze preventief kunnen werken. En we weten dat als je een beloningsprogramma weghaalt, mensen weer terugvallen in het oude gedrag." Volgens hem zouden beloningsprogramma's aantrekkelijker moeten zijn. "Beloningen kunnen bijvoorbeeld hoger zijn voor mensen die het meer nodig hebben."
Toekomst van gezondheidsprogramma’s
Zorgverzekeraars zoals CZ en Zilveren Kruis hebben ook gezondheidsprogramma's, maar dan zonder beloning. Zij zeggen vooral gedragsverandering te willen stimuleren. Het is nog de vraag of dit soort programma's zonder financiële prikkels dezelfde impact zullen hebben. De discussie over de effectiviteit en de toekomst van fitheidsprogramma's blijft voorlopig voortduren.