- Snel herstel met onze oefeningen
- Trainingsprogramma’s op maat
- Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
MTSS (shin splints)
MTSS in het kort
- MTSS is een overbelastingsblessure die veel bij hardlopers voor komt
- Bij klachten moet je tijdelijk minder trainen
- Met rust kan deze blessure weer over gaan.
Wat is MTSS?
Mediaal tibiaal stress syndroom (MTSS) of vroeger ook wel shin splints genoemd, is een overbelastingsblessure van het scheenbeen. Het is een veelvoorkomende blessure die bij 4-19% van de sporters (met name bij hardlopers) voor komt.
Symptomen MTSS
Pijn aan de binnenzijde van het scheenbeen, meestal wegtrekkend na de warming up. Na de training keren de klachten weer terug en houden soms aan tot de volgende ochtend. Deze pijn is verder op te wekken door op de achterrand aan de binnenzijde van het scheenbeen te duwen. Deze pijn zit er over minimaal 5 cm.
Hoe kan de MTSS vastgesteld worden?
Het is een diagnose die de arts kan stellen met het verhaal over de klachten en met het doen van lichamelijk onderzoek. Aanvullende onderzoeken met bijvoorbeeld foto’s of scans zijn niet nodig, maar worden soms wel gedaan om andere aandoeningen uit te sluiten.
Hoe ontstaat MTSS?
Plotselinge toename van trainingsduur of trainingsintensiteit kan deze overbelastingsblessure uitlokken. Ook beginnende hardlopers en sporthervatting op het oude niveau na ziekte of vakantie kan de klachten veroorzaken. Risicofactoren, wat draagt toe dat je de blessure oploopt?
Niet opbouwen van de training en een verkeerde looptechniek zijn grote risicofactoren. Er zijn ook aanwijzingen dat overgewicht, knik- of platvoeten en verminderde bewegelijkheid/stabiliteit van de enkel en heup kunnen bijdragen aan het ontstaan van de klachten.
Wel of niet doorgaan met sporten bij MTSS?
Aanpassen van de training of tijdelijk onderbreken wordt aangeraden. Een vervangende sport die de klachten niet uitlokt, bijvoorbeeld wielrennen, kan een fijne (tijdelijke) oplossing zijn.
Wat kan ik zelf doen bij MTSS?
- Pas de sportactiviteiten aan door minder lang of minder intensief te sporten. Bij hevige klachten zelfs even helemaal stoppen of over te gaan op een vervangende activiteit.
- Rust is de beste behandeling gebleken. Hiernaast kan eventueel gekoeld worden bij klachten of pijnstilling genomen worden.
- Een (sport)fysiotherapeut kan helpen met oefeningen om activiteiten weer rustig op te bouwen.
Behandelbeleid (indien er b.v. (sport)arts / (sport)fysiotherapeut geraadpleegd dient te worden) bij MTSS
- Na een periode van rust of aangepaste activiteit moeten de activiteiten weer langzaam opgebouwd worden. Goede schokdempende sportschoenen zijn ook aan te raden.
- Pijnklachten moeten afgenomen zijn en bij hervatten van de activiteiten niet toenemen. Is dit toch het geval, dan moet het trainingsschema weer aangepast worden. Bij blijvende en/of terugkerende klachten is verder aanvullend onderzoek te overwegen i.s.m. de sportarts. Er kunnen namelijk andere oorzaken zijn die de klachten kunnen verklaren. Denk hierbij aan het zogenaamde inspanningsgebonden compartimentsyndroom of een stressfractuur (= vermoeidheidsbreukje)
Voorkomen (preventie) van MTSS
Het opbouwen van activiteiten is belangrijk, evenals een goede looptechniek. Draag hardloopschoenen die je gewend bent en voor jou comfortabel zijn. Dat kan deze blessure mogelijk doen voorkomen, al is er niet voldoende wetenschappelijk bewijs voor. Bij doorgezakte voeten of platvoeten kan een op maat gemaakte steunzool ook veel waard zijn.