- Snel herstel met onze oefeningen
- Trainingsprogramma’s op maat
- Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
Vrouwenhart
Wist je dat…
- Meer vrouwen dan mannen overlijden aan hart- en vaatziekten;
- Vrouwen meer kleine bloedvaten bij het hart hebben dan mannen;
- Dat die bloedvaten een specifieke ziekte kunnen hebben die we 'vrouwenhart' noemen.
Dames, het is extra belangrijk om boven je 40ste de bloeddruk te (laten) controleren en het cholesterol te laten bepalen. Helaas zijn er steeds meer vrouwen jonger dan 55 jaar die hart- en vaatziekten ontwikkelen. Dat kun jij als sporter ook zijn! Jij kunt (ongemerkt) risico lopen. Wat kun je zelf doen?
Foto rechts: fotograaf Peter Russchen
6 tips om het risico op 'vrouwenhart' te verlagen
Het vrouwelijk hormoon (oestrogeen) beschermt tegen hart- en vaatziekten. Als dit hormoon wegvalt, stijgen vaak de bloeddruk en het cholesterol. Daarom zijn er zes stappen om te doen of in de gaten te houden als je de 40 bent gepasseerd:
- Bloeddruk meten;
- Cholesterol laten bepalen;
- Bewegen: minimaal 5x per week 30 minuten aan 1 stuk;
- Zo min mogelijk alcohol;
- Voldoende slaap;
- Kom in actie bij klachten, bedenk geen excuus of verklaring, neem je gezondheid serieus en overleg met een arts.
Wat is 'vrouwenhart'?
Bij 'vrouwenhart' gaat het om verkalking (atherosclerose) van de kleine bloedvaten bij het hart of verkramping (spasme) van de kransslagaderen (coronairen).
Je loopt een groter risico of je hebt meer kans op vrouwenhart als:
- Je een hoge bloeddruk hebt of een hoog cholesterol hebt;
- Hart- en vaatziekten in de familie voorkomen;
- Je borstkanker hebt gehad;
- Je een hoge bloeddruk had tijdens de zwangerschap;
- Je zwangerschapsvergiftiging hebt gehad.
Vrouwenhart heeft ook verband met migraine en vroeg in de overgang komen.
Hartklachten bij vrouwen
Bij hartklachten denken de meeste mensen aan pijn op de borst. Bij vrouwen kunnen de klachten zich meer uiten in:
- Kortademigheid;
- Een naar of strak gevoel op de borst, het gevoel dat de BH te strak zit;
- Pijn tussen de schouderbladen;
- Pijn in de kaken;
- Een naar gevoel in de bovenbuik met misselijkheid en/of hartkloppingen.
De klachten komen bij vrouwen vaker voor nà een inspanning of emotie. Denk niet 'ik kan gewoon sporten' dus het kan mijn hart niet zijn. Helaas, het kan wel! Het kan allemaal voorkomen bij vrouwen met hart- en vaatziekten. Wees alert.
Hartfalen bij vrouwen
Vrouwen hebben vaker hartfalen dan mannen. Met name de vorm die we diastolisch hartfalen noemen wordt meer gezien bij vrouwen. Deze vorm van hartfalen is een verstugging van de hartspier die samenhangt met hoge bloeddruk. Vaak is de knijpkracht van de hartspier nog redelijk goed, alleen het hart heeft moeite met het ontspannen van de linker hartspier.
Hoge bloeddruk kan iedereen krijgen en in het begin merk je het vaak niet. Daarom is het belangrijk om regelmatig de bloeddruk te laten meten. Ook als je sportief en/of slank bent.
8 maart 2024: Internationale Vrouwendag
Op 8 maart 2024 is het Internationale Vrouwendag. Een dag om stil te staan bij de emancipatie van vrouwen. Een speciale dag om aandacht te vragen voor vrouwen en vrouwenaandoeningen. Helaas overlijden elke dag in Nederland meer vrouwen dan mannen aan hart- en vaatziekten. Daarom zo belangrijk om extra aandacht te vragen voor dit onderwerp. Kom in actie!
Voor mij, Marieke Ludwig, als cardioloog een extra speciale dag, omdat we op 8 maart 2024 de officiële opening houden van onze tweede Ludwig Kliniek in Raalte, speciaal gericht op vrouwen.
Vrouwen hebben een ander klachtenpatroon bij hartproblemen dan mannen en deze klachten worden minder goed herkend. Dat is één van de redenen waarom vrouwen vaker overlijden aan hart- en vaatziekten. In onze klinieken is er meer tijd voor patiënten om hun verhaal te doen en dat is essentieel vooral bij vrouwen. Zo willen wij bijdragen aan de zorg voor vrouwen met hart- en vaatziekten.
Marieke Ludwig, cardioloog
Opgeleid in het Antonius Ziekenhuis Nieuwegein, daarna onder andere gewerkt in het UMCG en Medisch Centrum Leeuwarden en bij Janneke Wittekoek bij Heartlife Klinieken.
Speciaal aandachtsgebied 'vrouwenhart'. Marieke startte in 2020 met haar eigen cardiologische kliniek 'Ludwig Kliniek' in Bedum. Op 8 maart 2024 opent de tweede vestiging in Raalte.
In haar vrije tijd doet Marieke aan hardlopen en zwemmen en is zij actief als zwemcoach in Drachten.