• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Gezonde geest

Wanneer je een goede sportprestatie wilt neerzetten, zijn er een aantal zaken waarop je kunt trainen. In eerste instantie is het belangrijk om te werken aan de juiste technische vaardigheden, het beschikken over een goede conditie en uithoudingsvermogen.

Daarnaast kun jij jezelf ook mentaal voorbereiden en zorgen dat je mentaal sterk aan de start komt te staan. Dit geldt niet alleen voor sporters, ook in het dagelijks leven is het belangrijk om te werken aan je mentale gezondheid.

Merk je dat jijzelf voor een mentale uitdaging staat? En wil je hiervoor in gesprek met een professional? Heel goed, je hebt de eerste stap al gezet! Neem eenvoudig contact op met een (sport)psycholoog in jouw buurt.

Zoek een sportpsycholoog

De sportpsycholoog

Sportpsychologie biedt een professioneel perspectief om als sporter of sportteam optimaal te presteren. De sportpsycholoog richt zich op vragen als:

  • Welke psychologische factoren bepalen een topprestatie?
  • Wat zijn de sterke en zwakke punten van een sporter?
  • Welke mentale technieken kunnen gebruikt worden om de sporter te helpen beter te presteren onder druk?
  • Hoe ga je als sporter om met spanning?
  • Wat is nodig om een sporter uit een dip te halen en opnieuw te motiveren tot presteren?
  • Hoe kan een coach een goede teamsfeer bereiken?
  • Waarom zijn sommige spelers agressiever dan anderen?
  • Is wedstrijdsport op jonge leeftijd goed voor kinderen?
  • Hoe kun je als ouder(s) je kind het beste begeleiden in sport?

De sportpsycholoog kan je helpen en begeleiden bij bovenstaande vragen.

Zoek een sportpsycholoog


 

Sportpsycholoog geen beschermde titel

De titel 'sportpsycholoog' is geen beschermde titel. Dit houdt in dat iedereen zich sportpsycholoog mag noemen, ongeacht zijn of haar achtergrond. Hetzelfde geldt ook voor 'psycholoog', 'mental coach' of 'mentale trainer'. Het is daarom goed om te weten wanneer je met een geregistreerde sportpsycholoog te maken hebt of daarnaar op zoekt bent.

Vanuit de Vereniging voor SportPsychologie in Nederland (VSPN) is daarom een registratiesysteem ingevoerd. Sportpsychologen met de juiste, wetenschappelijke opleiding en de nodige ervaring mogen de titel 'SPORTPSYCHOLOOG VSPN®' voeren. Dit is wel een beschermde titel. De artikelen geschreven op Sportzorg zijn geschreven door sportpsychologen aangesloten bij de VSPN.

Bouwen aan zelfvertrouwen

Iedereen weet dat zelfvertrouwen belangrijk is voor sportsucces. maar het bouwen aan zelfvertrouwen is nog niet zo gemakkelijk. Want hoe doe je dat als sporter? Of hoe draag je daartoe bij als trainer of coach? In dit artikel wordt nader ingegaan op het begrip 'zelfvertrouwen' en worden tips gegeven hoe hier aan te werken. Lees verder.

 

Een marathon uitlopen doe je niet alleen fysiek

Elke hardloper kent het, je bent aan het trainen of een wedstrijd aan het lopen en merkt dat je gedachtes afdwalen. Je bent bijvoorbeeld zo moe dat je denkt: “Waar ben ik eigenlijk mee bezig?”. Hoewel het normaal is om dit soort gedachtes te hebben, kan het je prestatie positief of negatief beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om te weten welke gedachtes jouw prestatie kunnen verbeteren of verslechteren. Lees verder.