- Snel herstel met onze oefeningen
- Trainingsprogramma’s op maat
- Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
Teameffectiviteit verbeteren: hoe wordt 1+1 = 3?
Het ideaalplaatje: een team dat een soepel samenwerkend geheel is waarbij de som van de spelers sterker is dan dat de individuele spelers los van elkaar zijn. In realiteit is dit vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Met deze vijf tips zorg jij als coach ervoor dat het team als een geoliede machine samenspeelt.
Ieder zijn rol in een team
Het is voor individuen in teams belangrijk te weten wat zij van de andere teamgenoten kunnen verwachten en wat hun eigen rol is. Op deze manier kunnen zij goed op elkaar en op (onverwachte) situaties inspelen.
Tip 1: rollen moeten voor iedere speler helder en bondig omschreven zijn in een hóe en wát. Bijvoorbeeld: mijn taak is het verdedigen van de linkerflank. Dit doe ik door de rechtsvoor te allen tijden in de gaten te houden en zijn acties te stoppen of te vertragen.
Tip 2: laat spelers in een training eens op een hele andere positie spelen. Hierdoor verruimt hun blik, leren ze wat de verantwoordelijkheden zijn van hun teamgenoten en krijgen ze respect voor ieders rol. Zo zijn zij beter in staat om in te spelen op de acties van anderen.
Teamdoel
Wanneer een team een duidelijk doel heeft om naar toe te werken, heeft dit een positief effect op de motivatie van- en verbintenis tussen de spelers. Samen ergens voor gaan creëert groepsgevoel en zorgt voor inzet, omdat werken naar een doel toe zeer belonend kan zijn.
Tip 3: een manier waarop je tot een gezamenlijk doel kan komen, is het team eerst in kleine groepjes een teamdoel op te laten schrijven voor het gehele seizoen. Het is belangrijk dat het team zelf controle heeft over het doel. Het moet alleen van het team afhangen of het doel behaalt gaat worden en niet van bijvoorbeeld tegenstanders. Daarna worden deze doelen besproken met het hele team en maak je met z’n allen hier één teamdoel van. Het is belangrijk dat iedereen zich verantwoordelijk voelt voor dit doel en een bijdrage kan leveren aan het behalen van het doel.
Tip 4: om het actueel te houden kun je als coach aan het einde van elke wedstrijdbespreking een teamdoel voor die wedstrijd benoemen dat bijdraagt aan het gezamenlijk bedachte teamdoel. Tussendoelen motiveren namelijk nog meer dan een langer termijn doel.
Sharing is caring bij teamsport
Een laatste factor die kan helpen is een sociale factor. Het is gebleken dat wanneer teamleden elkaar beter leren kennen op het sociale vlak, een team naar elkaar toe groeit, onderlinge verbintenis voelt en uiteindelijk beter gaat presteren.
Tip 5: een manier om teamleden elkaar is om tijdens een teambijeenkomst elk teamlid iets over zichzelf te laten vertellen wat de rest van het team nog niet weet. Het moet iets belangrijks zijn voor de persoon die het vertelt en niet iets onbenulligs. Zo leren de teamleden elkaar beter en op een andere manier kennen. Na deze activiteit is het goed om een losse, leuke, sociale activiteit met elkaar te ondernemen. Bijvoorbeeld naar een café gaan of samen een sportwedstrijd kijken. Op deze manier kan er verder gesproken worden in een relaxte omgeving.
Sportpsycholoog VSPN
'De titel 'sportpsycholoog' is geen beschermde titel. Dit houdt in dat iedereen zich sportpsycholoog mag noemen, ongeacht zijn of haar achtergrond. Hetzelfde geldt ook voor 'psycholoog', 'mental coach' of 'mentale trainer'. Het is daarom goed om te weten wanneer je met een geregistreerde sportpsycholoog te maken hebt of daarnaar op zoekt bent. Vanuit de Vereniging voor SportPsychologie in Nederland (VSPN) is daarom een registratiesysteem ingevoerd. Sportpsychologen met de juiste, wetenschappelijke opleiding en de nodige ervaring mogen de titel 'SPORTPSYCHOLOOG VSPN®' voeren. Dit is wel een beschermde titel. De teksten op deze pagina zijn geschreven door de VSPN.
Kijk op www.vspn.nl voor meer informatie.'