• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Steken in zij

Bij forse en langdurende inspanningen kan een sporter steken in de zij voelen. Meestal zit deze stekende pijn links onder de ribbenboog op de hoogte van maag en milt. Of rechts in de leverstreek.

Oorzaak steken in zij

De steken in de zij ontstaan vermoedelijk door een prikkeling van het middenrif, dat gebruikt wordt bij de ademhaling. Of door kramp in het deel van de dikke darm, dat zich in de bovenbuik bevindt. Steken in de zij zijn niet gevaarlijk, alleen onplezierig.

Wat te doen bij steken in de zij?

Krijg je tijdens het sporten steken in de zij ga dan rustiger sporter en blijf goed doorademen. Helpt dat niet, stop dan even met sporten en maak je lang door je hele lichaam uit te rekken. Lukt het uitrekken niet staand, ga dan op je rug liggen en maak je zo lang mogelijk. 

Voorkomen steken in de zij

Steken in de zij zijn vrij eenvoudig te voorkomen.

  1. Eet geen zware maaltijden vlak voor het sporten.
  2. Start met een goede warming-up.
  3. Zorg dat je de snelheid en intensiteit van de inspanning geleidelijk opvoert.

Warming-up en cooling-down

Onmisbaar bij je training is een warming up en cooling down. Hiermee voorkom je heel wat lichamelijke klachten. 

Download warming-up

Sport Blessure Vrij

Alle informatie over het behandelen van sportblessures én het voorkomen van sportblessures.

Bij blessurevrij sporten zijn 2 zaken van groot belang: het behandelen van blessures én het voorkomen van sportblessures, zodat behandeling minder vaak nodig is in de toekomst.

In de uitgave ‘Sport Blessure Vrij’ vind je de belangrijkste informatie over het voorkomen van sportblessures. Wat is een goede sportuitrusting, maar ook hoe weer te beginnen na een blessure. Heb je toch een blessure opgelopen dan is een goede en snelle Eerste Hulp Bij Sport Ongevallen (EHBSO) heel belangrijk. Het herstel van een blessure begint namelijk al op het moment dat de eerste hulp wordt geboden. De uitgave behandelt de belangrijkste informatie, die nodig is voor eerste hulp bij sportblessures. Stapsgewijs lees je wat je moet doen om erger te voorkomen.

Onmisbaar voor trainers, coaches, teambegeleiders, verzorgers, scheidsrechters en bestuursleden! 

 

Zoek een sportzorgprofessional