- Snel herstel met onze oefeningen
- Trainingsprogramma’s op maat
- Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
Dromen, durven, doen. Het effect van een Olympische droom
De Olympische Spelen, de droom van vele sporters om daar ooit te staan. Wat doet dat, het hebben van een droom?
Droom je ook van lekker bewegen, prestaties verbeteren en je lijf uitdagen, neem dan contact op met de sportpsycholoog bij jou in de buurt om je ook geestelijk voor te bereiden!
De Olympische Spelen
Hoe komt het dat sporters zo graag op het podium van de Olympische Spelen staan? Wat maakt dit evenement zo bijzonder? De oorsprong van de Olympische Spelen ligt in het idee dat sport zorgt voor de bevordering van een harmonieuze lichamelijke en geestelijke opvoeding en de versterking van de vriendschapsbanden tussen volkeren. Het evenement is ooit opgezet met als hoop dat de sportieve krachtmeting een houding van trots en ridderlijkheid bij de atleten en het publiek zal kweken en daarbij ook respect voor de prestatie van de tegenstander. Dit alles voor een betere en vriendelijke wereld.
Tegenwoordig zijn de Spelen het grootste sportevenement ter wereld, een plek waar duizenden atleten uit vele verschillende sporten samenkomen en dat maar eens in de vier jaar. Dit alles samen maakt de Olympische Spelen het hoogste podium waarop je kunt staan in de sport.
Goals are dreams with deadlines
Wat doet het hebben van een droom met je? Sporters met de droom om op het hoogste podium te staan, weten wat ze willen bereiken; ze hebben een doel. Een duidelijk doel geeft richting en een tijdsbestek waarin je wilt werken aan het doel. Je kunt dan een plan maken met de stappen die je allemaal moet maken om uiteindelijk bij dat hoogste doel te komen.
Zie het als een ladder, elke stap die je maakt, elke training die je doet en elke prestatie die je levert, is weer een stapje dichter naar het eind van de ladder toe. Aan het einde van die ladder is het hoogste podium voor de sporter, of misschien wel in jouw geval die specifieke functie op werkgebied. Aan het einde van de ladder leef jij je droom.
Aandacht richten en keuzes maken
Als je duidelijk weet wat je doel is en jouw plan gemaakt is, kan dit helpen in het maken van keuzes. Bijvoorbeeld wanneer je meerdere taken of activiteiten tegelijk hebt of je agenda te vol is. Vraag je elke keer af, helpt dit me om mijn doel te bereiken? Zo ja, dan doe je het. Zo nee, laat het dan voor wat het is. Dit is niet altijd leuk, maar de vraag of de activiteit helpt om je doel te bereiken maakt de keuze makkelijker. Op deze manier houd jij je aandacht gericht op dat wat belangrijk is: het doel te bereiken.
Blijven dromen?
In dromen zijn dingen soms mooier dan dat ze in werkelijkheid zijn. In dromen kan vaak ook heel veel, soms kunnen er zelfs onmogelijke dingen. Heeft het als sporter zin om te dromen over deelname aan de Olympische Spelen? Heeft het voor jou zin om je droom na te jagen en hier tot die tijd naast het uitvoeren van je plan over te dagdromen?
Ja! Want naast dromen zorgt het voor een duidelijk doel in de toekomst en dat helpt je om keuzes te maken en het geeft je vaak ook motivatie op het moment dat het even niet zo leuk is. Droomdoelen kunnen jouw innerlijke vuurtje laten branden en geven je daardoor energie en kracht.
Blijf dus af en toe dagdromen. Bedenk daarbij dat als je ooit die droom wilt laten uitkomen, je wel aan het werk moet. Dromen is stap 1, een plan durven maken tot voor het bereiken van je droomdoel stap 2 en dit plan uitvoeren, dit doen, is stap 3!
Maren Broekens
Sportpsycholoog aangesloten bij VSPN (Vereniging voor SportPsychologie in Nederland)
De titel 'sportpsycholoog' is geen beschermde titel. Dit houdt in dat iedereen zich sportpsycholoog mag noemen, ongeacht zijn of haar achtergrond. Hetzelfde geldt ook voor 'psycholoog', 'mental coach' of 'mentale trainer'. Het is daarom goed om te weten wanneer je met een geregistreerde sportpsycholoog te maken hebt of daarnaar op zoekt bent. Vanuit de Vereniging voor SportPsychologie in Nederland (VSPN) is daarom een registratiesysteem ingevoerd. Sportpsychologen met de juiste, wetenschappelijke opleiding en de nodige ervaring mogen de titel 'SPORTPSYCHOLOOG VSPN®' voeren. Dit is wel een beschermde titel. De teksten op deze pagina zijn geschreven door de VSPN.
Kijk op www.vspn.nl voor meer informatie.