• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

De opleiding tot sportarts, iets voor u?

Als u kiest voor een toekomst als sportarts, kiest u voor een jong en dynamisch vak met vele mogelijkheden. Het werk van de sportarts is enorm gevarie

Tekst gaat onder de afbeelding verder
De opleiding tot sportarts, iets voor u?

Als u kiest voor een toekomst als sportarts, kiest u voor een jong en dynamisch vak met vele mogelijkheden. Het werk van de sportarts is enorm gevarieerd en vergt een brede geneeskundige kennis. Als sportarts kunt u aan de slag op een SportMedisch Adviescentrum (SMA), een SportGeneeskundige Afdeling (SGA) in een ziekenhuis of een sportorganisatie.

Uw werk bestaat o.a. uit het verrichten van (blessure-)consulten; preventieve sportmedische onderzoeken; inspanningstesten en advisering t.a.v. sportbeoefening. Een andere taak van de sportarts is de sportmedische begeleiding van teams en individuele sporters. Ook het testen en revalideren van mensen met een chronische aandoening, zoals bij hart- long- of oncologische revalidatie, kan behoren tot het brede palet aan werkzaamheden van de sportarts.

Voor de instroom per 1 januari 2012 is er plaats voor:

De 4-jarige opleiding tot sportarts wordt verzorgd door het Nederlands Instituut Opleiding Sportartsen (NIOS). Deze opleiding bestaat uit klinische modules (ortho¬pedie, cardiologie en pulmonologie); de praktijkleerperiodes sportgeneeskunde en een (landelijk georganiseerd) cursorisch deel, waarvan het fysiologie-onderwijs een belangrijk onderdeel is. De modules worden volgens de CAO ziekenhuizen gehono¬reerd. Het praktijkdeel van de opleiding is regionaal georganiseerd. De tien opleidingsregio’s zijn: Amersfoort/Baarn; Amsterdam; Leidschendam; Eindhoven/Veldhoven; Groningen; Heerenveen; Roermond/Venlo/Venray; Nijmegen; Utrecht/Zeist; Zwolle. Per jaar kunnen in totaal zeven aios tot de opleiding worden toegelaten. In verband met de getrapte instroom, is het voor het jaar 2012 niet mogelijk te starten in Heerenveen, Leidschendam en Nijmegen. Toelating tot de opleiding vindt plaats via een landelijke sollicitatieprocedure. Kandidaten voor de opleiding dienen het basisartsexamen te hebben afgelegd, de Nederlandse taal te beheersen, maar bovenal gemotiveerd en enthousiast over het vak te zijn. Diegenen die een keuzecoschap sportgeneeskunde hebben gedaan en/of agnio-ervaring in de sportgeneeskunde hebben, hebben bij de sollicitatieprocedure een ‘pré’, wat ook geldt voor diegenen die onderzoek op dit terrein hebben verricht. Een agiko-constructie (het combineren van de opleiding met een promotie-traject tot maximaal zes jaar) behoort tot de mogelijkheden.

Informatie
Neem voor nadere informatie contact op met het NIOS op 030-225 22 90.

NIOS
Postbus 52
3720 AB  BILTHOVEN
T 030-2252290
F 030-2252498
nios@sportgeneeskunde.com


Zoek een sportzorgprofessional