• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Hoofdpijn en sport

Na het sporten kan je last krijgen van hoofdpijn. Dat is vervelend, maar soms kan het geen kwaad. In dit artikel aandacht voor inspanningshoofdpijn. Lees of jouw klachten onschuldig zijn of niet.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Hoofdpijn en sport

Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid en is nog leuk ook. Dit geldt voor jong en oud, chronisch ziek of niet. Ook voor mensen met hoge bloeddruk is het goed om meer te bewegen. Door regelmatig in beweging te komen én te blijven, zult u zich een stuk prettiger voelen.

Wat is primaire inspanningshoofdpijn?

Deze vorm van hoofdpijn is onschuldig, maar kan wel flink het plezier van de sporter bederven. Het mechanisme achter deze hoofdpijn is niet bekend. Een van de vele theorieën is dat de drukverhogingen die in de buikholte en de borstkasholte ontstaan door de snellere en diepere ademhaling tijdens inspanning, uiteindelijk via het hart ook een hogere druk in de aders in de hersenen veroorzaakt. Het beschermende mechanisme van de hersenen, wat deze drukverhogingen in deze aders moet opvangen werkt bij mensen met inspanningshoofdpijn mogelijk minder goed.

Symptomen van Primaire Inspanningshoofdpijn
Deze zijn: het ontstaan van hoofdpijn tijdens of enkele uren na het sporten, die meestal binnen 24 uur weer verdwijnt. De hoofdpijn beperkt zich niet tot 1 zijde van het hoofd en is bonzend van aard. Er zijn geen andere verschijnselen zoals lichtflitsen, braken, etc. Het vermijden van inspanning kan de hoofdpijn doen voorkomen. Bekende uitlokkende factoren zijn sporten in warm weer en sporten op hoogte. Deze vorm van hoofdpijn kan ook samengaan met hoofdpijn na hoesten en seks.
Voor een onderzoek van sportarts Karin van der Ende-Kastelijn tijdens Limburgs Mooiste (2009) vulden bijna 4000 deelnemers een enquête over hoofdpijn in. Hieruit bleek dat 45% wel last heeft (gehad) van hoofdpijn na inspanning en 44% van hen zelfs minimaal 1 x per maand. Uit het onderzoek bleek ook dat veel mensen stoppen met sporten door de hoofdpijn. Het probleem is dus groter dan men altijd dacht.

Behandeling
Moeten sporters met Primaire Inspanningshoofdpijn dan maar stoppen? Sommige sporters merken dat ze minder last hebben bij bijvoorbeeld wielrennen dan bij een sport met veel schokbelasting zoals hardlopen. Dus veranderen van sport kan mogelijk een oplossing zijn. Anderen merken dat wanneer ze onder een bepaalde hartslag blijven dat er dan geen klachten ontstaan. Een inspanningstest om de trainingszones te bepalen kan dan helpen.

De sporter die absoluut door wil gaan met zijn of haar eigen sport op alle niveaus kan medicatie proberen. Er bestaat een medicijn die, wanneer deze voor het sporten wordt ingenomen, de hoofdpijn vaak kan voorkomen.
Jammer genoeg is deze vorm van hoofdpijn en de behandeling ervan bij veel artsen niet bekend. Hierdoor stoppen veel mensen met hun sport terwijl dit misschien niet nodig zou zijn.

Wat is secundaire inspanningshoofdpijn?

In zeldzame gevallen kan hoofdpijn tijdens en na inspanning een uiting zijn van een ernstig probleem in het hoofd (zoals een tumor of een vaatafwijking) of zelfs een hartaandoening.

Daarom is het noodzakelijk dat iedereen die regelmatig hoofdpijn tijdens of na het sporten heeft, een arts bezoekt om ernstige oorzaken uit te sluiten. Vooral sporters bij wie de hoofdpijn zich voor het eerst voordoet op latere leeftijd (40 jaar of ouder), die niet binnen 24 uur verdwijnt en die andere klachten hebben van het zenuwstelsel, moeten zich laten nakijken.


Zoek een sportzorgprofessional