• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
Kennis & Wetenschap, Sport

Fanatiek sporten en zwangerschap, gaat dat wel samen?

Zwanger zijn en fanatiek sporten, kan dat wel? Wetenschappers van het IOC zochten het uit. Quirina Thio, sportarts bij Sportartsengroep Amsterdam, vat hun conclusies samen.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Fanatiek sporten en zwangerschap, gaat dat wel samen?

Sommige zwangeren vinden het eng om te blijven sporten. Ze denken dat het onveilig is en schadelijk kan zijn voor de baby. Maar over het algemeen kunnen zwangeren prima blijven sporten. Uit verschillende studies blijkt dat sporten tijdens de zwangerschap geen schadelijke gevolgen heeft voor moeder of kind. Sterker nog, het behouden van een actieve leefstijl als zwangere vermindert het risico op complicaties. Maar hoe zit dit met fanatiek sporten en topsport beoefenen? Kunnen zwangeren dit blijven doen zoals ze gewend zijn? Specifieke aanbevelingen voor fanatieke en professionele sporters ontbreken nog. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft daarom een reeks reviews gepubliceerd om dit gat te dichten, met specifieke aandacht voor zowel recreatieve als topsporters.


Lees ook: Sport en zwangerschap: Do’s en dont’s

Ook fanatiek sporten mag tijdens de zwangerschap

Ook topsporters en fanatieke sporters kunnen gerust ademhalen: ook zij hoeven tijdens de zwangerschap niet te stoppen met sporten, zeggen de IOC-onderzoekers. Als er geen contra-indicaties zijn, zoals groeivertraging of dreigende vroeggeboorte, dan wordt geadviseerd om te blijven (top)sporten. Uit onderzoek blijkt dat bijvoorbeeld lichte tot matige krachttraining geen negatieve effecten hebben op de zwangerschap. 

Lees meer: Gaan zwangerschap en sport samen?

Bloeddruk verhogende activiteiten tijdens de zwangerschap

Wel wordt afgeraden activiteiten te doen waarbij de bloeddruk fors omhoog gaat, vanwege een risico op zuurstoftekort voor de foetus. Denk aan zware krachtoefeningen waarbij de adem wordt vastgehouden. Verder adviseren de onderzoekers zwangere sporters alert te zijn op symptomen zoals vaginaal bloedverlies, pijnlijke krampen, vruchtwaterverlies en duizeligheid, en hun sportactiviteiten daarop aan te passen of eventueel te staken. 

Lees ook: Schietsport beoefenen tijdens de zwangerschap

Sporten na de bevalling

Ook na de bevalling biedt fanatiek sporten vele voordelen. Activiteiten met een lage intensiteit, zoals langlaufen of snelwandelen, kunnen vrij snel na de bevalling weer worden opgepakt. Hoe snel dit precies weer kan, zeggen de onderzoekers niet expliciet. Dit hangt ook van verschillende factoren af. Bijvoorbeeld af van hoe de bevalling verliep en of er sprake was van een keizersnede. Na de bevalling moet duurtraining geleidelijk worden opgebouwd. Onder duurtraining vallen bijvoorbeeld hardlopen, wielrennen, roeien. Krachttraining dient in eerste instantie gericht te zijn op de bekkenbodem. Tijdens de zwangerschap maakt het lichaam het hormoon relaxine aan, wat onder meer de bekkenbodemspieren verslapt. Daarnaast is het belangrijk aandacht te hebben voor de buik- en rugspieren. Deze oefeningen moeten op de juiste manier worden uitgevoerd.

Borstvoeding geven en sporten

Het geven van borstvoeding staat sporten niet in de weg, maar het is wel belangrijk om te letten op een goede voedingsinname. Het geven van borstvoeding kost veel calorieën en het is daarom belangrijk dat met je een gezond voedingspatroon genoeg calorieën binnenkrijgt. 

Bespreek zwangerschapswens met (sport)arts

Dan nog een laatste, of eigenlijk eerste, advies van de onderzoekers. Omdat bijvoorbeeld lichaamsgewicht, BMI, menstruatiecyclus en eetstoornissen invloed kunnen hebben op de vruchtbaarheid, is het advies aan topsporters om een zwangerschapswens te bespreken met hun (sport)arts. 

Lees het volledige artikel over (top)sporten tijdens de zwangerschap 

Auteur: Quirina Thio, sportarts bij de Sportartsengroep OLVG Locatie West


Zoek een sportzorgprofessional