Groningse onderzoekers willen met speciaal pak knieblessures voorkomen
Een gescheurde voorste kruisband komt veel voor onder voetballers, met name bij pubermeisjes. De Universiteit Groningen onderzoekt met een speciaal pak hoe speelsters precies bewegen, om zo de kans op een knieblessure kleiner te maken.
Pak met bewegingssensoren
Meisjes krijgen tijdens hun voetbaltraining een soort pak aan met sensoren die hun bewegingen registreren, schrijft de NOS. Eerder had ook het Jeugdjournaal een item hierover. De voetbalsters dragen het pak ook terwijl ze oefeningen doen in het lab.
Lees meer over een gescheurde kruisband
Beenspieren van meisjes minder sterk
Voetballende meisjes hebben relatief vaak last van een blessure aan de voorste kruisband. Meisjes zijn bij het voetballen geneigd om met hun knie wat meer naar binnen te buigen en wat stijver te bewegen, zegt onderzoeker Anne Benjaminse tegen de NOS. Daarbij zijn de beenspieren van vrouwen minder sterk dan van mannen. Ook maken hormonen rond de eisprong de vrouwelijke banden losser.
Maanden uitgeschakeld met een gescheurde voorste kruisband
Dat alles maakt dat de voorste kruisband bij meisjes sneller kan scheuren. Deze band is een soort touwtje in de knie, dat ervoor zorgt dat je onderbeen niet te ver naar voren beweegt. Een gescheurde voorste kruisband is een zware blessure: je bent er al gauw een paar maanden mee uitgeschakeld.
Zie ook: Wat te doen bij een gescheurde kruisband?
Knie blijft zwakke plek
Is de band eenmaal gescheurd, dan blijft de knie een zwakke plek. Als vrouwen veertig of vijftig jaar oud zijn, kan de slijtage in de knie zo zijn toegenomen dat ze een nieuwe knie nodig hebben. De Groningers hopen met het onderzoek nieuwe kennis op te doen waarmee de blessures beter voorkomen kunnen worden.