• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Hand- en polsklachten: voor veel huisartsen een uitdaging

Heb je hand- of polsklachten, dan ga je waarschijnlijk in eerste instantie naar je huisarts. Maar uit promotieonderzoek van Patrick Krastman, huisarts en kaderhuisarts bewegingsapparaat, blijkt dat het voor veel huisartsen een uitdaging is om hand- en polsklachten goed te beoordelen en behandelen. Ze sturen mensen vaak door naar het ziekenhuis voor een röntgenfoto, terwijl dat niet altijd nodig is.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Hand- en polsklachten: voor veel huisartsen een uitdaging

Lees meer: Polsblessures, wat zijn het en hoe voorkom je ze? 

Triggervinger en malletvinger

Hand- en polsklachten komen veel voor in Nederland. Een voorvoorkomend probleem is de zogeheten triggervinger, waarbij de vinger niet goed kan buigen en strekken. Soms blijft de vinger krom staan. Een triggervinger ontstaat door een ontsteking van de buigpees in de vinger. Deze ontsteking kan komen door overbelasting van de vinger, bijvoorbeeld doordat je de vinger te zwaar hebt belast tijdens het sporten of werken.

Een andere bekende vingerklacht is een malletvinger. Hierbij kun je het topje van je vinger niet strekken, en is de pees naar het vingertopje afgescheurd. Een malletvinger kan bijvoorbeeld ontstaan doordat een bal hard tegen je vinger aankomt, of doordat je je vinger hard stoot. Een veelvoorkomende polsklacht is een breuk van een van de polsbotjes na een val op de uitgestrekte hand. Dit veroorzaakt pijn en zwelling aan de duimzijde van de pols, pijn bij knijpbewegingen en tijdens het drukken op het kuiltje aan de onderkant van de duim.

 Zie ook: Polsversterkende oefeningen

Röntgenfoto om te beoordelen of een operatie nodig is

‘Tijdige herkenning van zulke hand- en polsaandoeningen is belangrijk’, vertelt Krastman, omdat een vertraging in de diagnose, en daarmee behandeling, kan leiden tot blijvende schade aan de hand en pols. Maar uit literatuuronderzoek bleek dat het voor huisartsen en andere specialisten lastig is om tot een goede diagnose te komen. De richtlijn moet worden heroverwogen, stelt Krastman. Deze beveelt namelijk aan om bij alle patiënten met een malletvinger een röntgenfoto uit te voeren. Dit zou volgens de gepromoveerde huisarts alleen moeten gebeuren als de malletvinger is ontstaan na een hoog-energetisch trauma, oftewel een ongeval waarbij een grote overdracht van energie op het slachtoffer plaatsvindt. Zoals wanneer een vinger tussen de deur is gekomen. In alle andere gevallen kan de huisarts, sportarts of handtherapeut het dragen van een malletspalk adviseren.

Waar zit de pijn en andere vragen

Ook heeft Krastman nieuwe diagnostische testen geïnventariseerd, waarmee mensen met polsklachten beter kunnen worden beoordeeld. De nauwkeurigheid van deze diagnostische testen bij de beoordeling van polsklachten, moet wel nog verder worden onderzocht.

Tips bij pols- of handklachten

Heb je pols- of handklachten? Hieronder volgen drie tips:

  • Heb je hand- of polsklachten na een ongeval, ga hiermee naar de huisarts
  • Bel je huisarts als je denkt dat je je pols gebroken hebt
  • Heb je vragen over je sportactiviteiten in relatie tot je hand- of polsklachten, neem contact op met je huisarts. De huisarts kan je eventueel doorverwijzen naar een sportarts

Meer informatie over de triggervinger
Meer informatie over de malletvinger

 


Zoek een sportzorgprofessional