• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Hoe je met kleine workouts een groot verschil maakt in je welzijn

We denken vaak dat sporten uren moet duren om effectief te zijn. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Maak je de keuze voor korte workouts van tien tot vijftien minuten? Deze kunnen al een groot verschil maken voor je gezondheid en energieniveau. In dit blog vind je een paar handige tips waar je direct mee aan de slag kunt gaan.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Hoe je met kleine workouts een groot verschil maakt in je welzijn

Korte oefensessie kan wonderen doen

Een paar keer per dag een korte oefensessie – zoals squats tijdens het wachten op de koffie of een plank tijdens je favoriete serie – kan wonderen doen. Het beste van alles? Je hebt geen dure sportschool nodig. Gewoon thuis, met je eigen lichaamsgewicht, kun je een begin maken. 

Wandelen: de meest onderschatte oefening

Wandelen is misschien wel de makkelijkste manier om meer beweging in je dag te krijgen. Wandelen

  • is laagdrempelig;
  • kost niets;
  • kun je vrijwel overal doen.

Een wandeling van vijftien minuten na je lunch helpt niet alleen om je hoofd leeg te maken, het draagt ook bij aan een betere spijsvertering. Heb je een drukke werkdag achter de rug? Loop tijdens telefoongesprekken rond in plaats van te blijven zitten. Die stappen tellen snel op, en voor je het weet, heb je ongemerkt flink bewogen. 

Maak van je routine een workout 

Je dagelijkse routine zit vol met kansen om te bewegen, als je maar creatief kijkt. Wachten op het openbaar vervoer? Doe een paar lunges of stretch je benen. Naar boven? Sla de lift over en neem de trap – zelfs een paar trappen per dag kunnen een verschil maken voor je conditie. Het gaat erom dat je beweging integreert in wat je toch al doet. Zo voelt het niet als een extra taak. Het wordt ook meteen een onderdeel van je leven. Redenen genoeg dus om hier snel een keer mee aan de slag te gaan.

Zie ook: Sportarts Jessica Gal: 'Meer bewegen is echt niet moeilijk'

Focus op kracht in kleine sessies

Krachttraining klinkt misschien intimiderend. Fijn om te weten, is dat het niet ingewikkeld hoeft te zijn. Er zijn tal van oefeningen waar je ook als beginner mee aan de slag kunt gaan. Goede voorbeelden hiervan zijn push-ups, sit-ups, of een paar setjes met lichte gewichten. Dit kun je makkelijk thuis doen en in een korte tijd afwerken. Krachttraining is niet alleen goed voor je spieren. Het verhoogt ook nog eens je stofwisseling. Zelfs een paar minuten per dag maakt een verschil. Je zult merken dat je snel sterker wordt.

Lees meer over krachttraining  

Een aanvullende zorgverzekering voor extra ondersteuning

Ben je erg serieus bezig met je welzijn? In dat geval is het slim om naar je zorgverzekering te kijken. Een aanvullende zorgverzekering kan je namelijk helpen bij bijvoorbeeld fysiotherapie, diëtisten of preventieve sportprogramma’s. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld een blessure oploopt. Of als je advies wilt over hoe je het beste kunt trainen. Veel aanvullende pakketten bieden ook vergoeding voor alternatieve therapieën. Goede voorbeelden hiervan zijn yoga of massages, die je welzijn ondersteunen. Check wat jouw verzekering biedt. En overweeg wat bij jouw levensstijl past. Zo weet je altijd zeker dat je de perfecte keuze gaat maken voor je eigen specifieke situatie.

Maak een afspraak met de sportarts

Maak gebruik van technologie

In een tijd waarin iedereen zijn telefoon bij zich heeft, zijn er talloze apps die je kunnen helpen om kleine workouts in te plannen. Denk aan timers voor HIIT (High Intensity Interval Training). Of je kunt apps gebruiken die je herinneren om elk uur even te bewegen. Smartwatches en fitnesstrackers kunnen je stappen, calorieverbruik en zelfs je hartslag meten. Op deze manier krijg je een beter inzicht in je voortgang. Met technologie wordt het makkelijker om kleine inspanningen consistent te maken. En dat maakt het trainen ook meteen weer veel leuker om te doen.

Lees meer: Stappenteller stimuleert beweging

Stel realistische doelen

Een valkuil bij het starten met beweging? Dat is dat we vaak te ambitieus zijn met de doelen die we stellen. Begin klein en bouw langzaam op. Stel doelen zoals 'tien minuten beweging per dag' of 'drie keer per week een korte workout'. Door haalbare doelen te stellen, voorkom je dat je snel opgeeft. En als je merkt dat je routine begint te werken, kun je het altijd uitbreiden. Het gaat erom dat je plezier houdt en jezelf niet te veel druk oplegt.  

Rust en herstel horen erbij

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar rust is net zo belangrijk als beweging. Kleine workouts zijn effectief, maar je spieren hebben ook tijd nodig om te herstellen. Zorg dat je voldoende slaapt en luister naar je lichaam – als je moe bent, forceer dan niets. En vergeet niet om te stretchen na een workout, hoe kort die ook is. Dit voorkomt stijfheid en blessures, zodat je op lange termijn actief kunt blijven. Ook verklein je hierdoor de kans op een langdurig traject bij de fysiotherapeut, de zorg die je kunt gebruiken via Univé.

Zie ook: Trainen of rusten?


Zoek een sportzorgprofessional