• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Minder hardloopblessures met slimme zooltjes

Hardlopen is heerlijk, maar een blessure kan de pret flink bederven. Een blessure is dan ook de belangrijkste reden dat mensen stoppen met hardlopen. Bas Van Hooren, bewegingswetenschapper, topsporter en zelf hardloper, ontwikkelde voor zijn promotieonderzoek aan de Universiteit Maastricht slimme schoenzooltjes die feedback geven over de snelheid en techniek van de hardloper. Zo verminderen ze het aantal blessures met vijftig procent.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Minder hardloopblessures met slimme zooltjes

Zooltjes meten paslengte

Van Hooren ontwikkelde draagbare sensoren in de vorm van zooltjes, die de belasting op veel voorkomende hardloopblessureplekken meten. Zoals de achillespees, het patellofemorale gewricht (het gewricht tussen knieschijf en dijbeen) en de tibia (scheenbeen). Ze meten daarnaast onder meer de paslengte, ofwel de tijd dat de voet los is van de grond, en de tijd dat de voet de grond raakt. Deze informatie geven ze door aan de loper via een app, met instructies erbij. Zoals ‘maak kortere passen’, of ‘land meer op je voorvoet’. Dit heet real-time feedback.

Metingen nauwkeuriger dan in een laboratorium

Het blijkt dat de zooltjes de belasting redelijk nauwkeurig kunnen meten, ten opzichte van metingen in het laboratorium. Van Hooren: ‘Ook schatten de zooltjes de belasting nauwkeuriger in dan wanneer de belasting alleen geschat wordt op basis van de gelopen afstand of het aantal passen.'

Zie ook: Patellofemoraal pijnsyndroom

Langer blijven hardlopen met zooltjes

Bas toonde hiermee aan dat real-time feedback het aantal hardloopblessures daadwerkelijk vermindert. Met behulp van de zooltjes nam het aantal hardloopblessures af met ongeveer vijftig procent. De zooltjes kunnen zo dus bijdragen aan het verhogen van de sportparticipatie. De zooltjes die gebruikt zijn voor dit onderzoek zijn momenteel niet verkrijgbaar voor consumenten. Mogelijk worden ze binnenkort weer op de markt gebracht.

Bekijk ook: Met dit hardloopschema kun je na een blessure weer opbouwen

De beste hamstringoefening

Niet alleen met zooltjes, ook met krachtoefeningen zijn blessures te voorkomen. De promovendus wilde ook weten welke oefeningen het beste werken om een hamstringblessure voor te zijn. Met een 3D-bewegingsanalyse en echografie keek hij wat er gebeurt met de spieren tijdens de drie meest gangbare krachtoefeningen. Hieruit concludeerde hij dat de Nordic hamstring exercise waarschijnlijk het meest effectief is.

Nordic hamstring exercise: hoe voer je die uit?

De Nordic hamstring exercise (ofwel Nordic Curl) voer je uit met zijn tweeën. De ene zit op handen en knieën op de grond terwijl zijn enkels tegen de grond worden gehouden door de andere persoon. De knielende speler leunt dan langzaam naar voren terwijl de beweging wordt afgeremd door zijn hamstrings. Wanneer hij de push-up positie bereikt en hij de grond raakt, duwt hij zichzelf weer terug naar de starthouding. Volgens Van Hooren is deze oefening het meest helpend om de vezellengte van de hamstrings te vergroten en om de kracht van twee van de vier hamstringspieren te verbeteren, en zo hamstringblessures te voorkomen.

Lees ook: Oefeningen voor de hamstring om te herstellen van een blessure

Ga naar het proefschrift van Bas van Hooren


Zoek een sportzorgprofessional