• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
Partner nieuws, Voeding

Op zoek naar meer energie?

Supplementen die je energieniveau ondersteunen

Soms heb je van die dagen waarin je energie ver te zoeken is. Drukte op het werk of op school of minder gezond eten dan normaal kunnen je energieniveau flink doen dalen. Een gebrek aan energie kan een grote impact hebben op je dagelijkse leven en kan je motivatie om te sporten naar het nulpunt doen dalen.

Partner Flinndal licht drie supplementen uit die je energieniveau kunnen ondersteunen.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Op zoek naar meer energie?

Magnesium een essentieel mineraal

Magnesium is een essentieel mineraal dat veel voordelen heeft. Zo staat het mineraal bekend om de gunstige invloed op de spieren en het zenuwstelsel. Maar daarnaast helpt het bij vermoeidheid en activeert magnesium de natuurlijke energie in het lichaam.

Meer dan 300 enzymen worden ondersteunt door magnesium. Deze enzymen zijn betrokken bij het vrijmaken van energie in het lichaam. Zo is magnesium dus van belang voor het energieniveau.

IJzer voor het verminderen van vermoeidheid

IJzer komt voor in twee vormen, als non-heemijzer in plantaardige producten en als heemijzer in dierlijke producten. Het ijzer uit plantaardige producten wordt moeilijker door het lichaam opgenomen dan ijzer uit dierlijke producten. Daarom ligt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer voor vegetariërs en veganisten ook 1,5 keer hoger. Als je er een vegetarische of veganistische leefstijl op nahoudt kan een aanvulling daarom zinvol zijn. Maar ook in andere situaties, zoals bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap, zware sportprestaties of in periodes waarin je extra vermoeid bent, kan extra ijzer nuttig zijn.

IJzer helpt energie vrij te maken uit stoffen die je via de voeding binnen krijgt, zoals eiwitten, vetten en koolhydraten. Dit is goed voor de energiestofwisseling. De gevolgen hiervan zijn dat ijzer kan helpen bij een gebrek aan energie en kan bijdragen aan een fit gevoel. Het ondersteunt het zuurstoftransport in het lichaam.

8 verschillende B-vitaminen

Een beetje extra aandacht voor de B-vitaminen helpt de natuurlijke energie in je lichaam te activeren. Alle 13 vitaminen zijn belangrijk. Maar als het om de energiehuishouding in je lichaam gaat, verdienen vooral B-vitaminen alle aandacht. Dat komt doordat B-vitaminen een belangrijke rol spelen in de stofwisseling. Er zijn 8 verschillende soorten B-vitaminen, met allemaal een specifieke werking in het lichaam.

Tips voor een maaltijd vol magnesium, ijzer en B-vitaminen

  1. Gebruik bij voorkeur verse producten.
  2. Snijd zo kort mogelijk voor de bereiding je groenten en laat bijvoorbeeld aardappels niet onnodig lang in een pan met water staan voor je start met koken.
  3. Snijd groenten en aardappelen niet te klein. Klein snijden zorgt voor verlies van vitaminen en mineralen.
  4. Kook aardappelen, rijst, pasta en groenten gaar in een klein bodempje water met een deksel op de pan.
  5. Kook niet langer dan nodig is.
  6. Gebruik de wok of een stoompan, want dan gaan er minder voedingsstoffen verloren.
  7. Gebruik kookvocht voor een saus of voeg het toe aan de jus; zo hergebruik je de vitaminen.
  8. Eet plantaardige bronnen van ijzer, zoals volkorengranen, peulvruchten, noten en donkergroene bladgroenten altijd met een bron van vitamine C. Vitamine C bevordert namelijk de opname van non-heemijzer.

Zoek een sportzorgprofessional