• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
(Sport)blessures, Professionals, Wielrennen

Optimaal op de pedaal; voorkom voetklachten

Pijn in je voeten, een vervelend probleem als je daar tijdens het fietsen mee geconfronteerd wordt. Vooral met warm weer kun je er nogal eens last van krijgen. Niet alleen ‘branderige’ voeten, ook pijn aan de teennagels kan voorkomen. Deze pijnklachten worden vaak voor lief genomen. Dat is jammer, want veel van deze klachten zijn vaak makkelijk op te lossen.

In deze blog van sportpodotherapeut, manueeltherapeut en klinische gezondheidswetenschapper io Ingrid Janssen van Profysic sportpodotherapie lees je meer!

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Optimaal op de pedaal; voorkom voetklachten

Juiste fietsschoen voorkomt voetklachten

De fietsschoen vormt de basis in het voorkomen van voetklachten. Een niet goed passende schoen leidt makkelijk tot vervelende drukplekken op de voet, bijvoorbeeld op de tenen. Zo kunnen te smalle schoenen resulteren in een afknelling van zenuwen, met dove en tintelende tenen als gevolg. Een fietsschoen dient ongeveer 3-4 mm langer te zijn de langste teen bij een belaste voet, zodat de voorvoet goed gepositioneerd zit op de pedaal. De krachtoverbrenging tijdens het fietsen gebeurt namelijk bij je voorvoet, waar de schoen op de pedaal ‘geklikt’ zit. Bij een te lange of te korte schoen zit de voorvoet niet op de juiste positie waardoor een te grote/ongelijkmatige druk op de voorvoet kan ontstaan en de uittrap instabieler kan worden.

Oppervlak voetplaatjes speelt rol bij voetklachten

Het oppervlak van de voetplaatjes speelt ook een grote rol bij de drukverdeling onder de bal van de voet. Een ‘kleiner oppervlak’ van het voetplaatje zorgt er namelijk voor dat de kracht tijdens de uittrap over een kleiner oppervlak verdeeld wordt. Zo hebben bijvoorbeeld SPD voetplaatjes een veel kleiner oppervlak dan SPD SL. Bij MTB-schoenen ben je gebonden aan de kleine voetplaatjes, maar bij raceschoenen heb je vaak meer mogelijkheden voor verschillende typen voetplaatjes. Naast het oppervlak is ook de positionering van de voetplaatjes van belang, enerzijds voor een goede krachtoverbrenging en drukverdeling en anderzijds voor stabiliteit tijdens de uittrap. Net zoals een te grote of te kleine schoen kan ook een suboptimale afstelling van de voetplaatjes makkelijk tot wrijving/overdruk leiden of instabiele uittrap. Zorg er dus voor dat de voetplaatjes goed afgesteld staan.

Druk in de fietsschoen optimaal verdelen

Ondanks een goed passende schoen en goed afgestelde voetplaatjes kan het zijn dat er nog steeds pijnklachten en/of een vergrote druk onder de voorvoet is. Om de druk in de schoen over zo’n groot mogelijk oppervlak te verdelen sluit de binnenzool idealiter volledig aan de voet. Dit is in een wielrenschoen met de standaardzool vaak niet het geval. Er zijn ‘standaardzolen’ met een extra voorvoetsteun te koop die de voet meer steun geven tijdens het fietsen. Deze lossen vaak al veel problemen op. Wil je de druk optimaal verdelen, dan kan een op maat gemaakte wielerzool een oplossing bieden. Deze wielerzool wordt gevormd naar de voet en is dun en stevig, bijvoorbeeld van carbon/fiber. Naast dat de op maat gemaakte wielerzool het steunvlak in de fietsschoen vergroot en de druk beter verdeelt, zorgt deze ook voor een betere stabiliteit en fietscomfort.

Doorgezakte voet (overpronatie) bij fietsen

Een voet die te veel ‘doorzakt’ (overproneert) kan ook tot problemen leiden tijdens het fietsen. Bij het doorzakken van de voet bewegen de middenvoetsbeentjes langs elkaar en kunnen de zenuwen die er tussen in lopen beklemd of geïrriteerd raken met als gevolg een stekende pijn of dove / tintelende tenen. Daarbij draait het (onder)been bij het doorzakken van de voet mee naar binnen en kan er een lichte X-stand ontstaan van de knieën wat in knieklachten kan resulteren. De ‘standaardzolen’ met extra steun in de voetholte geven een betere correctie en ondersteuning van de voet dan de standaardzolen uit de fietsschoen.

Op maat gemaakte wielerzool bij podotherapeut 

Mochten de klachten niet verbeteren of heb je een voet die erg naar binnen zakt, dan is een op maat gemaakte wielerzool aan te bevelen. Deze carbon/fiber zolen kunnen worden aangemeten op basis een voetonderzoek, drukplaatmetingen en 2D/3D scans bij een (gespecialiseerde) sportpodotherapeut.

Zoek een sportpodotherapeut of sportzorgprofessional


Auteur
Ingrid Janssen
Zoek een sportzorgprofessional