- Snel herstel met onze oefeningen
- Trainingsprogramma’s op maat
- Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
Fietshelm
"Waarom zou ik een helm dragen? Dat zit toch niet lekker, is warm aan mijn hoofd en ik val toch niet." Is deze zin weleens door jouw hoofd gegaan? Er is reden genoeg om wel een helm te dragen. Een helm voorkomt namelijk ernstig hoofdletsel bij een botsing of als je van je fiets valt. En een val van de fiets komt vaak voor. Dat een helm niet lekker zit, gaat voor veel wielrenners niet meer op. Tegenwoordig zijn er goed geteste helmen op de markt. Er zijn zelfs helmen op de markt die helemaal voor jouw hoofd op maat gemaakt kunnen worden zodat ze optimaal zitten.
Het dragen van een helm tijdens het rijden van wedstrijden is verplicht. Draag echter ook een helm als je recreatief rijdt en tijdens trainingsritten buiten de wedstrijd. Als je in een groep fietst, maar ook als je alleen rijdt. Je kunt er ernstig hoofdletsel mee voorkomen!
Hersenbeschadigingen door een val vooral tijdens trainingen
Veel wielrenners geven aan dat ze tijdens een trainingsrit én als ze alleen fietsen vaak geen helm dragen. Ongevalcijfers laten zien dat maar liefst 92% van de hersenbeschadigingen door een val met de fiets juist is ontstaan bij de training en slechts 8 procent tijdens wedstrijden.
Een fietshelm vermindert de kans op hoofd- en hersenletsel
Onderzoek toont aan dat een fietshelm het risico op een hoofd- en hersenletsel vermindert met 63 tot 88%. Dit geldt zowel bij een botsing met een motorvoertuig als bij overige oorzaken. Bijvoorbeeld door gaten in de weg, een overstekende hond en openslaande autodeuren. Situaties die iedereen wel eens tegenkomt. Reden genoeg om de helm niet alleen tijdens wedstrijden, maar ook tijdens het recreatief fietsen en het trainen op te zetten!
22 tips om de beste keuze te maken in de aanschaf van een helm
Er zijn tegenwoordig veel goede en comfortabele fietshelmen te koop. Je kunt er zelfs een op maat laten maken. Let op de volgende punten als je een helm gaat kopen:
- Ga naar een speciaalzaak met een groot assortiment en zoek een deskundige verkoper, bijvoorbeeld bij een Shimano-dealer of een bij de Bovag aangesloten bedrijf. Neem de tijd om je te laten informeren.
- Pas meerdere helmen. De helm moet comfortabel zitten, ongeacht het merk of de pasvorm. Probeer dus verschillende merken uit, met uiteenlopende pasvormen.
- Koop een helm die geschikt is voor wielrennen. Bij de helm zit altijd een bijsluiter waarin staat voor welke sport hij bedoeld is.
- Koop een helm die past bij je leeftijd. . Een kinderhelm (EN 1080) is met andere gewichten en snelheden getest dan een helm voor volwassenen. Draag je als volwassene een kinderhelm, dan ben je niet goed beschermd bij een val.
- Koop een helm die voldoet aan de norm ‘EN 1078’. Dat betekent dat ze uitvoerig getest zijn en optimale bescherming bieden.
- De helm moet goed passen en mag niet te groot zijn. Je kunt een helm in verschillende maten kopen. Als hij goed blijft zitten als je je hoofd schudt, is het de juiste maat. De helm mag niet knellen: dat zorgt voor hoofdpijn. Hij mag ook niet te groot zijn, want dan verschuift hij bij een val en beschermt hij je hoofd niet meer goed.
- Zorg voor een helm met een goede pasvorm: ovaal en niet rond. Hij moet voelen als een tweede huid op je hoofd. Zet de helm horizontaal op het hoofd - niet naar voren of ver naar achteren.
- De helm moet aan de buitenkant vlak zijn van achteren, en dus geen punt hebben.
- Koop een helm met voldoende luchtgaten. Die zorgen ervoor dat je hoofd kan afkoelen.
- Koop een lichte helm. Hoe lichter de helm, hoe prettiger hij zit.
- Een goede helm past over de slapen en staat ongeveer 2 cm boven je wenkbrauwen.
- Let op dat de helm de zijkant van je gezicht ook beschermt.
- Het bandje van de helm mag niet in je huid snijden. Dit bandje zorgt dat de helm niet achterover kan kantelen. Stel het wel zo af dat hij je oren vrij laat.
- Zorg dat je de sluiting (onder de kin) makkelijk met één hand kunt openen en sluiten.
- De sluiting mag niet openschieten als je aan beide riempjes trekt.
- Koop een helm met een draaiknop die aan het binnenwerk vast zit. Daarmee kun je instellen hoe strak de helm om je hoofd zit.
- Zorg dat je haar niet in de weg zit en draag langer haar in een staart. Zo zit je helm goed en heb je geen last van je haar.
- Zet een (fiets)bril op tijdens het passen. Zo zie je of de helm ook dan goed past.
- Koop een helm in een heldere kleur met reflecterende strips. Dan val je goed op in het verkeer.
- Koop een helm met bekleding die in de buitenschaal gegoten is, en geen helm met een aparte binnen- en buitenkant, die aan elkaar gelijmd zijn.
- Als je een tweedehands helm koopt, let dan goed op dat hij niet beschadigd is, bijvoorbeeld door een val.
- Laat de prijs en kleur van een helm niet je keus bepalen helm. De prijs zegt niets over de veiligheid, want alle helmen moeten aan dezelfde veiligheidscriteria voldoen. Wel bestaan er speciale helmen voor vrouwen, maar laat je daar niet door misleiden. Vaak heeft zo’n ‘vrouwenhelm’ alleen een andere kleur dan een ‘mannenhelm’.
6 tips voor gebruik en onderhoud van je helm
- Vervang een helm na een val of flinke klap. Ook al lijkt de helm niet beschadigd, door de val of klap kunnen er in je helm kleine haarscheurtjes ontstaan, die je niet kunt zien. Ook kan het piepschuim vervormen, waardoor de schokabsorberende kunststof niet meer werkt zoals het hoort. Daardoor breekt de helm sneller en beschermt hij je hoofd niet meer goed bij een val.
- Vervang je helm als hij te oud wordt. Een helm gaat niet eeuwig mee en slijt, bijvoorbeeld door zweet en UV-straling. Na 3 tot 5 jaar wordt het tijd om je helm te vervangen. Let op de volgende signalen van slijtage: versleten bandjes, versleten of ontbrekende kussentjes en ingedeukt piepschuim.
- Maak je helm schoon met een vochtige doek. Je kunt ook wat zeep gebruiken.
- Laat je helm niet vallen. Zo voorkom je dat de helm kapot gaat. Als je de helm toch hebt laten vallen, controleer dan of hij nog heel is.
- Bevestig geen extra attributen op je helm.
- Bewaar je helm niet in een tas of doos: dan verdampt transpiratievocht niet goed. Bewaar je helm op een droge, koele plaats, uit de zon.
VeiligheidNL staat voor het vergroten van de veiligheid van alle burgers, van jong tot oud, door het terugdringen van letsels door ongevallen. Onze kracht zit 'm in de combinatie van letselinformatie en letselpreventie. We duiken niet alleen in de cijfers, maar kijken ook naar gedrag, omgeving en technologie. Deze kennis zetten we om naar campagnes die bewezen effectief zijn. Zo stimuleren we veilig gedrag.
VeiligheidNL werkt zonder winstoogmerk en veelal in opdracht van de Nederlandse overheden en de Europese Commissie. Daarnaast hebben wij opdrachtgevers uit de private sector, zoals branche- en koepelorganisaties, kennisinstituten en het bedrijfsleven.
Meer informatie via VeiligheidNL en Veilig Verkeer.