- Snel herstel met onze oefeningen
- Trainingsprogramma’s op maat
- Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
Alternatieve sporten zonder schokbelasting – bij dreigende blessures
Het ontstaan van blessures
Hardlopen is een belastende sport: er vanuit gaande dat je per pas 3 tot 5 x je lichaamsgewicht aan krachten te verduren krijgt en dat 750 x per km., mag je dus wel van een hoge belasting spreken. Het lichaam is gelukkig in staat om deze zware belasting op te vangen, maar een en ander komt vrij nauwkeurig. In geval van hardloopblessures gaat het bijna altijd om overbelastingsblessures. De belasting is groter dan de belastbaarheid en er ontwikkelt zich een klacht op het zwakste (meest belaste)punt.
Aanpak bij (dreigende) blessures
Bij symptomen van overbelasting is het zaak de hardloopbelasting terug te nemen. Dit kan door het verkleinen van de afstand, het terugnemen van de snelheid en/of het lopen op een vlakke, zachte ondergrond. Worden de klachten geprovoceerd door hardlopen, dan is het goed om voor een alternatieve inspanning te kiezen. Hierbij heb je wel het voordeel van actief bewegen (doorboedingsverbetering, onderhoud mobiliteit, spierkracht en uithoudingsvermogen) en voorkom je specifieke (schok-) hardloopbelasting. Uiteraard mag een alternatieve inspanning niet voor toename van de klachten zorgen.
Voorbeelden van alternatieve inspanning zijn:
- Fietsen
- Zwemmen
- Crosstrainer
- Roeien
- Fitness, zonder vormen van springen.
- Wandelen
Zoals genoemd dient de alternatieve inspanning pijnvrij uitgevoerd te worden. Mogelijk kan het in het verlengde van het hardlooptrainingsschema uitgevoerd worden in de zin van duur en intensiteit. Zo kan bijvoorbeeld een duurloop van 60 min. of een interval van 5 x 5 min. prima vertaald worden op de crosstrainer. In overleg met sportfysiotherapeut, sportarts en/of trainer kan een programma worden samengesteld.
Alternatieve inspanning kan ook in het herstelproces naast het opbouwen van de hardloopbelasting worden ingezet.