- Snel herstel met onze oefeningen
- Trainingsprogramma’s op maat
- Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
Blog 6: Als je moet stoppen met je sport
Wat als je blessure nu het einde van je carrière betekent? Dat je blijvende pijn en/of beperkingen houdt waardoor je niet meer op je oude het niveau kan presteren? Dan moet je afscheid nemen van het leven dat je kende en/of wat je nog wilde. Je droom valt in duigen en dat is heavy shit. Daarom spreken ze ook wel over het ‘zwarte gat’.
Afke van de Wouw en Yara van Gendt gaan in blog 5 verder in op het zwarte gat dat je kunt ervaren.
Opnieuw je draai vinden
De realiteit is: als je stopt, vallen al je vastigheden weg en moet je opnieuw je draai vinden in het leven. Net als bij het ontstaan van je blessure, kun je het beëindigen van je sportcarrière zien als een periode van rouw. Niets is meer hetzelfde en je moet afscheid nemen van hoe je leven eruitzag. Het kan in het begin bijvoorbeeld al lastig zijn om je oude team te zien spelen of om op tv naar jouw sport te kijken.
In het ziekenhuis bleek dat mijn voorste kruisband tijdens het ongeluk volledig is afgescheurd. De stabiliteit in mijn knie is helemaal weg. Rechtdoor sporten, zoals joggen, mag nog wel, maar voetbal, waarbij je veel zijwaartse bewegingen maakt, niet. Mijn wereld stortte in, ik belandde er zelfs door in een depressie.
Voetbalster Chantal Warnaar in Het Parool (29 juni 2019)
Geef jezelf de tijd, een half jaar of een jaar om een nieuw leven op te bouwen. [...] Het is een transitie van sporter naar mens, en dat kost tijd. Ik ben ervan overtuigd dat je hierdoor uiteindelijk sneller je keuzes kunt maken en betere keuzes kunt maken, waardoor je een blijer mens bent en blijft. En volgens mij is het hier toch om te doen. Langzamerhand komt alles op zijn pootjes terecht. Het is normaal dat je moet wennen aan de nieuwe situatie, dat je even geen doel hebt, geen regelmaat hebt en dat je daardoor niet happy bent. Wanneer je accepteert dat dit even zo is en dat dit heel normaal is, scheelt dat al een heel stuk.
Oud-schaatser Jochem Uytdehaage in Stoppen & Doorgaan. Over het leven na topsport
Vier taken in het rouwproces
Volgens klinisch psycholoog en rouwspecialist Manu Keirse zijn er vier taken in het rouwproces na het verliezen van een dierbare. Deze zijn hier vertaald naar het rouwen om het stoppen van je carrière door een blessure.
- Het verlies onder ogen zien;
- Het verlies en de pijn ervaren;
- Aanpassen aan het leven zonder sport;
- Het bewaren van mooie herinneringen aan je sportcarrière en het opnieuw gaan houden van je leven zonder sport;
Hoe? Lees hieronder de uitleg.
Het verlies onder ogen zien
De eerste periode in de rouw is voornamelijk rationeel. Je realiseert je wat je allemaal niet meer kan en wat je mist of gaat missen. Je dagelijkse routine wordt heel anders en het dagelijks contact met je teamgenoten en de staf is er ineens niet meer.
Het verlies en de pijn ervaren
De tweede periode raakt vooral je diepe emotionele kant. Je beseft niet alleen de gevolgen van het stoppen met sport, je voelt het ook. Denk aan verdriet, boosheid, frustratie, onmacht en angst. Uit deze emoties door ze te delen met anderen of ze op te schrijven. Ook is het goed om er echt even bij stil te staan, ze op te merken en te ervaren.
Aanpassen aan het leven zonder sport
De derde periode wordt de pijn minder hevig en probeer je je leven weer op te bouwen zonder sport op het niveau dat je deed. Je hebt nieuwe doelen gesteld en krijgt weer een soort structuur in je leven.
Het bewaren van mooie herinneringen aan je sportcarrière en het opnieuw gaan houden van je leven zonder sport
In de vierde periode kijk je positief terug op je sportcarrière. Je realiseert je wat de sport je gegeven heeft. Welke mooie ervaringen het je gebracht heeft en welke successen je bereikt hebt. Daarnaast krijg je weer meer plezier in het leven zonder sport. Je gaat andere dingen doen die je leuk vindt en waar je voldoening uit haalt. Dit kan een baan zijn of een nieuwe hobby.
Let op: natuurlijk gaan de fasen nooit zo gestructureerd als gehoopt. Je kunt heen en weer geslingerd worden tussen enerzijds je verlies door het moeten stoppen met je sport en anderzijds het oppakken van de nieuwe fase in je leven. Op het ene moment zit je dan meer in de confrontatie met je verlies, je verdriet, boosheid of het loslaten van je sport. En het volgende moment kan je meer bezig zijn met nieuwe dingen doen, afleiding zoeken, het ontkennen van je verdriet en het zoeken naar een nieuwe identiteit en/of doel in je leven.
“Deze val betekende het einde van mijn carrière. Ik zou al aan het eind van het jaar stoppen. Ik rekende uit hoelang het herstel zou duren, de opbouw. Zou ik weer bereid zijn vooraan voor mijn plekje te vechten? De conclusie was: nee. Ik kwam tijd tekort. Het was klaar.”
Oud-wielrenner Erik Dekker in de Volkskrant (21 augustus 2020)
Instagrambericht voedingskundige en darmfloratherapeut Nienke Gottenbos
Zoals voedingskundige en darmfloratherapeut Nienke Gottenbos (@degroenevrouw) heeft geplaatst op haar instagram: “Soms gaat het k*t. Of prima. Of allebei tegelijk. Dat kan ook. En dat mag. Soms heb je dat er hele erge dingen gebeuren, maar intussen de rest doorloopt. Dat je je zorgen maakt of stress hebt, maar dat ook de zon schijnt. En weet, dat mag ook gewoon.
Je mag lachen terwijl je rouwt;
Je mag best zingen als je bang bent;
Je mag best lol hebben als de wereld om je heen in elkaar stort;
Je mag best even blij zijn als je verder heel verdrietig bent.”
Sportpsychologen Afke van de Wouw en Yara van Gendt
Afke van de Wouw is sportpsycholoog, bewegingswetenschapper en voormalig fysiotherapeut. Yara van Gendt is sportpsycholoog VSPN® en Psycholoog NIP.
Elke woensdag werken zij samen vanuit WOUW Performance Coaching op de KNVB Campus in Zeist, in het open voetbal innovatiecentrum, gebouw #11.