- Snel herstel met onze oefeningen
- Trainingsprogramma’s op maat
- Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
Blog 7: Elk nadeel heeft zijn voordeel; hoe kom ik er sterker uit?
Door je blessure en revalidatie heeft je hele leven op z’n kop gestaan en heb je nieuwe vaardigheden en patronen aan moeten leren. Een blessure wordt vaak gezien als een negatieve gebeurtenis en is een fikse tegenslag. Toch kunnen er ook positieve ervaringen ontstaan na een blessure. Een tegenslag biedt namelijk de mogelijkheid voor positieve verandering. Dit wordt ook wel 'injury related growth' genoemd.
In deze laatste blog gaan Afke van de Wouw en Yara van Gendt verder in op de (persoonlijke) ontwikkeling die je door hebt gemaakt tijdens je revalidatie.
Revalidatie; ontwikkeling en groei
Als je je revalidatie ziet als een mogelijkheid voor ontwikkeling en groei, bereik je positievere resultaten. Als je deze groei meemaakt, kan het zelfs zijn dat je na je blessure beter functioneert dan je voor je blessure deed. Deze groei kun je op verschillende manieren merken.
Ik zou er zes maanden uit liggen, maar was na vier alweer terug. Daarna heb ik bijna alles gespeeld. Maar in die periode heb ik veel geleerd. Hoe ik moet omgaan met zo’n grote blessure. Snel schakelen en volwassen zijn om weer topfit te worden. Het was mentaal echt zwaar, maar ik heb heel veel in mijzelf geïnvesteerd. Fysiek en qua beelden bekijken van mijzelf.
Voetballer Tyrell Malacia bij Rijnmond Nieuws (28 mei 2021)
Voetbal is een wezenlijk onderdeel van mijn leven en dat zal zo blijven. Maar het is niet de kern. Dat is mijn gezin. Mijn vrouw, drie kinderen en vier kleinkinderen. Bij hen ben ik geen trainer, maar ben ik de mens Wilfried. Dat besef was er vroeger ook, maar is nu sterker. Voorheen was ik thuis nog wel eens met voetbal bezig. Nu gaat de knop sneller om. Dan wil ik er zijn voor mijn gezin. Daardoor is de balans beter.
Keeperstrainer Wilfried Brookhuis geeft in de Gelderlander (12 mei 2019) antwoord op de vraag of hij na zijn hersenbloeding anders in het leven staat.
Er is meer dan alleen je sport
Het kan zijn dat je leven eerder voornamelijk draaide om je sport en je weinig oog had voor andere dingen. Door je blessure en je revalidatie heb je de afgelopen maanden wellicht tijd gehad om je ook op andere vlakken te ontwikkelen. Misschien heb je meer tijd in je studie kunnen steken, die al zo lang een ballast was of ben je je gaan verdiepen in wat je na je sportcarrière wilt gaan doen. Ook kan het zijn dat je anders bent gaan kijken naar je leven en andere prioriteiten bent gaan stellen. Als je nog jong bent, kan het misschien voelen of je volwassener bent geworden door het omgaan met de blessure. Waar eerder sport op één stond, heb je nu misschien ervaren dat de steun van je familie zó waardevol was, dat je meer tijd voor hen wilt gaan maken.
Eén groot proces
Je hele revalidatie was ook één groot proces van omgaan met tegenslag. Geblesseerd raken is al een tegenslag en waarschijnlijk heb je tijdens je revalidatie nog wel meer tegenslagen voor je kiezen gekregen:
- Je hebt ermee gedeald, je bent eruit gekomen en bent er mee omgegaan;
- Je hebt discipline opgebracht waarvan je misschien dacht dat je die niet zou hebben. De manier waarop je dit hebt gedaan, helpt je bij alle tegenslagen die je de rest van je leven nog gaat meemaken.
- Je mag trots zijn op jezelf!
- Ook je zelfvertrouwen in omgaan met tegenslag is waarschijnlijk gegroeid;
- Je weet dat je het aan kunt: "als ik hieruit weet te komen, lukt de rest me ook wel".
Bovenstaande punten kunnen je helpen dingen meer in perspectief te zien. Tegenslagen die je hierna nog gaat meemaken, zul je anders benaderen en kleinere pijntjes en blessures die je in de toekomst wellicht zal hebben, interpreteer je anders.
Boek en blogs helpen je op weg
Manieren waarop jij omgaat met je blessure en je revalidatietraject is uniek voor jou. Het boek Leren Revalideren en de 7 blogs op Sportzorg helpen je alvast op de goede weg. Succes!
Je leert met tegenslagen omgaan. Qua mindset. Niet zozeer in doemscenario’s denken, maar vooral proberen om het positief te blijven bekijken. Dat is iets dat ik aan het begin moeilijk vond, maar waar ik wel mee heb leren omgaan nu. Daar ben ik wel in ontwikkeld. What doesn’t kill you makes you stronger, zeggen ze dan, dat vind ik heel cliché altijd, maar dat is wel denk ik wat op mij op dit moment van toepassing is.
Hockeyer Luc Lejeune in de podcast Leren revalideren
Sportpsychologen Afke van de Wouw en Yara van Gendt
Afke van de Wouw is sportpsycholoog, bewegingswetenschapper en voormalig fysiotherapeut. Yara van Gendt is sportpsycholoog VSPN® en Psycholoog NIP.
Elke woensdag werken zij samen vanuit WOUW Performance Coaching op de KNVB Campus in Zeist, in het open voetbal innovatiecentrum, gebouw #11.