• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Sporten met antibiotica

Sporters zijn ook maar mensen en kunnen ziek worden. Medisch gezien is het dan soms wenselijk of zelfs noodzakelijk een antibiotica te nemen om de ziekte (sneller) te laten genezen. Dit natuurlijk ter beoordeling aan de (huis-)arts. Maar het blijkt niet altijd eenvoudig te zijn om sporters over te halen antibiotica in te nemen. En om de antibioticakuur af te maken. Sommige sporters vrezen namelijk dat een antibioticum hun prestatievermogen zal verminderen.


 

Effecten van antibiotica tijdens sporten

Er zijn echter geen gegevens uit wetenschappelijk onderzoek die deze opvatting ondersteunen. Zo is er onderzoek gedaan naar het effect van gebruik van meerdere soorten penicilline bij gezonde vrijwilligers (amoxicilline en feneticilline) op de maximale zuurstofopname, hartfrequentie tijdens maximale inspanning en strekkracht van de benen en het subjectieve gevoel van uitputting. En daaruit bleek dat het gebruik van (dit soort) antibiotica hier geen effect op had. Wat wel (indirect) nadelig kan werken voor een sporter, zijn de breedspectrum antibiotica (dat houdt in dat het tegen vele bacteriën werkt), die ook een effect hebben op de darmbacteriën. Het moge duidelijk zijn dat als er diarree optreedt, dit nadelig is voor het prestatievermogen.

 

En het moge ook duidelijk zijn dat de infectieziekte waarvoor de antibiotica is voorgeschreven een nadelig effect zal hebben op het prestatievermogen.
En het is natuurlijk de vraag of het wel verstandig is om met een infectieziekte te sporten, al dan niet met antibioticagebruik. Maar dat is weer een ander onderwerp.
 

Valentijn Rutgers

Sportarts, Sportgeneeskunde Drenthe

 

Zoek een sportzorgprofessional