• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Conditieverlies

Een goede conditie geeft je een fit en energiek gevoel. Maar een goede conditie krijg je niet zo maar, je moet wel tijd en ruimte reserveren om te gaan sporten en er op letten dat je gezond eet. Het grootste deel van de volwassen Nederlanders beweegt onvoldoende met als gevolg een matige tot slechte fysieke conditie en overgewicht. Dat verklaart het vele gepuf en gehijg dat je om je heen hoort bij het traplopen. 

Soms is echter een sluimerende ziekte de oorzaak van conditieverlies, zoals bij de sporter die sportarts Valentijn Rutgers op zijn spreekuur zag.

Praktijkverhaal sportarts Valentijn Rutgers

Deze rondbuikige 50-er klaagde erover dat zijn conditie het afgelopen half jaar minder was dan de jaren ervoor; hij had er geen verklaring voor. Hij had verder geen klachten, was niet ziek geweest en voelde zich goed, enkel heeft hij alleen conditionele problemen. Tijdens het werk heeft hij te maken met onregelmatige werktijden wat voor hem geen probleem is. Hij voetbalt een maal per week bij de veteranen, maar dat kost hem nu wat meer moeite dan voorheen. Enkele jaren geleden is hij ook uitgebreid onderzocht geweest; er is toen een verhoogde bloeddruk gevonden.

Nu worden bij het onderzoek geen afwijkingen gezien, behalve een onregelmatige hartslag. Het Electro Cardiogram (ECG, hartfilm) toont een zeer snelle activiteit van de boezem van het hart. Door deze snelle samentrekking van de boezems kunnen de hartkamers zich minder goed met bloed vullen, waardoor er minder bloed het lichaam rond gepompt kan worden. Deze onregelmatige hartactiviteit kan zeer goed de achteruitgang in zijn conditie verklaren: als het lichaam bij inspanning meer zuurstof nodig heeft in de spieren, kan het hart de vraag naar zuurstof niet meer aan. In rust daarentegen hoeven er geen problemen te zijn. Middels medicijnen en eventueel een stroomstoot kunnen de ritmestoornissen weer verdwijnen. Soms zijn deze hartkloppingen een uiting van een andere onderliggende ziekte, maar vaak wordt er geen oorzaak gevonden van de ritmestoornissen. Vermoeidheid, alcohol en koffie kunnen de klachten uitlokken. In zijn familie komen deze hartklachten veelvuldig voor, zoals wel vaker gezien wordt.

Voor zijn sportieve activiteiten hoeven deze hartritmestoornissen geen gevolgen te hebben. Echter is hij zich meer bewust geworden van zijn beperkingen in zijn fysieke gesteldheid en zal mijn adviezen (‘’meer bewegen en verstandiger eten voor een gezonder gewicht’’) voor lief nemen.

De eerste stap naar een gezondere leefstijl had hij twee jaar geleden al gezet toen hij stopte met roken, nu het vervolg.

Negatieve invloed conditieverlies

Als er onvoldoende wordt bewogen zal de fysieke conditie achteruitgaan. Ook het verouderingsproces heeft een negatief effect op de conditie, maar een maand in bed liggen heeft een negatiever invloed op de conditie dan 30 jaar ouder worden. Dit laat zien dat het belangrijk is ook (of juist) op oudere leeftijd aan je conditie te werken. Soms is deze achteruitgang in het fysieke een uiting van een achterliggende ziekte; wees daar op bedacht.

Valentijn Rutgers

Sportarts, Sportgeneeskunde Drenthe

 

Zoek een sportzorgprofessional