• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Jong en talentvol

Met veel plezier sta ik vrijwel elke zaterdagochtend langs de kant van het voetbalveld om mijn zonen te zien spelen en hen van tactische aanwijzingen te voorzien. Zoals zo veel ouders ben ik soms meer supporter dan begeleider. Een enkele keer hebben mijn aanmoedigingen en adviezen het gewenste effect, maar het geschreeuw is eerder een uitlaat klep van mijn enthousiasme. Ook ik heb een stille verre droom dat een van hen ooit het Nederlands elftal haalt en in de finale van het WK van 2018 het winnende doelpunt maakt in de blessuretijd. Overigens een droom die ik vroeger over mijzelf had. Maar reëel als ik ben weet ik ook wel dat beiden het echte talent ontbreekt en ook dat beiden het fanatisme missen wat je absoluut moet hebben om de top te halen. Los van de fysieke en mentale talenten die je nodig hebt voor het voetbal, is een stabiele sociale omgeving een belangrijke voorwaarde voor goed presteren. Begin jaren ’90 was ik begeleidend arts van een jeugdploeg (onder 16 jaar) van de KNVB die een Europees kampioenschap mocht spelen op Cyprus. Het was een groep met o.a. Patrick Kluivert en Clerence Seedorf. Een linksvoetige jongen stak boven de groep uit qua talent en vaardigheden. Hij was wel flegmatiek maar zijn talent was onmiskenbaar. Helaas na dat toernooi nooit meer wat van hem gehoord, terwijl vrijwel elke andere uit deze groep het tot betaald-voetballer heeft geschopt. Als verklaring werd gegeven dat er weinig sociale steun, maar wel veel onrust was in zijn directe omgeving.

Een andere factor die veel invloed heeft of een kind betaald voetballer wordt of niet is de periode van het jaar waarin hij wordt geboren. Dit klinkt raar maar onlangs is er onderzoek gedaan naar de verdeling van verjaardagen van betaald voetballers. Wat blijkt: er zijn bijna vier maal zo veel voetballers in de eerste drie maanden van het jaar geboren ten op zichte van voetballers die in de maanden oktober, november en december zijn geboren! Dat zou nog op toeval kunnen berusten, maar in de tijd dat de datum van overgang naar een andere leeftijdscategorie 1 augustus was, waren de voetballers uit augustus, september en oktober ruim in de meerderheid. Het supertalent komt altijd wel bovendrijven, maar de van jongs af bestaande fysieke voorsprong geeft dus een duidelijk voordeel op lange termijn.

Al deze factoren overwegende kwam ik tot de conclusie dat mijn zonen niet onder het beste gesternte waren geboren om profvoetballer te worden, dan had ik zelf betere voorwaarden. Dus op zondag maar naar de tennisbaan om te zien of er potentiële krajicekjes in mijn familie zitten; na een middag is het mij wel duidelijk, daar ga ik geen dure tennistrainers voor inhuren.
Plezier hadden ze wel en dat is het belangrijkste; op jonge leeftijd de lol van het sporten meegeven zodat zij latere leeftijd ook nog voldoende blijven bewegen.

Valentijn Rutgers

Sportarts, Sportgeneeskunde Drenthe

 

Zoek een sportzorgprofessional