- Snel herstel met onze oefeningen
- Trainingsprogramma’s op maat
- Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
Ik heb bechterew en sport / beweeg al
Wat betekent het voor je als je te horen krijgt dat je de ziekte van Bechterew hebt? Kan er veilig worden doorgesport, moet het trainingsschema worden aangepast, zijn er aanvullende oefeningen of voorzorgsmaatregelen etc.
- Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt steeds vaker dat sport en/of bewegen een positieve bijdrage leveren aan het ziekteproces, de levensduur en de kwaliteit van leven.
- Ook blijkt uit meerdere onderzoeken dat bij mensen met Bechterew die bewegen de klachten verminderen en de kwaliteit van leven beter is. Voor mensen met deze ziekte is het dus zeer belangrijk om te blijven bewegen. Het houdt de conditie in stand, het zelfvertrouwen neemt toe en men slaapt beter.
Kun je veilig blijven sporten en bewegen met Bechterew?
Je kunt met de ziekte van Bechterew veilig blijven sporten. Zorg altijd voor een goede warming up en cooling down.
Wanneer sporten tijdens een heftige fase van de ziekte niet goed mogelijk is, probeer dan zoveel als mogelijk een actieve leefstijl aan te nemen; wandel bijvoorbeeld een langer rondje met de hond of neem de fiets in plaats van de auto.
Er zijn een heleboel sporten die geschikt zijn voor mensen met Bechterew. Het moeten sporten zijn die geen overbelasting geven van de rug of van de andere aangedane gewrichten. Denk bijvoorbeeld aan wandelen, aquagym, fietsen (niet te lang op een racefiets) of zwemmen. Badminton of volleybal zijn mits goed geadviseerd ook mogelijk. Hierbij wordt de rug bewogen maar niet te veel belast.
Vertel jouw begeleider of sportgenoten altijd van je ziekte zodat zij op de hoogte zijn, dit voorkomt vervelende situaties als je bijvoorbeeld even wilt rusten.
Wat zijn de risico’s voor sporten en bewegen met Bechterew?
- Verstijving in een later stadium van de ziekte. Dit moet zoveel mogelijk worden beperkt en daarom is het belangrijk dat de rug getraind wordt. Hiervoor kun je thuis ook aanvullende oefeningen doen. Vraag hiervoor advies aan de fysiotherapeut of een sportarts.
- Koud water is niet bevorderlijk voor de spieren en gewrichten. Let er daarom op dat het water verwarmd is wanneer je een sport in het water kiest.
Wat kan de sportarts betekenen voor mensen met de ziekte van Bechterew?
Ook mensen met de ziekte van Bechterew kunnen bij de sportarts terecht. Dat de sportarts er alleen is voor topsporters is een misvatting! Iedereen kan profiteren van de sportspecifieke kennis van de sportarts.
Iedere persoon met Bechterew is weer anders en er zijn verschillende vormen van Bechterew. De sportarts kan je adviseren door een gericht programma op te stellen op basis van een sportmedisch onderzoek. Hierdoor kun je op je eigen niveau (blijven) sporten/bewegen en het beste uit jezelf halen! Daarnaast kan de sportarts je ook adviseren welke sport het beste bij jou past.