• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Ik heb COPD en wil gaan sporten / bewegen

Wil je graag bewegen of sporten, maar vraag je je af of dit mogelijk is met een chronische longaandoening (chronische bronchitis of longemfyseem)? Twijfel je welke activiteiten wel of niet geschikt voor je zijn? Het je tips nodig of behoefte aan advies van de digitale sportarts? Hierna vind je de informatie die je nodig hebt om op een veilige manier te gaan sporten en bewegen.

Sportief bewegen is ook voor mensen met een chronische longaandoening een goed idee. Ademhalingsklachten hoeven geen belemmering te zijn om meer te gaan bewegen. Deelname aan sport- en bewegingsactiviteiten bevordert de zuurstofopname in de spieren. Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op je gezondheid, het verbetert je conditie en helpt je om je sociale contacten te vergroten. Bovendien is de kans groot dat je door te bewegen je beter in je vel voelt zitten.

Starten met bewegen is niet altijd even makkelijk. Het is goed om je te realiseren dat verandering tijd en energie kost. Bedenk van tevoren wat je belangrijk en leuk vindt en hoeveel tijd, inspanning en mogelijk geld de beweegactiviteit je gaat kosten.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die regelmatig actief zijn hun ademhalingsklachten kunnen verminderen. Bewegen bevordert de opname van zuurstof in de cellen, het versterkt de ademhalingsspieren, zorgt voor een toename van de longinhoud en het verbetert je uithoudingsvermogen. Klachten als benauwdheid en hoesten zullen daardoor verminderen.

Welke bewegingsactiviteiten kan ik doen?
De Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen is 30 minuten per dag en dit geldt ook voor mensen met een chronische longaandoening. Sporten die het uithoudingsvermogen verbeteren, zijn zeer geschikt voor mensen met COPD. Denk aan wandelen, joggen of zwemmen maar ook aan golf, badminton of fitness. Oefeningen die de rompspieren en de armspieren trainen zijn een goede aanvulling, omdat ze helpen de ademhalingspieren te versterken.

Voor mensen met ernstige COPD voor wie intensief bewegen niet haalbaar is, zijn er veel andere activiteiten mogelijk. Denk aan zittende oefeningen, Tai Chi en lenigheidsoefeningen.

Als je langere tijd geen beweegactiviteiten hebt gedaan, is rustig beginnen verstandig. Begin bijvoorbeeld met 10 minuten bewegen en voeg hier elke dag een paar minuten aan toe. Je kunt de 30 minuten dan in een keer achter elkaar uitvoeren of je kunt het half uur verdelen over de hele dag, bijvoorbeeld ’s ochtends 15 minuten wandelen, dan 10 minuten tuinieren en nog 5 minuten op de fiets. Meer en langer mag natuurlijk ook.

Als je let op de ‘spelregels’, dan kunnen een chronische longaandoening en sportief bewegen uitstekend samen gaan. Een aantal tips om in beweging te komen en te blijven:

  • Kies een activiteit die je leuk vindt en die bij je past;
  • Vooral in het begin zal je het gevoel hebben te weinig zuurstof te hebben. Rustig beginnen en opbouwen is erg verstandig;
  • Als je het spannend vindt om alleen te sporten, kijk dan eens op de site van je gemeente naar speciale sportverenigingen voor mensen met longproblemen;
  • Vertel je sportbegeleider of sportgenoten over je COPD, zodat zij op de hoogte zijn, mocht er onverwachts toch iets gebeuren.

Als je niet precies weet wat wel of niet geschikt is of als je niet eerder aan bewegingsactiviteiten hebt deelgenomen, vraag dan een (sport)arts om advies. Op basis van je interesses, je motivatie en de ernst van je COPD zal de arts je een voorstel doen. Raadpleeg altijd een arts als je medicijnen gebruikt of intensiever gaat sporten.

Lees meer over het werk van de sportarts

Vind een sportarts bij jou in de buurt

 

Stichting Special Heroes Nederland

logo-stichting-special-heroes.png

Meer informatie te vinden op Stichting Special Heroes Nederland

Zoek een sportzorgprofessional