- Snel herstel met onze oefeningen
- Trainingsprogramma’s op maat
- Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
Ik heb dementie en sport / beweeg al
Wat betekent het voor je als je te horen krijgt dat je dementie hebt? Kan er veilig worden doorgesport, moet het trainingsschema worden aangepast, zijn er aanvullende oefeningen of voorzorgsmaatregelen etc.
- Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt steeds vaker dat sport en/of bewegen een positieve bijdrage leveren aan het ziekteproces, de levensduur en de kwaliteit van leven.
- Ook blijkt uit onderzoek dat sporten het geheugen kan verbeteren en dat de mentale achteruitgang wordt vertraagd.
- Tijdens sporten worden verschillende zintuigen aangesproken, het sociaal contact wordt gestimuleerd waardoor je je minder geïsoleerd voelt. Daarnaast heeft het ook een positief effect op de stoelgang en het slaappatroon.
- Probeer jouw sportieve activiteiten elke dag op hetzelfde tijdstip uit te voeren. Regelmaat is namelijk erg belangrijk voor mensen met dementie.
- Mensen met dementie hebben soms geen zin in sporten/ bewegen. Dit kan samenhangen met de somberheid en depressie die veelal optreden in de beginfase van dementie. Bewegen heeft een positieve uitwerking op deze somberheid dus probeer dagelijks te sporten / bewegen.
Kun je veilig blijven sporten en bewegen met dementie?
Ja, het is zelfs zeer aan te raden te (blijven) sporten:
- een slechte gezondheid kan dementie veroorzaken of doen verslechteren;
- het bevordert de spierkracht en de coördinatie waardoor minder valongelukken plaatsvinden.
Wat zijn de risico’s voor sporten en bewegen met dementie?
- Verdwalen en je adres vergeten is een risico. Sporten zoals wandelen en fietsen kun je daarom beter samen met begeleiding (uit je naaste omgeving) doen. Het dragen van een SOS medaillon, armband of label in de kleding met naam en adres is aan te bevelen.
Wat kan de sportarts betekenen voor mensen met dementie?
Ook mensen met dementie kunnen bij de sportarts terecht. Dat de sportarts er alleen is voor topsporters is een misvatting! Iedereen kan profiteren van de sportspecifieke kennis van de sportarts.
Iedere persoon met dementie is weer anders. De sportarts kan je adviseren door een gericht programma op te stellen op basis van een sportmedisch onderzoek. Hierdoor kun je op je eigen niveau (blijven) sporten/bewegen en het beste uit jezelf halen! Daarnaast kan de sportarts je ook adviseren welke sport het beste bij jou past.