- Snel herstel met onze oefeningen
- Trainingsprogramma’s op maat
- Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
Ik heb fibromyalgie en sport / beweeg al
Wat betekent het voor je als je te horen krijgt dat je fibromyalgie hebt? Kun je veilig blijven sporten, moet je het trainingsschema (laten) aanpassen, zijn er aanvullende oefeningen of voorzorgsmaatregelen?
- Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt steeds vaker dat sport en/of bewegen een positieve bijdrage leveren aan het ziekteproces, de levensduur en de kwaliteit van leven.
- Ook blijkt uit onderzoek dat regelmatig bewegen leidt tot vermindering van de klachten van fibromyalgie. Daarnaast heeft sporten effect op de stemming waardoor hierdoor minder klachten ontstaan.
- Voor mensen met fibromyalgie is pijn vaak de voornaamste reden voor het minder sporten. Uit alle onderzoeken komt echter naar voren dat sporten / bewegen geen negatief effect heeft op de pijnklachten, de klachten worden dus niet erger. Kennis van jouw eigen kracht, uithoudingsvermogen en energie is een voorwaarde om je lichaam niet te overbelasten.
Kun je veilig blijven sporten en bewegen met fibromyalgie?
Je kunt veilig blijven sporten. Laat je niet afschrikken van pijn bij het sporten. Pijn bij het sportief bewegen mag, maar het moet wel aanvaardbaar zijn.
Alle sporten zijn geschikt zijn voor mensen met fibromyalgie.
Vertel je begeleider en sportgenoten van je aandoening zodat iedereen op de hoogte is en een oogje in het zeil kunnen houden.
Sporten in groepsverband
De F.E.S., de patiëntenvereniging voor mensen met fibromyalgie organiseert regelmatig sportieve activiteiten. Het sporten gebeurt onder professionele begeleiding en samen met andere fibromyalgie patiënten.
Wat kan de sportarts betekenen voor mensen met fibromyalgie?
Ook mensen met fibromyalgie kunnen bij de sportarts terecht. Dat de sportarts er alleen is voor topsporters is een misvatting! Iedereen kan profiteren van de sportspecifieke kennis van de sportarts.
Iedere persoon met fibromyalgie is weer anders. De sportarts kan je adviseren door een gericht programma op te stellen op basis van een sportmedisch onderzoek. Hierdoor kun je op je eigen niveau (blijven) sporten/bewegen en het beste uit jezelf halen! Daarnaast kan de sportarts je ook adviseren welke sport het beste bij jou past.
Stel je vraag aan de digitale sportarts
Aan de digitale sportarts kun je een vraag stellen over sporten / bewegen in relatie tot jouw chronische aandoening.