• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Ik heb fibromyalgie en wil gaan sporten / bewegen

Wil je graag bewegen of sporten, maar vraag je je af of dit mogelijk is met fibromyalgie? Twijfel je welke activiteiten wel of niet geschikt voor je zijn? Heb je tips nodig of behoefte aan advies van de digitale sportarts? Hierna vind je de informatie die je nodig hebt om op een veilige manier te gaan sporten en bewegen.

Sportief bewegen positieve invloed op fibromyalgie

Sportief bewegen is ook voor mensen met fibromyalgie een goed idee: je houdt je uithoudingsvermogen in stand, je zelfvertrouwen neemt toe en je slaapt beter. Regelmatig bewegen helpt je om je sociale contacten te vergroten en bovendien is de kans groot dat je door te bewegen je beter in je vel voelt zitten.

Starten met bewegen is niet altijd even makkelijk. Het is goed om je te realiseren dat verandering tijd en energie kost. Bedenk van tevoren wat je belangrijk en leuk vindt en hoeveel tijd, inspanning en mogelijk geld de beweegactiviteit je gaat kosten.

Uit onderzoek blijkt dat regelmatig bewegen leidt tot vermindering van de klachten van fibromyalgie. Bovendien heeft sporten en bewegen effect op je stemming, waardoor minder klachten ontstaan. Voor mensen met fibromyalgie is pijn vaak de belangrijkste reden om minder te bewegen. Uit alle onderzoeken komt echter naar voren dat bewegen geen negatief effect heeft op de pijnklachten, de klachten worden dus niet erger. Kennis van je eigen kracht, uithoudingsvermogen en energie is een voorwaarde om je lichaam niet te overbelasten.

De Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen is 30 minuten per dag en dit geldt ook voor mensen met fibromyalgie. Het beste is om elke dag 30 minuten of meer in beweging te komen. Deze 30 minuten kun je achter elkaar uitvoeren, maar je kunt er ook voor kiezen het half uur op te splitsen: bijvoorbeeld 10 minuten bewegen, 10 minuten op de fiets en 10 minuten tuinieren.

Welke bewegingsactiviteiten kan ik doen?
Er zijn eigenlijk geen sporten die niet geschikt zijn voor mensen met fibromyalgie. Je kunt zelf het beste je (pijn)grens aangeven en aan de hand daarvan een sport uitkiezen. Je kunt rustige sporten in je eigen omgeving doen, zoals wandelen, fietsen of joggen. Je kunt ook een teamsport kiezen, zoals volleybal of voetbal. Let er hierbij wel op dat je door teamdruk niet over je eigen grenzen heen gaat. Een gecontroleerde uitoefening van bepaalde bewegingen in de sportschool is ook goed mogelijk. Vraag hierbij advies aan de sportleraar. Sporten die minder belasting geven aan de spieren en de gewrichten zijn zwemmen en aquagym. Sporten die ontspannen, zoals yoga en Tai Chi, kunnen ook bevorderlijk zijn.
Als sporten nog een drempel te ver is, kun je er ook voor kiezen om actiever te gaan leven als je dat nog niet deed. Neem eens de trap in plaats van de lift, pak wat vaker de fiets of loop een langer rondje met de hond.

Als je let op de ‘spelregels’, dan kunnen fibromyalgie en sportief bewegen uitstekend samen gaan. Een aantal tips om in beweging te komen en te blijven:

  • Kies een activiteit die je leuk vindt, op die manier houd je het langer vol;
  • Probeer diverse sporten uit om erachter te komen wat het beste bij jou en je mogelijkheden past;
  • Bouw het sporten rustig op, zodat je lichaam kan wennen aan de inspanning die het moet doen;
  • Laat je niet afschrikken door pijn bij het sporten, je zult merken dat de pijn na een tijdje minder wordt, omdat je spieren getraind raken;
  • Weet wat je grenzen zijn en tot hoe ver je wilt gaan;
  • Vertel je eventuele begeleider en sportgenoten over je aandoening, zodat iedereen op de hoogte is en een oogje in het zeil kan houden;
  • Bij twijfel, vraag altijd om raad of advies aan je huisarts of consulteer een sportarts.

Iedere patiënt met fibromyalgie is weer anders, dus een eenduidig advies is niet te geven. Vertel je arts altijd dat je gaat sporten, zodat hij kan helpen bij het maken van de juiste sportkeuze. Ook als je niet precies weet welke activiteit wel of niet geschikt is of als je niet eerder aan bewegingsactiviteiten hebt deelgenomen, vraag dan een (sport)arts om advies. Je kunt samen met je arts of fysiotherapeut een plan opstellen waarbij rekening gehouden wordt met jouw wensen en mogelijkheden.

Lees meer over het werk van de sportarts

Vind een sportarts bij jou in de buurt

Aan de digitale sportarts kun je een vraag stellen over sporten / bewegen in relatie tot jouw chronische aandoening.

Stichting Special Heroes Nederland

logo-stichting-special-heroes.png

Meer informatie te vinden op Stichting Special Heroes Nederland

Zoek een sportzorgprofessional