- Snel herstel met onze oefeningen
- Trainingsprogramma’s op maat
- Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
Tien tips voor sporten met hooikoorts
Het voorjaar en de zomer zijn de maanden waarin de meeste hooikoortsklachten voorkomen. En hoe mooier het weer hoe meer klachten de groep hooikoortspatiënten heeft. Voor hooikoortspatiënten is dit een vervelende periode. Sporten is gezond, maar met hooikoorts kan het knap lastig zijn. Benauwdheid, een drukkend gevoel en een loopneus bemoeilijken het sporten. Deze 10 tips geven je net dat beetje extra lucht om lekker te sporten.
1. Vermijd wrijven in je ogen
Vooral als het zonnetje schijnt en er veel wind staat, is er vaak veel stuifmeel in de lucht.
2. Draag buiten een zonnebril ter bescherming van je ogen
Je kunt dat eventueel combineren met vaseline rond de ogen of aan de binnenzijde van je neus.
3. Train bij voorkeur ’s ochtends vroeg of na een regenbui
Sport liever niet op droge, zonnige, winderige dagen.
4. Check je sportlocatie
Een bosrijke omgeving of gras zijn namelijk geen goede plaatsen om te sporten voor hooikoortspatiënten.
5. Rust tussendoor voldoende en zorg dat je weerstand goed is
6. Sporten op vakantie? Ga naar zee of verblijf hoog in de bergen
Aan zee en hoog in de bergen bevat de lucht minder stuifmeel dan in het binnenland.
7. Ga direct douchen en was je haar. Was ook je sportkleding meteen na het sporten
Pollen hechten zich namelijk goed aan bezwete kleding/haren. Zo voorkom je dat pollen in je slaapkamer terechtkomen.
8. Bezoek de huisarts bij aanhoudende klachten
De huisarts kan medicijnen voorschrijven om de overdreven afweerreactie van het lichaam af te remmen. Dit kan in de vorm van tabletten, oogdruppels of een neusspray. Vaak is het voldoende om alleen in het klachtenseizoen medicijnen te gebruiken.
9. Test je longfunctie
Heb je aanleg voor astma dan kun je tijdens het hooikoortsseizoen last hebben van een tijdelijke vorm van astma. Een piepende ademhaling of prestatieverlies bij allergie kan duiden op astmatische klachten. Zeker voor prestatiesporters kan het raadzaam zijn om te testen of tijdens hooikoortsklachten de longfunctie niet verslechtert door een allergische vernauwing van de luchtwegen.
10. Volg het hooikoortsbericht
Vanaf half mei tot en met half juli worden er dagelijks hooikoortsverwachtingen gemaakt op grond van de weersverwachting en de bloeiperiode van de grassen. Deze verwachting is te horen op Radio 1 na het nieuws van 17.30 uur, te lezen op teletekstpagina 709 of op meerdere websites zoals Hooikoortsradar of Pollennieuws.
Bonustip: controleer hooikoortsmedicatie op dopinggeduide stoffen
Hooikoortsmedicijnen die in Nederland zonder recept van de huisarts bij drogist of apotheek verkrijgbaar zijn, bevatten vaak geen dopinggeduide stoffen. Controleer dat toch altijd voor de zekerheid.
Wanneer je je hooikoortsmedicijnen wél op recept verkrijgt, moet je alert zijn. In sommige producten zitten namelijk stoffen die op de dopinglijst voorkomen, bijvoorbeeld ontstekingsremmers (glucocorticosteroïden) of bèta-2-agonisten.
Om verwarring te voorkomen vind je in de Dopingwaaier en op Dopingautoriteit een lijst van toegestane geneesmiddelen. Onder het kopje 'Allergie' staan diverse hooikoortsmedicijnen vermeld die zijn toegestaan (soms met dispensatie).
Bij twijfel kun je mailen naar de Dopingautoriteit.