- Snel herstel met onze oefeningen
- Trainingsprogramma’s op maat
- Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
Ik heb kanker en sport / beweeg al
Wat betekent het voor je als je te horen krijgt dat je kanker hebt? Kan er veilig worden doorgesport, moet het trainingsschema worden aangepast, zijn er aanvullende oefeningen of voorzorgsmaatregelen etc.
- Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt steeds vaker dat sport en/of bewegen een positieve bijdrage leveren aan het ziekteproces, de levensduur en de kwaliteit van leven.
- Ook blijkt dat mensen met kanker en mensen die behandeld zijn voor kanker wanneer zij sporten/bewegen een hogere kwaliteit van leven hebben. Daarnaast heeft sporten een positief effect op het lichamelijk (opbouw spierkracht en conditie) en sociaal functioneren en de vermoeidheid.
Kun je veilig blijven sporten en bewegen met kanker?
Breng jouw trainer of sportgenoten, voor zover ze dit nog niet weten, op de hoogte van jouw ziekte zodat zij hier rekening mee kunnen houden en weten wat er moet gebeuren mocht er onverhoopt toch iets mis gaan.
Bouw het sporten altijd langzaam op. Kanker is een enorme aanslag op het lichaam, verwacht niet dat je meteen terug bent op het niveau voordat je kanker had. Neem op tijd een pauze.
Over het algemeen zijn alle sporten geschikt voor mensen met of na kanker, zolang je maar rekening houdt met jouw eigen niveau en klachten. Wanneer je weinig klachten hebt en het aan kan om flink te sporten dan zijn sporten zoals fitness, roeien of tennis geschikt.
Wanneer je nog erg vermoeid bent is een rondje wandelen, fietsen of joggen een goed idee. Ook zwemmen en aquagym geven een goed beweegniveau zonder al te veel krachtsinspanning te vragen.
Sporten in groepsverband
Er zijn verschillende groepen die sporten voor mensen met kanker aanbieden. Een voorbeeld van zo’n groep is Stichting Kanker en Sport (Tegenkracht), die sportplannen op maat aanbieden voor kankerpatiënten.
Wat zijn de risico’s voor sporten en bewegen met kanker?
Kanker is zo’n gevarieerde ziekte met diverse klachten, iedere patiënt is anders. Overleg met jouw behandelaar, oncologie verpleegkundige en/of sportarts over de risico’s, mogelijkheden en wensen.
Wat kan de sportarts betekenen voor mensen met kanker?
Ook mensen met kanker kunnen bij de sportarts terecht. Dat de sportarts er alleen is voor topsporters is een misvatting! Iedereen kan profiteren van de sportspecifieke kennis van de sportarts.
Iedere persoon met kanker is weer anders. De sportarts kan je adviseren door een gericht programma op te stellen op basis van een sportmedisch onderzoek. Hierdoor kun je op je eigen niveau (blijven) sporten/bewegen en het beste uit jezelf halen! Daarnaast kan de sportarts je ook adviseren welke sport het beste bij jou past.