- Snel herstel met onze oefeningen
- Trainingsprogramma’s op maat
- Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
Ik heb kanker (gehad) en wil gaan sporten / bewegen
Wil je graag bewegen of sporten, maar vraag je je af of dit mogelijk is als je kanker hebt (gehad)? Twijfel je welke activiteiten wel of niet geschikt voor je zijn? Heb je tips nodig of behoefte aan advies van de digitale sportarts? Hierna vind je de informatie die je nodig hebt om op een veilige manier te gaan sporten en bewegen.
Sportief bewegen is ook voor mensen met kanker of na de behandeling van kanker een goed idee. Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid, het verbetert je conditie en helpt je om je sociale contacten te vergroten. Het kan ook een positief effect op je vermoeidheid hebben.
Starten met bewegen is niet altijd even makkelijk. Het is goed om je te realiseren dat verandering tijd en energie kost. Bedenk van tevoren wat je belangrijk en leuk vindt en hoeveel tijd, inspanning en mogelijk geld de beweegactiviteit je gaat kosten.
Kanker en sporten en bewegen
Kanker en de behandeling ervan hebben een grote impact op de lichamelijke en emotionele gesteldheid. Dit gaat vaak gepaard met vermoeidheid. Sportief bewegen kan een belangrijke bijdrage leveren aan het opbouwen van je conditie en aan je herstel. De hartfunctie verbetert duidelijk als je meer gaat bewegen. Naast het verbeteren van je conditie zijn ook de psychische aspecten van belang: bewegen geeft zelfvertrouwen.
Veel mensen ervaren klachten van extreme vermoeidheid na de behandeling met chemotherapie en/ of bestraling. De mate van vermoeidheid staat vaak niet in relatie tot de verrichte lichamelijke activiteit. Van belang is om –binnen jouw mogelijkheden- bij deze vermoeidheid toch actief te blijven. Zo ervaar je wat je nog wel kunt. Een goede balans tussen inspanning en rust is hierbij het uitgangspunt.
Welke bewegingsactiviteit kan ik doen?
Voor mensen met kanker, of die behandeld zijn voor kanker, is het belangrijk om spierkracht en conditie te bevorderen. Daarnaast zijn activiteiten zoals wandelen, fietsen en zwemmen aan te bevelen.
Minder geschikt zijn sporten en bewegingsactiviteiten, zoals krachtsporten, sprinten en contactsporten. Als je geen klachten hebt, bestaan er geen bezwaren tegen deze sporten, maar houd rekening met je eigen niveau. Ook kun je deelnemen aan oncologische bewegingsgroepen, zoals Verder in Balans. Bij deze groepen weet je zeker dat de begeleiding rekening zal houden met jouw mogelijkheden en de activiteiten aanpast aan jouw niveau.
Tips voor sporten en bewegen met/ na kanker
Als je let op de ‘spelregels’, dan kunnen kanker en sportief bewegen uitstekend samen gaan. Een aantal tips om in beweging te komen en te blijven:
- Kies een activiteit die je leuk vindt. Het is belangrijk dat je sport/ beweegt met plezier;
- Vertel je sportbegeleider/ trainer over je lichamelijke situatie en wat het advies van de behandelaars is. Dan weet hij waar hij bij jou op moet letten en kan hij zijn begeleiding hierop aansluiten;
- Beweeg samen, dat is gezellig en motiverend;
- Bouw duur, intensiteit en frequentie geleidelijk op;
- Probeer iedere dag minimaal een half uur te bewegen;
- Rust even uit als het te inspannend wordt en laat je niet opjutten om toch door te gaan.
Wat kan een sportarts betekenen voor mensen met kanker hebben of hebben gehad?
Vraag je behandelend arts/ fysiotherapeut of je oncologisch verpleegkundige vooraf advies over mogelijke bewegingsactiviteiten. Ook kun je terecht bij de sportarts. Iedere persoon met kanker is anders. De sportarts kan je adviseren door een gericht programma op te stellen op basis van een sportmedisch onderzoek. Hierdoor kun je op je eigen niveau gaan sporten en bewegen. Ook kan de sportarts je adviseren over welke sport het beste bij jou past.
Meer informatie over sporten en bewegen met kanker
- Voor meer informatie kunt u ook contact op nemen met KWF Kankerbestrijding.
- Stichting Tegenkracht
- Folder 'Sportief bewegen na kanker'