- Snel herstel met onze oefeningen
- Trainingsprogramma’s op maat
- Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
Ik heb migraine en wil gaan sporten / bewegen
Wil je graag bewegen of sporten, maar vraag je je af of dit mogelijk is met migraine? Twijfel je welke activiteiten wel of niet geschikt voor je zijn? Heb je tips nodig of behoefte aan advies van de sportarts?
Maak een afspraak met een sportarts
Sportief bewegen is ook voor mensen met migraine een goed idee: je verhoogt je algemene weerstand, je hoofdpijn kan verminderen en je slaapt beter. Regelmatig bewegen helpt je om je sociale contacten te vergroten en bovendien is de kans groot dat je door te bewegen je beter in je vel voelt zitten.
Starten met bewegen is niet altijd even makkelijk. Het is goed om je te realiseren dat verandering tijd en energie kost. Bedenk van tevoren wat je belangrijk en leuk vindt en hoeveel tijd, inspanning en mogelijk geld de beweegactiviteit je gaat kosten.
Migraine en sporten/bewegen
Bewegen is voor iedereen gezond en zeker voor mensen met migraine. Hoewel niet alle studies hetzelfde concluderen, is het mogelijk dat sporten de intensiteit van de hoofdpijn vermindert en het aantal aanvallen af doet nemen. Bovendien is ontegenzeggelijk bewezen dat sporten een effect heeft op het humeur en dat een goed humeur de kwaliteit van leven ondanks de migraine kan verbeteren.
De Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen is 30 minuten per dag en dit geldt ook voor mensen met migraine. Deze 30 minuten kun je in een keer achter elkaar afronden, maar je kunt het half uur ook opsplitsen in bijvoorbeeld 15 minuten bewegen, 10 minuten tuinieren en 5 minuten op de fiets. Als je net begint, is het verstandig om rustig aan te doen en de duur langzaam uit te bouwen tot aan de 30 minuten. Onthoud: elke dag 30 minuten is effectiever dan drie dagen één uur.
Welke bewegingsactiviteiten kan ik doen?
In principe is elke sport geschikt voor mensen met migraine. Denk aan hardlopen, fietsen of roeien maar ook aan teamsporten, zoals voetbal of basketbal. Ook zwemmen of aquajoggen en zelfs aerobics liggen binnen de mogelijkheden. Als je meer van ontspannende sporten houdt, kies dan eens voor wandelen, yoga of Tai Chi.
Tips voor sporten en bewegen met migraine
Als je let op de ‘spelregels’, dan kunnen migraine en sportief bewegen uitstekend samen gaan. Een aantal tips om in beweging te komen en te blijven:
- Kies activiteiten die je leuk vindt en die bij je passen;
- Ken je ‘triggers’: als zon en uitdroging triggers voor je zijn, sport dan liever binnen en drink goed;
- Drinken is belangrijk voor en tijdens het sporten, zeker voor mensen met migraine. Zorg dat je goed gehydrateerd blijft en kijk uit met sportdrankjes waar cafeïne in zit;
- Als flikkerende lampjes je trigger zijn, dan is bijvoorbeeld mountainbiken over een klein bospaadje geen goed idee: de afwisseling van zon en schaduw op het pad kan hoofdpijn uitlokken;
- Sport je in een groep, vertel je begeleider of medesporters over je aandoening.
Wat kan de sportarts betekenen voor mensen met migraine
Vertel je arts altijd dat je gaat sporten. Ook als je niet precies weet welke activiteit wel of niet geschikt is of als je niet eerder aan bewegingsactiviteiten hebt deelgenomen, vraag dan een (sport)arts om advies. Je kunt samen met je arts of fysiotherapeut een plan opstellen waarbij ook rekening gehouden wordt met jouw wensen en mogelijkheden.
Meer informatie te vinden op Stichting Special Heroes Nederland.