- Snel herstel met onze oefeningen
- Trainingsprogramma’s op maat
- Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
Duiken
Voor de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) is een duikkeuring verplicht als je voor de eerste keer gaat duiken, bij klachten (zie de Duikmedische Zelfcheck) en voor instructeurs. De Professional Association of Diving Instructors (PADI), Scuba Schools International (SSI), de National Association of Underwater Instructors (NAUI) en andere duikorganisaties hanteren meestal een self-assessment vragenlijst. Bij bepaalde afwijkingen wordt hierbij verwezen naar een duikerarts. Voor het standpunt van de NVD ten aanzien van de duikkeuring voor recreatieve duikers wordt verwezen naar de website van de NVD. Ook geldt de richtlijn preventief duikmedisch onderzoek.
De opleiding en certificatie van duikerartsen wordt, namens de European College of Baromedicine (ECB), verzorgd door de Nederlandse Vereniging voor Duikgeneeskunde (NVD).
Kun je zomaar duiken?
Het antwoord is: nee. Je kunt wel onder begeleiding van een instructeur een ondiep intro-duikje doen, bijvoorbeeld in het zwembad, maar als je veilig wilt duiken moet je eerst een goede duikcursus volgen.
Is een duikbrevet verplicht?
Een duikbrevet is in Nederland niet verplicht voor recreatieve (sport)duikers. Duikclubs/ duikscholen in Nederland en in het buitenland weigeren over het algemeen mensen die bij hen willen duiken zonder duikdiploma, behalve als ze komen om een duikcursus te volgen. Over het algemeen worden alleen diploma’s geaccepteerd van gerenommeerde duikopleidingen.
Hoe oud moet je zijn om te mogen duiken?
Duikorganisaties hebben verschillende jeugdopleidingen, waarbij kinderen kunnen duiken vanaf een jaar of 7-8.
De NVD adviseert om kinderen van 8 tot 10 jaar alleen in het zwembad te laten duiken. Kinderen in de leeftijd van 10 tot 12 jaar zijn niet geschikt om in Nederland buitenwaterduiken te doen. In tropische bestemmingen met een watertemperatuur van rond de 25°C zou dit met de nodige voorzorgsmaatregelen mogelijk wel kunnen.
Vanaf 12 jaar kunnen kinderen in Nederland in het buitenwater duiken, mits de watertemperatuur niet onder de 14°C is. Het advies is om tot een leeftijd van 14 jaar af te zien van duiken die een verhoogd risico hebben op afkoeling en die andere eisen stellen aan kracht en uithoudingsvermogen, zoals lange duiken, diepe duiken en stromings- of getijdeduiken.
Het advies van de NVD is dat kinderen onder de 14 jaar begeleid worden door ten minste twee volwassen, gebrevetteerde duikers.
Zie verder: standpunt kinderen en duiken
Is duiken moeilijk?
Leren duiken is over het algemeen niet heel moeilijk als je wordt begeleid door een goede duikinstructeur, die alle te nemen stappen goed uitlegt. Bij een duikcursus hoort theorie (wat is de invloed van hyperbare druk op de ademgassen, waarom moet je klaren, hoe lang en hoe diep kan je duiken en waarom, etcetera), en het aanleren van vaardigheden (checken en aansluiten van de duikflessen, “gewichtsloos” leren drijven, klaren, het aflezen van de dieptemeters en de drukmeters, etcetera). De duikcursus wordt afgesloten met een examen.
Hoe diep mag je duiken als beginner?
De duiker met een basis duikdiploma mag niet dieper duiken dan 20 meter.
Welke risico’s /duikziekten zijn er?
Risico’s van duiken kunnen worden onverdeeld in:
- risico’s op basis van onvoldoende training (onvoldoende ontwikkelen en/of bijhouden van de vaardigheden);
- risico’s op basis van gedrag (overmoedig gedrag, onzorgvuldigheid, buddy niet in de gaten houden, buiten de limieten duiken);
- risico’s op basis van externe oorzaken (stromingen, slecht weer, golfslag, watertemperatuur);
- risico’s op basis van materiaalproblemen (onvoldoende onderhoud van de duikapparatuur);
- risico op basis van medische problemen. Dit is het domein van de duikgeneeskunde.
Er kunnen tijdens en na het duiken allerlei problemen ontstaan, bijvoorbeeld trommelvliesperforatie, gasembolie en decompressieziekte.
Een goede training kan veel medische problemen voorkomen die kunnen ontstaan op basis van verkeerde duiktechnieken. Fatale duikongevallen treffen meestal de oudere duiker met (vaak onbekend) hart-en vaatziekten. Bij een goede duikkeuring wordt hierop gelet.
Welke verzekering kun je afsluiten?
Over het algemeen worden materiele kosten (schade, diefstal) en medische kosten (opname, behandeling hyperbare kamer) in Nederland gedekt door de Nederlandse verzekeraars en ziektekostenverzekeraars. Het is natuurlijk wel goed om de polis er op na te slaan om te zien wat precies en voor welk bedrag door de verzekeraars wordt gedekt.
Duiken in het buitenland: verzeker je goed
Bij het maken van een duikreis naar het buitenland is het aan te raden om een verzekering af te sluiten. Er kan sprake zijn van de annulering van de reis, maar ook van schade aan of diefstal van een duikuitrusting. Belangrijk is om ook een verzekering af te sluiten tegen medische kosten, bijvoorbeeld een behandeling in een hyperbare tank. Het risico is laag, maar de kosten zijn hoog. Een voorbeeld van een duikverzekering is te vinden bij de NOB of een verzekering van het Divers Alert Network (DAN). Ook diverse verzekeraars bieden een duikverzekering aan.
Waar kun je leren duiken?
Er zijn in Nederland honderden duikscholen en duikclubs waar je kunt leren duiken. Je kunt natuurlijk ook in het buitenland op duikcursus gaan. Duikscholen en duikclubs zijn meestal aangesloten bij een grotere duikorganisatie, die er dan ook op toe ziet dat de opleidingen aan de eisen voldoen.
De belangrijkste duikorganisaties zijn:
- Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB), https://onderwatersport.org/
- Professional Association of Diving Instructors (PADI), https://www.padi.com/nl
- Scuba Schools International (SSI), https://www.divessi.com/nl
- National Association of Underwater Instructors (NAUI), https://nauinederland.org/
- Instructor Dive Development (IDD), https://www.iddworld.com/
Ben je op zoek naar een gecertificeerde duikerarts? Dan kun je terecht op duikkeuring.nl. Ook kun je op deze website een link naar de vergoedingen voor duikkeuringen terugvinden.
Disclaimer
Aan het gebruik van deze pagina kunnen geen rechten worden verleend.