• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Skeeleren

Skeeleren is weer helemaal in. Sinds 2020 is het aantal mensen in Nederland dat skeelert flink toegenomen. Tijdens het begin van de corona pandemie waren skeelers niet aan te slepen. Dat was ook te zien onder de jongeren, waar skeeleren met stip binnen kwam in de lijst van meest beoefende sporten in een onderzoek van NOC*NSF. Skeeleren en skaten kun je op veel verschillende niveaus beoefenen: van met mooi weer een rondje door de stad tot wedstrijden op internationaal niveau.

Op deze pagina geven wij antwoord op de volgende vragen over skeeleren:

  1. Wat zijn de belangrijke basisvaardigheden?>
  2. Wat heb je nodig om veilig te gaan skeeleren?>
  3. Wat zijn de meest voorkomende skeelerblessures?>
  4. Wat zijn de verschillende skeeleractiviteiten in Nederland?>
  5. Ik ga skeeleren, wat neem ik mee?>
Skeeleren

6 Belangrijke basisvaardigheden

Ga je lekker buiten skeeleren? Zorg dan wel dat je dit veilig doet! Om veilig de weg op te kunnen zijn er een aantal vaardigheden die hierbij kunnen helpen. Deze worden in de onderstaande filmpjes uitgelegd en voor gedaan. Kijk de filmpjes dus even voor je op pad gaat. Klaar, oefenen maar!

Houding & afzet 

Balans & stabiliteit

Remmen

Vallen & opstaan

Stoepranden & obstakels

Bochten

Veiligheid skeeleren / skaten

Bescherming is enorm belangrijk tijdens het skeeleren. Als je buiten gaat skeeleren ben je onderdeel van het verkeer, je beweegt je sneller dan een voetganger maar bent wel even kwetsbaar. Dit kan soms voor gevaarlijke situaties zorgen. Uit een rapportage van veiligheidNL blijkt dat skeeleren de meest risicovolle sport was in 2021.

Skeeler of skates

Om te kunnen beginnen met skeeleren heb je vanzelfsprekend skeelers nodig. Er is een hoop keus, want er zijn ook nog verschillende soorten. Er zijn rolschaatsen, inline skates en skeelers, ook wel speed skates genoemd. Maar wat is nu het verschil?

Laten we beginnen met rolschaatsen, deze worden ook wel quadskates genoemd. Dit type  heeft vier wieltjes, twee aan de voorkant van de schoen en twee onder de hak van de schoen. Ze worden vooral geassocieerd met roller derby’s en disco’s, ze zijn vooral goed voor artistieke doeleinden en niet zo zeer voor snelheid. Het voordeel van de rolschaatsen is dat evenwicht veel makkelijker te houden is in vergelijking met inline of speed skates.

Dan heb je de inline skates, deze worden vooral gebruikt om recreatief te skaten en zijn een beetje vergelijkbaar met ijshockey schaatsen. De nadruk ligt niet op snelheid of competitie, maar op naar buiten gaan, bewegen en genieten van het buiten zijn. Een inline skate heeft 3 of 4 wielen met vaak een remblokje aan de achterkant van de skate. De schoen is vaak extra stevig aan de achterkant en sluit ter hoogte van 1/3 van het onderbeen.

Dan zijn er nog de skeelers/speed skates, deze variant is vergelijkbaar met noren. Ze zijn bedoeld om snelheid te maken en lange afstanden af te leggen, dit zijn dan ook de soort skeelers gebruikt bij wedstrijden. De meeste skeelers hebben 3 of 4 wielen, hetzelfde als bij de inline skates. Het verschil is de grootte, over het algemeen zijn de wielen van skeelers groter en de schoen is lager, deze sluit net boven de enkel. Dit vereist meer enkel stabiliteit, maar geeft wel weer meer bewegelijkheid in de enkel waardoor de houding compacter gemaakt kan worden.

Skates aantrekken
helm op tijdens skeeleren

Helm op tijdens skeeleren

Als skater begeef je je vaak in het verkeer, daarin is je veiligheid niet alleen afhankelijk van jezelf maar ook van de medeweggebruikers en de ondergrond. Een helm dragen is dan ook zeer aan te raden, bij een val beschermt het tegen hoofdletsel. Je wilt natuurlijk een hersenschudding, of erger, voorkomen, want dat is beter dan genezen. Uit onderzoeken bij fietsers is gebleken dat het dragen van een helm het risico op ernstig hoofd- /hersenletsel met 54 tot 65 % verkleint. Dit is waarschijnlijk ongeveer hetzelfde voor skeeleraars. Tijdens wedstrijden van alle niveaus, toertochten en clinics is dit al verplicht. 

Polsbeschermers bij skeelers

Op het moment dat je valt strek je je armen automatisch uit om je val op te vangen. Dit reflex treedt op om je val te breken, zodat je niet met je gezicht op het asfalt belandt. Het is dus belangrijk om je handen en pols goed te beschermen. Dit kan met polsbeschermers. Ze zorgen ervoor dat je pols verstevigd wordt bij de val en ook dat je je hand niet openschaaft op het asfalt of de tegels. Onderzoeken wijzen ook uit dat het dragen van polsbeschermers botbreuken van de pols en onderarm kan voorkomen.

Knie- en elleboogbeschermers tijdens skeeleren

Op het moment dat je valt en je de ‘veilige’ val techniek toepast zijn je knieën het eerste deel van het lichaam die de grond raken. Dit is alleen veilig op het moment dat je kniebeschermers draagt. Kniebeschermers absorberen een deel van de val, waardoor de knie beschermd wordt tegen breuken en kneuzingen. Daarnaast beschermt het de knie ook tegen schaafwonden.

De elleboogbeschermers lijken veel op de kniebeschermers maar worden rond de ellebogen geplaatst. Bij de 'veilige' val zijn ook de ellebogen belangrijk om de val te breken nadat de knieën op de grond gekomen zijn. Ook beschermen ze tegen schaafwonden.

Voor zowel de kniebeschermers als de elleboogbeschermers is er bewezen dat het gebruik ervan het risico op blessures verkleint.

Crashpants bij skaten

De crashpants is niet noodzakelijk om te dragen, maar is vaak interessant voor beginnende skaters. Een crashpant is een korte broek gemaakt van stretchstof met daarin zachte opvulling bij de dijbenen en het stuitje. Deze draag je onder de normale sport kleding. Wanneer je nu ten val komt word de val opgevangen door de opvulling en voorkomt het tegelijkertijd schaafwonden door het vallen.

crashpants bij skaten

De meest voorkomende blessures bij skeeleren

Skeeleren doe je vaak op asfalt of op straat. De meest voorkomende blessure is daarom ook de schaafwond. Met de juiste bescherming kun je schaafwonden voor een groot deel voorkomen, al helemaal wanneer je ook weet hoe je het beste kunt vallen. 

Breuken of kneuzingen zijn ook veelvoorkomende blessures die je op kunt lopen na een val op de skeelers. Dit heeft veiligheidNL ook geconcludeerd in hun rapport over sportblessures in 2021. Op de SEH hebben zich in dat jaar 5.000 mensen gemeld die waren gevallen met het skeeleren. Het overgrote deel daarvan had een blessure aan de schouder, arm of hand, met als stip op één gebroken pols. Het is dus erg belangrijk de juiste bescherming te dragen met de prioriteit om polsbeschermers te dragen. Met een goede valtechniek verklein je ook de kans dat je een gebroken pols oploopt.

Rugklachten bij skeeleren

Veel skeeleraars hebben wel eens last van de rug gehad. Skeeleren is net als schaatsen een goede training voor de rug, maar dit moet je wel voorzichtig opbouwen. De rugklachten ontstaan vaak door de voorovergebogen houding, zwakkere rug- en buikspieren en/of een verkrampte houding wanneer iemand bang is om te vallen. Ook een val kan rugklachten opwekken of verergeren. Om de lage rugklachten te voorkomen is het dus verstandig om rustig de lengte van je skeelerrondje op te bouwen, ga vooral niet over je grenzen heen. Verder kunnen core stability oefeningen helpen bij het voorkomen of verhelpen van de rugklachten. Houden ze toch aan dan is het wijs om een professional in te schakelen.

Overbelasting van de enkel of voet tijdens skeeleren

Tijdens het skeeleren zijn de enkels nodig om balans te houden en bij de afzet. Je kunt je voorstellen dat dit in een te grote of een te kleine schoen lastiger zal gaan. Het belangrijkste om pijn aan de enkel of pijn aan de voet te voorkomen, is dan ook de het aanschaffen van materiaal dat goed zit en genoeg steun biedt.

Begin je net met skeeleren dan is het verstandig om voor een hogere schoen te gaan, de schoenen die je vaak op inline skates ziet. Deze zijn stevig en geven de enkel voldoende ondersteuning. Daarnaast is het verstandig om bij nieuwe skeelerschoenen rustig de belasting op te bouwen. Je voeten moeten vaak net zoals bij loop- of wandelschoenen wennen aan de nieuwe schoen.

Blaren bij skeeleren

Blaren ontstaan door wrijving, dit ontstaat bijvoorbeeld bij het rijden over klinkers. Om blaren tegen te gaan is het verstandig om sokken zonder naden te dragen, zodat de huid niet kan gaan irriteren. De skeelerschoen moet goed aangesloten zitten en niet te klein zijn. Als de skeelerschoen niet goed aangesloten zit of te klein is, kan dat drukplekken geven en die drukplekken leveren blaren op. Het is belangrijk om de schoenen in te werken, want in schoenen die je voeten nog niet gewend zijn krijg je eerder blaren. 

Overbelaste schenen bij skeeleren

Voor de schenen geldt hetzelfde als voor de rugspieren. Tijdens het skeeleren komt er meer spanning op de spieren in het scheenbeen te staan. Hoe meer je door de knieën in de ‘schaatshouding’ gaat hoe meer spanning. Je spieren moeten hier aan wennen en het beste is dus om dit rustig op te bouwen. Bij plotselinge lange en/of hoge belasting kun je last krijgen van irritaties van de scheenbeenspieren of een irritatie van het botvlies-peesovergang in de schenen. Om dit te voorkomen is het aan te raden de belasting rustig uit te bereiden. Heb je last van je scheenbeenspieren dan kun je het beste even goed rust houden en daarna de belasting rustig opbouwen.

Klachten van de lies bij skeeleren

De spieren die in de lies aanwezig zijn worden bij het skeeleren vooral gebruikt om het been na het afzetten met de skeeler weer terug onder de heup te bewegen. Deze spieren worden dus goed gebruikt tijdens het skeeleren. Klachten van de lies ontstaan vaak door een plotselinge beweging, waardoor je de liesspieren kunt verreken. Dit geeft vaak een scherpe pijn in het liesgebied en daarna is de skeeler beweging zelf ook niet meer aangenaam om uit te voeren. Het grootste risico op zo’n onverwachte beweging komt het meest voor als je gaat skeeleren in de regen. Het wegdek word dan een stuk gladder en je been kan daardoor eerder wegglijden. Het wegglijden van je been kan leiden tot liesklachten. Het beste is dus om niet naar buiten te gaan op nat wegdek, of in ieder goed op te letten. Krijg je toch liesklachten gun jezelf wat rust en overbelast de lies niet. Kijk voor verdere tips op de pagina over liesblessure.

Skeeleractiviteiten in Nederland

Skeeleren is de laatste tijd, sinds de COVID pandemie weer helemaal hip. Veel mensen hebben hun oude skeelers uit de kast gehaald of een nieuw paar aangeschaft. De skeelersport wordt ondersteund door de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB). Binnen de skeeler discipline worden er verschillende activiteiten met ieder hun eigen doeleinde georganiseerd.

SKATETIJD

SKATETIJD! laat kinderen kennismaken met het inlineskaten en plezier te laten maken op skates. Het is een programma dat clinics verzorgd in samenwerking met o.a. gemeenten, basisscholen en KNSB verenigingen. Het laat kinderen op een leuke en veilige manier kennis maken met de skeelersport en hoopt zo de kinderen enthousiast te krijgen en terug te zien bij de skeelervereniging bij hen in de buurt. Het kan zo helpen om een structureel skeeleraanbod in de omgeving te faciliteren.

Recreatieve tochten

Door het hele land worden er skatetochten georganiseerd. Dit is een leuke manier om een keer een mooie tocht te maken door een gebied dat je misschien nog niet kent. De afstanden variëren van 12 km tot 225 km en zijn vrijwel altijd voorzien van verzorgingsposten onderweg en naderhand. Binnen de tochten zijn er twee verschillende soorten skatetochten.

1. Vrije tocht skeeleren

Bij de vrije tocht kun je op een zelfgekozen moment starten aan de tocht en op eigen tempo je kilometers maken.

2. Pelotonstocht skeeleren

Bij de pelotonstocht rijd je de tocht in een groep met een afgesproken gemiddelde snelheid, meestal tussen de 20 en 22 km/h.

Wedstrijden inline skaten

Skeeleren of skaten is een hele grote internationale sport. Met name is de skeelersport populair in Zuid-Amerika en Azië. Binnen de wedstrijdsport zijn er verschillende onderdelen. Deze onderdelen worden op een baan of op de weg verreden. In de skeelersport zijn er veel verschillende onderdelen.

Daglicentie skeeler wedstrijd

Skeeler competities zijn er over het hele land en bij een aantal kan je je inschrijven voor een daglicentie, zo kun je vrijblijvend een keer proeven aan de skeeler wedstrijdsport. Deze wedstrijddaglicentie kun je 3 keer per jaar aanvragen. Ben je toch aangestoken door de skeelerwedstrijden kun je na die drie keer een wedstrijdlicentie gaan overwegen.  Je kunt ook lid worden van een skeelervereniging bij jou in de buurt. Daar krijg je trainingen en kun je beter worden onder begeleiding van een trainer en met je teamgenoten aan wedstrijden deelnemen.

Skeeleren met een beperking (G-sport)

Sport zou voor iedereen en overal beschikbaar moeten zijn, dat vind de KNSB ook. Daarom heeft de KNSB extra aandacht voor sporten met een beperking, ook wel g-sport. G-skaters hebben net wat meer aandacht en/of begeleiding nodig, omdat zij een lichamelijke en/of verstandelijke beperking hebben. Dit hoeft je echter er niet van te weerhouden om lekker te kunnen skeeleren of schaatsen.

Ik ga skeeleren en ik neem mee:

Met je skeelers en bescherming aan kun je veilig de weg op. Buiten je bescherming is het ook verstandig om nog wat andere spullen mee te nemen, in bijvoorbeeld een rugzak of heuptasje. Check het lijstje hieronder of je helemaal klaar bent om op pad te gaan.

skaten op de weg

Mobiele telefoon

Altijd handig voor als je de weg kwijt geraakt bent. Even google maps openen en je bent weer op de juiste weg. Maar bij pech of een val kun je zo iemand bereiken. Tip: ga je alleen skeeleren, deel dan je locatie met iemand. Mocht er iets aan de hand zijn weten ze je te vinden.

Pasjes en kleingeld

Je identiteitsbewijs, bankpas en OV zijn altijd verstandig om mee te nemen. Zit je met pech en krijg je het niet gereageerd kun je je nog verplaatsen richting huis. Kleingeld is altijd handig om bij je te hebben voor bijvoorbeeld een pontje of een lekker ijsje.

skeeleren in peloton

Gereedschap

Het kan nooit kwaad om twee imbussleuteltjes mee te nemen die op de boutjes van je skeelers passen. Trilt er wat los kun je ze weer even aandraaien en word je niet opgehouden door materiaal pech.

Zonnebrand en zonnebril

Is het mooi weer buiten en schijnt de zon hard? Vergeet je niet in te smeren met zonnebrand en neem dit eventueel mee voor als je langer onderweg gaat zijn. Bij de zon is een zonnebril ook verstandig, zo kun je alles in het verkeer goed in de gaten blijven houden.

skaten en skeeleren

Eten en drinken

Skeeleren is een sport waarbij je zowel je conditie als je spierkracht traint. Goed eten en drinken is dus belangrijk als je voor een langer rondje gaat. Het eet en drink advies is hetzelfde als bij het wielrennen. Probeer dus minimaal 1 bidon per uur leeg te drinken en elk 45 min wat te eten, dit kan een banaan zijn of een sportreepje. Zo houd je genoeg energie voor de tocht. Is het warm buiten? Probeer dan echt genoeg te blijven drinken!

Extra jasje

Twijfel je een beetje over de temperatuur buiten of gaat het misschien een beetje druppen, dan is een extra jasje aan geen gek idee. Je kunt hem uittrekken als je het toch te warm krijgt. Het koud krijgen en niet meer warm worden is veel vervelender.

Zoek een sportzorgprofessional