- Snel herstel met onze oefeningen
- Trainingsprogramma’s op maat
- Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
Spinning
Spinning is een fietstraining op muziek dat in groepsverband op sportscholen wordt georganiseerd. Spinning wordt uitgevoerd op een speciale spinningfiets, een soort hometrainer. Onder leiding van een instructeur wordt gedurende 45 tot 60 minuten een training gegeven waarbij de sporter afwisselend zit en staat. De training richt zich op verbetering van de conditie en wordt vaak uitgeoefend door wielrenners, met name in de winterperiode, om hun conditie op te bouwen en te behouden.
Belangrijke aspecten bij spinning zijn het goed afstellen van de spinningfiets, de juiste hoogte en de weerstand.
Blessures bij spinning
In 2008 is op vijf willekeurig gekozen sportscholen onderzoek gedaan naar de incidentie van blessures. Bij elke sportschool zijn bij 100 sporters vragenlijsten afgenomen. Bij de sporters die deelnamen aan spinning werd een verdubbeling van de kans op blessures aan de onderste extremiteiten (voeten, benen en knieën) waargenomen. De kans op een knieblessure werd verdrievoudigd. Vooral de sporters die aan spinning deelnamen en een knieblessure hadden opgelopen beoefende de sport significant vaker dan sporters met een knieblessure die niet aan spinning deelnamen.
Spinning schoenen
Spinningfietsen zijn zo ontworpen dat de sporter zijn normale sportschoenen kan vastbinden aan de pedalen, maar daarnaast ook mountainbike- of wielrenschoenen met een harde zool met een kliksysteem aan de pedalen kan klikken. Voordeel van de schoenen met een kliksysteem is een betere grip op de pedalen. Normale sportschoenen schuif je in de ‘toeclips’, de bandjes die over je schoenen lopen. Nadeel van dit systeem is dat je voeten makkelijker schuiven en eruit kunnen schieten.
- Claire Tilbury, basisarts
- Hans Smid, sportarts
Sportarts Hans Smid (1960) werkte na zijn artsexamen onder meer als arts-assistent orthopedie in het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal en het Sint-Claraziekenhuis in Rotterdam. Ook werkte hij als arts-assistent cardiologie in het Laurentius Ziekenhuis in Roermond. In 2000 rondde hij zijn opleiding tot sportarts af. Hans is sinds 1996 begeleidend arts geweest van de nationale schaatsteams. Als sportarts van de KNSB (Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond) en de Spaarselect Ploeg was hij onder andere betrokken bij de Olympische Winterspelen 1998 en 2002.