• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Surfen

Surfen is een sport die wereldwijd beoefend wordt door, naar schatting, 37 miljoen surfers (McArthur et al, 2020). Surfen is een belangrijke vorm van cardiovasculaire inspanning voor alle leeftijden en daarnaast heeft het ook een waardevolle therapie voor fysieke en mentale problematiek. Denk hierbij aan revalidatie na een beroerte, depressie, angst en PTSS. Bovendien is het blessurerisico bij surfen relatief laag, van 0.74 tot 1.79 blessures per duizend surfuren bij amateursurfers en 0.13 tot 13 per duizend surfuren blessures bij competitieve surfers (McArthur et al., 2020).

Met de, door COVID-19, uitgestelde Olympische Spelen heeft de surfsport alsnog zijn debuut als olympische sport gemaakt. Gedurende de pandemie en de sluiting van de sportscholen zag je een toename van het aantal buitensporters en daarmee ook surfers.

Wat nu de impact is van COVID-19 op surfers en wat de aanbevelingen zijn bij het hervatten van de sport heeft Eline Thijssen, sportarts in opleiding, onderzocht en zij vertelt je meer.

 

Hoe ga ik weer veilig surfen na een COVID-19 infectie?

Door lockdowns, het uitstellen van wedstrijden en de sluiting van bepaalde trainingsfaciliteiten kunnen surfers een mate van deconditionering ondervinden ten gevolge van de COVID-19 pandemie.

Coronavirus effect hart en longen 

Bij een COVID-19 infectie kunnen sommige mensen een lange herstelperiode met hindernissen in het oppakken van sportieve activiteiten ondervinden.

Mild ziektebeloop COVID/corona

Na een mild ziektebeloop met de effecten van het coronavirus op hart en longen is het advies om in de twee weken nadat de klachten zijn verdwenen geen intensieve inspanning te leveren. Na deze 14 dagen is het advies om middels een geleidelijke opbouwperiode het surfen weer op te pakken (Salman et al. 2021), zeker omdat tijdens het surfen soms noodzakelijk is om de adem op soms onvoorspelbare momenten in te houden.

Ernstig ziektebeloop COVID/corona

Bij een ernstiger ziektebeloop is het advies om voor de start van zware lichamelijke inspanning eerst een controle bij een arts te plannen. Ook voor surfers die naast de doorgemaakte corona ook nog andere onderliggende aandoeningen hebben, is het geadviseerd eerst een arts te bezoeken voordat weer in het water gesurft wordt. Daarbij is ook aan competitieve surfers het advies om na een doorgemaakte COVID-19 infectie eerst een arts te bezoeken voor weer op wedstrijdniveau gesurft wordt.

 

Anti-doping na behandeling COVID-19

Ben je wedstrijdsurfer en ben je voor COVID-19 behandeld met onder andere dexamethason en hydrocortison? Ga dan na of je kunt voldoen aan de anti-doping richtlijn van de WADA (World Anti Doping Agency).

Afname lichamelijke conditie

Ook deconditionering (spieren slapper en afname lichamelijke conditie) leidt tot een hoger risico op blessures en gevaarlijke situaties in het water leiden. Dit is niet alleen gevaarlijk voor het individu, maar potentieel ook voor andere surfers of de reddingsbrigade.

Spieratrofie

Door neuromusculaire (spieren en zenuwen) deconditionering als gevolg van het tijdelijk niet/minder trainen kan spieratrofie optreden. Spieratrofie heeft impact op onder andere conditionele, coördinatie en spierkracht gerelateerde vlakken. Het gevolg is een hoger risico’s op blessures wanneer de surfsport na een minder intensieve periode weer hervat wordt. Dit is iets waar je als sporter en trainer bedacht op moet zijn en waarop je het trainingsprogramma moet (laten) aanpassen. Ook hier ligt de nadruk op een geleidelijke opbouwperiode van de sportbelasting.

Mentale gezondheid surfer

Naast de fysieke impact moet er ook aandacht zijn voor de mentale gezondheid van de surfer. Naast de periode van het ziek zijn kunnen ook periodes van zelf-isolatie, beperkingen in trainingen en het annuleren van wedstrijden van invloed zijn op het welzijn van de (competitieve) surfer. Ook voor patiënten die surfen als therapie bij bepaalde aandoeningen inzetten, dienen in deze periode goed ondersteund te worden.

 

Risico’s van surfen tijdens COVID-19

Tijdens het surfen is het risico op transmissie van het coronavirus relatief laag gezien het een sport is zonder lichamelijk contact en de sport in de buitenlucht plaatsvindt. Surfers moeten juist onderling afstand houden in het water om de situatie met surfboards, golven en stroming veilig te houden. Het water zelf zou geen significante rol spelen in de virusverspreiding.

Op de plekken waar surfers uit het water samen komen, gelden de lokale regels, zoals het dragen van mondmaskers en afstand houden.

Risico’s van COVID-19 op de gezondheid van een surfer

Wanneer een persoon een COVID-19 infectie heeft doorgemaakt is het belangrijk dat rekening wordt gehouden met de mogelijke impact van het virus op de lichamelijke gezondheid en het herstel naar de surfsport. Het SARS-CoV-2 virus kan onder andere effecten hebben op hart en longweefsel.

Koorts? Ga niet sporten

Tijdens de actieve fase van de virusinfectie kan het virus tot myocarditis leiden, een ontsteking van de hartspier met ontsteking, celdood en verminderde functie van de hartspier als gevolg. Om deze reden is het afgeraden om tijdens de actieve infectie en met koorts te gaan sporten.

Wanneer een sporter na een vaccinatie met een mRNA vaccin malaise klachten krijgt, zal de fysieke activiteit ook tijdelijk onderbroken moeten worden, omdat er zeldzame gevallen van myocarditis na mRNA vaccinatie gerapporteerd zijn (Hull et al., 2021).

COVID-19 en luchtwegklachten

COVID-19 kan niet alleen tijdens de infectie luchtwegklachten geven, maar ook in de herstelperiode hierna. Denk bijvoorbeeld aan benauwdheidsklachten door verlies van spierkracht van het middenrif, of een abnormaal adempatroon. Soms is het nodig dat deze mensen longrevalidatie volgen om van de klachten af te komen.

Aan surfen is ook een laag risico op verdrinking verbonden. Tijdens de piekperioden van de COVID-19 pandemie is een aangepaste aanpak voor de reanimatie van een onbekend persoon geadviseerd, waarbij er zonder gebruik van een luchtwegbarrière geen mond-op-mond beademing gedaan zou moeten worden wegens het besmettingsrisico. Het wordt geadviseerd hiervoor de landelijke geldende richtlijnen op te volgen.

COVID-19 maatregelen voor surforganisaties en surfers

Om besmettingen zoveel mogelijk te voorkomen terwijl surflessen zo lang mogelijk door mogen gaan, gelden er bepaalde maatregelen.

  1. De lokale en landelijke regelgeving dienen te allen tijde opgevolgd te worden.
  2. Waar mogelijk dienen activiteiten in de buitenlucht en op gepaste afstand uitgevoerd te worden.
  3. Het is te overwegen om mensen een test- of vaccinatiebewijs te laten tonen voor deelname aan een surfles.
  4. In bepaalde gevallen kan gebruik gemaakt worden van e-learning methoden om fysiek contact zoveel mogelijk te beperken.
  5. Bij surfen in het buitenland dienen de regels rondom reizen en vervoer in acht genomen te worden. Tijdens periodes met hoge besmettingscijfers is het advies om (buitenlands) reisverkeer tot een minimum te beperken.

Eline Thijssen

Eline is sportarts in opleiding (2022) in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis te Nijmegen. Daarnaast is zij onderdeel van Surfing Medicine International. Dit is een internationale organisatie van (para)medici die zich in brede zin inzet om de surfgemeenschap veilig te maken en van de nieuwste kennis en vaardigheden te voorzien.

Literatuur

  • McArthur K, Jorgensen D, Climstein M, et al. Epidemiology of Acute Injuries in Surfing: Type, Location, Mechanism, Severity, and Incidence: A Systematic Review. Sports Published Online First: 2020. doi:10.3390/sports8020025
  • Parsonage J, Secomb J, Dowse R, et al. The Assessment of Isometric, Dynamic, and Sports-Specific Upper-Body Strength in Male and Female Competitive Surfers. Sports Published Online First: 2018. doi:10.3390/sports6020053
  • Farley ORL, Harris NK, Kilding AE. Physiological demands of competitive surfing. J Strength Cond Res Published Online First: 2012. doi:10.1519/JSC.0b013e3182392c4b
  • Godfrey C, Devine-Wright H, Taylor J. The positive impact of structured surfing courses on the wellbeing of vulnerable young people. Community Pract 2015.
  • La Lanne CL, Cannady MS, Moon JF, et al. Characterization of activity and cardiovascular responses during surfing in recreational male surfers between the ages of 18 and 75 years old. J Aging Phys Act Published Online First: 2017. doi:10.1123/japa.2016-0041
  • Moore AM, Clapham ED, Deeney TA. Parents’ Perspectives on Surf Therapy for Children with Disabilities. Int J Disabil Dev Educ Published Online First: 2018. doi:10.1080/1034912X.2017.1400660
  • Jones NR, Qureshi ZU, Temple RJ, et al. Two metres or one: what is the evidence for physical distancing in covid-19? BMJ Published Online First: 2020. doi:10.1136/bmj.m3223
  • Elsamadony M, Fujii M, Miura T, et al. Possible transmission of viruses from contaminated human feces and sewage: Implications for SARS-CoV-2. Sci Total Environ Published Online First: 2021. doi:10.1016/j.scitotenv.2020.142575
  • Morgan D, Ozanne-Smith J, Triggs T. Descriptive epidemiology of drowning deaths in a surf beach swimmer and surfer population. Inj Prev Published Online First: 2008. doi:10.1136/ip.2006.013508
  • Schmidt A, Szpilman D, Berg I, et al. A call for the proper action on drowning resuscitation. Resuscitation. 2016. doi:10.1016/j.resuscitation.2016.04.019
  • IDRA-ILS-IMRF Joint Position Statement: COVID CPR Algorithm. 2020. Accessed at: https://www.ilsf.org/2020/06/05/idra-ils-imrf-joint-position-statement-resuscitation-of-the-drowned-person-in-the-era-of-covid-19-disease/
  • Nolan, J.P.Ainsworth, S. et al. European Resuscitation Council COVID-19 guidelines executive summary. Resuscitation. 2020: 153; 45 - 55
  • Attard A, Brander, R., Shaw, WS. Rescues conducted by surfers at Australian beaches. Accident Analysis and Prevention 2015;82:70-78.
  • Jubbal KT, Chen C, Costantini T, Herrera F, Dobke M, Suliman A. Analysis of surfing injuries presenting in the acute trauma setting. Ann Plast Surg. 2017;78(5):S233–7.
  • Lowdon BJ, Pateman NA, Pitman AJ. Surfboard-riding injuries. Med J Aust. 1983;2(12): 613–6.
  • Videbæk, S., Bueno, A. M., Nielsen, R. O., & Rasmussen, S. (2015). Incidence of Running-Related Injuries Per 1000 h of running in Different Types of Runners: A Systematic Review and Meta-Analysis. In Sports Medicine. https://doi.org/10.1007/s40279-015-0333-8
  • Nathanson A, Bird S, Dao L, Tam-Sing K. Competitive surfing injuries: A prospective study of surfing-related injuries among contest surfers. Am J Sports Med. 2007;35(1):113–7.
  • Furness J, Hing W, Walsh J, Abbott A, Sheppard JM, Climstein M. Acute injuries in recreational and competitive surfers: Incidence, severity, location, type, and mechanism. Am J Sports Med. 2015;43(5):1246–54.
  • European Society of cardiology. (2020). ESC Guidance for the Diagnosis and Management of CV Disease during the COVID-19 Pandemic. European Heart Journal.
  • Inciardi, R. M., Lupi, L., Zaccone, G., Italia, L., Raffo, M., Tomasoni, D., Cani, D. S., Cerini, M., Farina, D., Gavazzi, E., Maroldi, R., Adamo, M., Ammirati, E., Sinagra, G., Lombardi, C. M., & Metra, M. (2020). Cardiac Involvement in a Patient with Coronavirus Disease 2019 (COVID-19). JAMA Cardiology. https://doi.org/10.1001/jamacardio.2020.1096
  • Emery M, Phelan D, Martinez M. Exercise and Athletics in the Covid-19 Pandemic Era. American College of Cardiology, Expert Analysis. May 2020. https://www.acc.org/Latest-in-Cardiology/Articles/2020/05/13/12/53/Exercise-and-Athletics-in-the-COVID-19-Pandemic-Era
  • Driggin, E., Madhavan, M. V., Bikdeli, B., Chuich, T., Laracy, J., Biondi-Zoccai, G., Brown, T. S., Der Nigoghossian, C., Zidar, D. A., Haythe, J., Brodie, D., Beckman, J. A., Kirtane, A. J., Stone, G. W., Krumholz, H. M., & Parikh, S. A. (2020). Cardiovascular Considerations for Patients, Health Care Workers, and Health Systems During the COVID-19 Pandemic. In Journal of the American College of Cardiology. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2020.03.031
  • Fraser Emily. Long term respiratory complications of covid-19 BMJ 2020; 370 :m3001
  • Dicpinigaitis, P.V., Canning, B.J. Is There (Will There Be) a Post-COVID-19 Chronic  Cough?. Lung 198, 863–865 (2020). https://doi.org/10.1007/s00408-020-00406-6
  • Zhao HM, Xie YX, Wang C; Chinese Association of Rehabilitation Medicine; Respiratory Rehabilitation Committee of Chinese Association of Rehabilitation Medicine; Cardiopulmonary Rehabilitation Group of Chinese Society of Physical Medicine and Rehabilitation. Recommendations for respiratory rehabilitation in adults with coronavirus disease 2019. Chin Med J (Engl). 2020 Jul;133(13):1595-1602. Doi: 10.1097/CM9.0000000000000848. PMID: 32251002; PMCID: PMC7470013
  • Farr, E., Wolfe, A. R., Deshmukh, S., Rydberg, L., Soriano, R., Walter, J. M., Boon, A. J., Wolfe, L. F., Franz, C. K., Ho, Y.-L., Eden, S., Kundu, S., Lann, M. F., Jr., R. A. G., Ho, P. M., Heidenreich, P. A., Jacobson, D. A., Douglas, I. J., Tate, J. P., … Keiser, O. (2020). Short of Breath for the Long Haul Diaphragm Muscle Dysfunction in Survivors of Severe COVID-19 as Determined by Neuromuscular Ultrasound. MedRxiv.
  • Shi, Z., De Vries, H. J., Vlaar, A. P. J., Van Der Hoeven, J., Boon, R. A., Heunks, L. M. A., & Ottenheijm, C. A. C. (2020). Diaphragm Pathology in Critically Ill Patients with COVID-19 and Postmortem Findings from 3 Medical Centers. In JAMA Internal Medicine. https://doi.org/10.1001/jamainternmed.2020.6278
  • Elliott, N., Martin, R., Heron, N., Elliott, J., Grimstead, D., & Biswas, A. (2020). Infographic. Graduated return to play guidance following COVID-19 infection. In British Journal of Sports Medicine. https://doi.org/10.1136/bjsports-2020-102637
  • Carlsen, K. H. (2012). Sports in extreme conditions: The impact of exercise in cold temperatures on asthma and bronchial hyper-responsiveness in athletes. British Journal of Sports Medicine. https://doi.org/10.1136/bjsports-2012-091292
  • D’Amato, M., Molino, A., Calabrese, G., Cecchi, L., Annesi-Maesano, I., & D’Amato, G. (2018). The impact of cold on the respiratory tract and its consequences to respiratory health. In Clinical and Translational Allergy. https://doi.org/10.1186/s13601-018-0208-9
  • Kim, J. H., Levine, B. D., Phelan, D., Emery, M. S., Martinez, M. W., Chung, E. H., Thompson, P. D., & Baggish, A. L. (2020). Coronavirus Disease 2019 and the Athletic Heart: Emerging Perspectives on Pathology, Risks, and Return to Play. JAMA Cardiology. https://doi.org/10.1001/jamacardio.2020.5890
  • Salman D, Vishnubala D, Le Feuvre P, Beaney T, Korgaonkar J, Majeed A et al. Returning to physical activity after covid-19. BMJ 2021; 372 :m4721. doi: https://doi.org/10.1136/bmj.m4721
  • Greenhalgh T, Knight M, A’Court C, Buxton M, Husain L. Management of post-acute covid-19 in primary care. BMJ2020;370:m3026. doi:10.1136/bmj.m3026 pmid:32784198
  • Carfì A, Bernabei R, Landi F, Gemelli Against COVID-19 Post-Acute Care Study Group. Persistent symptoms in patients after acute COVID-19. JAMA2020;324:603-5. doi:10.1001/jama.2020.12603. pmid:32644129
  • Löllgen H, Bachl N, Papadopoulou T, et al. Recommendations for return to sport during the SARS-CoV-2 pandemic. BMJ Open Sport Exercise. Med2020;6:e000858doi:10.1136/bmjsem-2020-000858
  • Phelan, D., Kim, J. H., & Chung, E. H. (2020). A Game Plan for the Resumption of Sport and Exercise after Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) Infection. In JAMA Cardiology. https://doi.org/10.1001/jamacardio.2020.2136
  • Varatharaj A, Thomas N, Ellul MA, et al., CoroNerve Study Group. Neurological and neuropsychiatric complications of COVID-19 in 153 patients: a UK-wide surveillance study. Lancet Psychiatry2020;7:875-82. doi:10.1016/S2215-0366(20)30287-X pmid:32593341
  • Varatharaj A, Thomas N, Ellul MA, et al., CoroNerve Study Group. Neurological and neuropsychiatric complications of COVID-19 in 153 patients: a UK-wide surveillance study. Lancet Psychiatry2020;7:875-82. doi:10.1016/S2215-0366(20)30287-X pmid:32593341
  • UK Anti-Doping (UKAD). Statement on the Covid-19 vaccines and the Code (2020). Accessed at: https://www.ukad.org.uk/news/statement-covid-19-vaccines-and-code
  • World Anti-Doping Agency (WADA). List of  Prohibited Substances and Methods. 2021. Accessed at: wada-ama.org/en/content/what-is-prohibited
  • Iacobucci G. Covid-19: How is vaccination affecting hospital admissions and deaths? BMJ 2021; 374 :n2306
  • Hull JH, Schwellnus MP, Pyne DB, Shah A. COVID-19 vaccination in athletes: ready, set, go…. Lancet Respir Med. 2021;9(5):455-456. doi:10.1016/S2213-2600(21)00082-5
  • United States Department of Health and Human Services (DHHS), Public Health Service (PHS), Centers for Disease Control (CDC) / Food and Drug Administration (FDA), Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS) 1990 - 6/18=/2021, CDC WONDER On-line Database

 

Zoek een sportzorgprofessional