- Snel herstel met onze oefeningen
- Trainingsprogramma’s op maat
- Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
Ben je aan het trainen voor een wandeltocht? Vergeet jouw voeten niet!
Wandelen is gezond voor lichaam en geest, maar ook wandelen kan blessures met zich mee brengen. Zeker wanneer je in training bent naar een grote prestatie zoals de Nijmeegse Vierdaagse hebben de voeten veel te verduren. Het lichaam moet wennen aan de zware belasting. Daarom is het opbouwen van de belasting belangrijk, zodat het lichaam geleidelijk went aan de grote belasting. Hierdoor kunnen de pezen, banden en gewrichten wennen aan de belasting en sterker worden. Maar als er een klein “foutje” zit in de anatomie van de voeten en/of benen of als er is sprake van teveel of weinig beweging in bepaalde (voet)gewrichten, dan kunnen er problemen ontstaan tijdens de opbouw. Indien dit wordt genegeerd kan dit leiden tot een overbelastingsblessure.
Welke factoren spelen mee voor het krijgen van een overbelastingsblessure?
- Holvoet of platvoet
- Afwijkende voorvoetstand
- Teveel of te weinig beweging in de voet(gewrichten), zoals het grote teengewricht
- Het vrouwelijk geslacht (vanwege de stand van de benen)
- Beenlengteverschil
- Overgewicht
- Slap schoeisel (slap contrefort, te weinig torsiestijfheid) of verkeerde maat schoeisel
- Versleten schoeisel (scheef afgesleten hak)
- Verkeerd veteren van de schoenen
- Ongeschikte sokken
- Overmatig transpireren
- Te snelle opbouw van de trainingsactiviteit
- Te weinig rust nemen op de rustdagen
- Onvoldoende rompstabiliteit
- Ondergrond
- Medicatie
Wat kan je zelf doen?
- Zorg voor een goede en rustige opbouw.
- Check de schoenen of deze stevig zijn, geen versleten hak hebben en of de maat goed is.
- Gebruik het liefst sokken die speciaal voor wandelaars zijn. Deze sokken zorgen voor een goede vochtafdrijving en zullen geen wrijving geven in de schoenen.
- Verzorg de voeten en nagels goed. Was de voeten dagelijks en droog deze goed (ook tussen de tenen) en knip de nagels recht af.
- Gebruik indien mogelijk wandelstokken: dit zorgt voor een grotere stabiliteit en geeft minder druk op de voeten/benen.
- Maak zo nodig een afspraak bij de sportpodotherapeut om preventief te laten onderzoeken of er mogelijke factoren aanwezig zijn die het prettig opbouwen van de wandelbelasting in de weg kunnen staan.
Een blessure! Wat nu?
Wacht niet te lang met een blessure! Belangrijk is ook om de belasting omlaag te brengen, dus probeer kortere stukken te wandelen per keer. Indien dit onvoldoende effect heeft is het maken van een afspraak, bij bijvoorbeeld een sportpodotherapeut, aan te raden. De sportpodotherapeut onderzoekt de manier van lopen, de beweeglijkheid van de gewrichten en de spieren. Ook worden de schoenen en sokken geïnspecteerd. Samen wordt er naar een zo optimaal mogelijke oplossing gezocht om je weer snel op de been te krijgen!
Bron: sportpodotherapeut Annabelle Pont (RondOm podotherapeuten)
Kijk voor meer informatie over het werk van de sportpodotherapeut op: www.sportzorg.nl/zoek-een-sportzorgprofessional/sportpodotherapeut.
Ook vind je hier adressen van sportartsen bij jou in de buurt.
Sportpodotherapeut Annabelle Pont is lid van de Nederlandse Vereniging van Sport Podotherapeuten.