• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Frictiesyndroom

  • Frictiesyndroom is een steeds terugkerende pijn aan de buitenzijde van je knie tijdens het fietsen.
  • Het frictiesyndroom wordt ook wel iliotibiale frictiesyndroom genoemd. Deze overbelastingsblessure wordt in de volksmond ook wel ‘runners-knee’ genoemd, omdat het vaak voorkomt bij hardlopers.
  • Fietsers lopen echter ook risico op het krijgen van deze vervelende blessure.

Hoe ontstaat het frictiesyndroom

De ilio tibiale band is een peesplaat die begint op de bekkenkam en vandaar via de buitenkant van het bovenbeen naar het onderbeen loopt. Daar eindigt deze aan de voor/buitenzijde van het onderbeen juist onder de knie. Het probleem ontstaat door wrijving van deze ilio tibiale band over het bot van je bovenbeen aan de buitenzijde van je knie. Een dergelijke pijn kan ontstaan als de spieren aan de buitenzijde van je bovenbeen te strak en te stijf zijn. Dit kan gemakkelijk ontstaan als je veel kilometers maakt met name in koude omstandigheden, maar ook als je knie te veel naar buiten staat. Dit kan komen door een verkeerde fietstechniek, een slechte core-stability, O-benen of platvoeten of een verkeerde stand van de schoenplaatjes.

De blessure kan met name aan het begin van het seizoen optreden in de periode van conditieopbouw, maar soms ook aan het einde van een zwaar seizoen. Soms echter is het probleem hardnekkig en beperkend voor je presteren. In dergelijke gevallen is een nadere analyse door een sportarts noodzakelijk.

Behandelen

  • Naast het onderzoeken van je knie zal er onder andere worden gekeken naar het functioneren van je rug en rompspieren.
  • Ook de stand van je benen en voeten tijdens het fietsen is van groot belang.
  • In sommige gevallen kan deze met behulp van speciale wigvormige plaatjes of steunzooltjes zodanig worden aangepast dat de wrijving en daarmee de blessure zal verdwijnen.
Hans Smid, arts

Arts Hans Smid (1960) werkte na zijn artsexamen onder meer als arts-assistent orthopedie in het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal en het Sint-Claraziekenhuis in Rotterdam. Ook werkte hij als arts-assistent cardiologie in het Laurentius Ziekenhuis in Roermond. In 2000 rondde hij zijn opleiding tot sportarts af. Hans is sinds 1996 begeleidend arts geweest van de nationale schaatsteams. Als sportarts van de KNSB (Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond) en de Spaarselect Ploeg was hij onder andere betrokken bij de Olympische Winterspelen 1998 en 2002.


Zoek een sportzorgprofessional