• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Watermeloen

Watermeloen is familie van de komkommer en de pompoen en daardoor dus eigelijk een (vrucht)groente en geen fruit. Toch zul je zien dat watermeloen in overzichten terug te vinden is onder de fruitsoorten en niet onder de groenten. Dat komt vanwege de hoeveelheid fruitsuikers die in de watermeloen zit.

Wil je weten wat de beste balans voor jou is in de combinatie voeding en bewegen (sport)?

Neem dan eenvoudig contact met een sportdiëtist bij jou in de buurt.

 

Fruitsuikers in watermeloen én afvallen of aankomen

Watermeloen is een beetje ondergewaardeerd. Sporters die willen of moeten afvallen willen of durfen vaak geen watermeloen te eten, omdat er veel suiker in zit. En sporters die willen of moeten aankomen vinden het dan weer een snack met te weinig voedingsstoffen. Juist met watermeloen kun je heel veel doen!

Wil je afvallen; watermeloen is je vijand niet, net als suiker trouwens. Sport je veel; watermeloen kun je in zoveel recepten verwerken. Er zit vast iets tussen waarmee je ook je energie, eiwitten en/of vetten behaalt en heerlijk van de watermeloen kunt genieten. Wat dacht je van een watermeloenpizza of een pokébowl met watermeloen? En wil je de pokébowl meer energie laten bevatten, dan kun je natuurlijk ook avocado/ edamame boontjes toevoegen. 

Watermeloenfeitjes

  1. De naam watermeloen doet wat hij zegt, hij bestaat namelijk voor 95 procent uit water. Hierdoor is het een ideale lekkere dorstlesser.
  2. Per 100 gram levert de watermeloen 36 kcalorieen die komen uit de fruitsuikers (8 gram per 100 gram). Maar dit zijn geen lege kcalorieen, want er zitten veel gezondheidsvoordelen aan de watermeloen.
  3. De watermeloen is een goede leverancier van ijzer, kalium, vitamine C.
  4. Kalium is bloeddrukverlagend en helpt ook om de spieren goed te laten functioneren én speelt daarmee een rol in het tegengaan van spierpijn.
  5. De watermeloen levert betacaroteen. Betacaroteen is een anti-oxidant dat de cellen in het lichaam beschermt tegen vrije radicalen. Ook helpt betacaroteen cellen herstellen die beschadigd zijn door de zon. Het lichaam zet betacaroteen om in vitamine A. Vitamine A zorgt voor een goede opbouw van de huid en het is ook goed voor je ogen en huid. Dus heeft je huid net teveel zon gehad, dan helpt watermeloen om je huidcellen te herstellen.
  6. Het rode vruchtvlees bevat het hoogste gehalte lycopeen van alle rauw geconsumeerde vruchten. Lycopeen zorgt voor de rode kleur. Lycopeen verkleint het risico op gezondheidsproblemen, zoals diabetes, hartziekten en een hoge bloeddruk.
  7. En dan nog een praktisch feitje. In Japan kweken ze vierkante meloenen. En de reden is nog eens hartstikke slim. Vierkante meloenen zijn eenvoudiger met opslag en vervoer.

Wat kun je met watermeloen allemaal doen?

  1. Neem schijfjes watermeloen mee in een bakje voor onderweg als dorstlesser of als snack. Een gesneden watermeloen is tot 3 dagen in de koelkast te bewaren.
  2. Combineer na het sporten watermeloen met magere kwark, dan heb je koolhydraten om de glycoleenvoorraad aan te vullen en eiwitten voor het spierherstel.
  3. In plaats van taart maak je van punten watermeloen een taartbodem en beleg deze met vers fruit, griekse yoghurt en bestrooi met munt.
  4. Maak water met een smaakje door stukjes watermeloen er aan toe te voegen. Dit staat ook nog eens erg leuk.
  5. Grill watermeloen op de BBQ.
  6. Maak een salade van watermeloen, feta en kruiden, watermeloenpizza of een pokébowl met watermeloen. 
  7. Je kunt watermeloen ook invriezen! In de vriezer is de watermeloen tot wel 12 maanden houdbaar.

Watermeloen, vocht en sport

Bij warm weer en/of intensief zweten is het belangrijk om voldoende te drinken. Het eten van alleen watermeloen zal jou niet helpen in je vochtvoorziening of je moet wel heel veel watermeloen eten. Dit is dan ook weer niet aan te raden want dan kun je bijvoorbeeld darmklachten krijgen.

Als je last hebt van prikkelbare darmen dan kan het sowieso zinvol zijn om de watermeloen te mijden. Dit, omdat watermeloen FODMAP-rijk is aan fructose, mannitol en frutanen. De (sport)dietist kan dit samen met jou afstemmen.

Wanneer is watermeloen te koop?

De watermeloen is tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar, maar het lekkerst blijft de watermeloen toch echt in de (warme) zomer. De watermeloen is dan ook een ideaal zomersnackje.

Niet alleen de verkrijgbaarheid door het jaar heen is veranderd, ook de maten. Je kunt nu verschillende maten watermeloen kopen en ze zijn in tegenstelling tot vroeger nu ook vrijwel pitloos verkrijgbaar.

Cassandra Akersloot

Cassandra is diëtist en sportdiëtist en eigenaresse van Akersloot Diëtiek.

Ellen Steinmeijer

Ellen is diëtist en sportdiëtist en mede-eigenaar ABCdiëtistennetwerk.

Zoek een sportzorgprofessional