- Snel herstel met onze oefeningen
- Trainingsprogramma’s op maat
- Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
Blog 4: Als het tegenzit, de motivatiedip
Tijdens je revalidatie zal je er hoogstwaarschijnlijk op één of meerdere momenten doorheen zitten. Dat kan komen door een tegenslag, een slepende of terugkerende blessure of omdat het einde nog zo ver weg is en je even je motivatie kwijt bent. Dit is heel normaal en volkomen logisch. Alleen hoe zorg je dat de motivatiedip snel voorbij is?
In het vierde blog nemen Afke van de Wouw en Yara van Gendt je mee wat je kunt doen tijdens je motivatiedip. Handig!
Motivatie kwijt, en nu?!
Op het moment dat jij je motivatie kwijt bent, kan het zijn dat je sombere gedachten hebt, geen zin hebt in dingen, misschien verdrietig en gefrustreerd bent en je ellendig voelt. Soms kan het zelfs voelen alsof je terug bij af bent. Als je deze gevoelens voelt opkomen, is het goed die gevoelens toe te laten en er niet mee in gevecht te gaan. Accepteer dat ook deze gedachten en gevoelens horen bij revalideren en geef ze de ruimte.
Tip! Lees blog 2 nog eens, ‘Eerste hulp bij het verwerken van blessures’ en word je bewust van jouw interpretatie van de situatie.
Of zoals Dieter F. Uchtdorf in Your Happily Ever After zegt: “It’s your reaction to adversity, not the adversity itself, that determines how your life’s story will develop.”
Nagenoeg een heel seizoen bleef Thomas De Pestel aan de kant. “Het was soms mentaal zwaar. Op een bepaald moment zat mijn broer Sander ook thuis met een blessure. Mijn ouders moesten plots niet meer naar de koers gaan. Het was een vervelende periode. We konden elkaar nauwelijks oppeppen, want we hadden beiden onze problemen. In die periode heb ik serieus overwogen om te stoppen met wielrennen.
Wielrenner Thomas De Pestel in HLN (6 september 2019)
Twee stappen achteruit
De weg naar het bereiken van de top is geen rechte lijn. ‘Sometimes you have to take two steps back to jump forward’. Ook je revalidatietraject zal niet zonder slag of stoot gaan. Die ene oefening die maar niet wil lukken, of misschien zelfs dagen waarop niets lijkt te gaan zoals je wilt. Het kan dan helpen om even uit te zoomen van je revalidatie.
Identiteit is 'revaliderende sporter'
Waarschijnlijk ben je de afgelopen periode bijna non-stop bezig geweest met het doen van je oefeningen en draaide alles om je blessure en revalidatie. Je identiteit is ‘de revaliderende sporter’ geworden en de meeste mensen vragen waarschijnlijk vooral hoe het nou met je blessure gaat en of je alweer terugkomt. Het revalideren kan een stressbron zijn geworden en dan is het goed om even afstand te nemen en aandacht te besteden aan andere dingen in je leven dan je revalidatie.
Focus op iets anders
Echt sterk zijn betekent op sommige momenten stoppen als het niet gaat. Je maakt als je doorgaat dan alleen maar meer kapot. Er überhaupt af en toe even tussenuit gaan is bevorderlijk voor je revalidatie. Dit kan je doen door bijvoorbeeld op vakantie te gaan.
“We zijn tijdens mijn revalidatie twee keer op vakantie geweest, even een korte break. Ik denk dat dat wel heel veel goed heeft gedaan, dat je niet te erg in een soort van sleur komt, of dat je er te erg in blijft zitten. En eigenlijk kwam ik daar ook twee keer heel goed van terug, de buiging van mijn knie was dan bijvoorbeeld juist beter omdat-ie rust had gehad.”
“[…] Het was lekker om weg te zijn want ik heb altijd het idee dat ik meer moet doen, en beter en harder moet trainen. Maar uiteindelijk blijkt dus ook, omdat ik elke keer zoveel beter terugkwam, dat rust voor je lichaam ook echt heel goed is.”
Judoka Tessie Savelkouls in de podcast Leren revalideren
Andere manieren waarop je kan omgaan met je motivatiedip kun je terugvinden in het boek Leren Revalideren. Kijk op www.lerenrevalideren.nl voor meer informatie.
Sportpsychologen Afke van de Wouw en Yara van Gendt
Afke van de Wouw is sportpsycholoog, bewegingswetenschapper en voormalig fysiotherapeut. Yara van Gendt is sportpsycholoog VSPN® en Psycholoog NIP.
Elke woensdag werken zij samen vanuit WOUW Performance Coaching op de KNVB Campus in Zeist, in het open voetbal innovatiecentrum, gebouw #11.