• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Handblessure

Veel voorkomende blessures aan de hand zijn toch wel de duimblessure en de vingerblessure. De meeste handblessures ontstaan bij balsporten zoals basketbal, maar ook het sportklimmen geeft vaak blessures van de vingers. Blessures aan de hand hebben ook in het dagelijks leven vaak vervelende gevolgen, en krijgen weinig rust om te herstellen. 

Zoek een sportarts in jouw buurt

Functie duim

De duim is een belangrijk onderdeel van de hand en heeft een bijzondere functie tijdens balsporten in het sturen van de bewegingen zowel bij het vangen, gooien en schieten van een bal.

Het duimgewricht staat deels naast en tegenover de andere handbeentjes en heeft een uitzonderlijke beweeglijkheid. De duim heeft twee kootjes, net als de grote teen, terwijl de andere vingers drie kootjes hebben en door de vorm van de hand meer met elkaar verbonden zijn. De duim staat reeds met haar middenhandsbotje in een andere lijn dan de andere middenhandsbotjes. Hierdoor is de hand in staat om de grijpfunctie te verbeteren.

Verstuikte of gekneusde duim

Door de afwijkende stand van de duim kan de duim door inwerkend geweld van de andere vingers af worden bewogen, waardoor de gewrichtsband tussen duim en middenhandsbotje aan de kant van de 2e (wijs-)vinger beschadigd kan raken. Dit letsel is vooral bekend bij skiën, maar ook balspelers kennen deze blessure.

Een verkeerde vangtechniek of het haken van de duim aan een tegenstander kan een duimverstuiking veroorzaken. Er ontstaat pijn, zwelling en bewegingsbeperking rond het duimgewricht. Vooral bewegingen in dit gewricht zijn pijnlijk. Er ontstaat een bloeduitstorting en een zwelling van de duimmuis. Bij rek van het bandje is er meestal forse pijn zonder duidelijke instabiliteit van dit gewricht.

Inscheuren van gewrichtsband en totale bandafscheuring bij de duim

Bij een inscheuring neemt de pijn en zwelling toe en is er bij zorgvuldig onderzoek een vermeerderde beweeglijkheid aanwezig. Bij een totale bandafscheuring kan de pijn meevallen, omdat er geen spanning meer op de beschadigde band staat. De bewegingsmogelijkheid van de duim is dan sterk toegenomen.

 

Wat te doen bij verstuikte of gekneusde duim

1. Wanneer jij je duim kneust, moet je direct koelen rond het gewricht. Daarnaast is het raadzaam om met een mitella je duim omhoog te houden. Het onderzoek door een arts is gericht op de eventuele aanwezigheid van een breuk in een van de botten van de duim of een totaal bandletsel van het gewricht (luxatie of subluxatie).

2. Afhankelijk van de mate van kapsel-bandscheuring zul je een rustpauze moeten inlassen. In ernstige gevallen, waarbij het gewrichtbandje totaal gescheurd is, zal een gipsverband en soms zelfs een operatieve hechting nodig zijn. De stabiliteit van het duimgewricht is heel belangrijk, omdat dit gewricht door de functie van de duim in het dagelijkse leven en bij sporten steeds weer gerekt wordt.

3. Valt de letsel van de duim mee dan zal de behandeling bestaan uit het geleidelijk weer gaan bewegen van de duim, zowel als vinger zelf als de beweging ten opzichte van de rest van de hand.

4. Bescherming van de duim door een fixerende tape of zwachtel hindert wel in de normale bewegingen, maar maakt de kans op een snelle herhaling van de blessure aanmerkelijk kleiner. Zelfs bij een goede, nagenoeg pijnloze bewegingsmogelijkheid moet bedacht worden dat de bandjes van het duimgewricht snel weer beschadigd kunnen raken. Een fixatietape, rond de duim tot aan de pols met een geringe bewegingsbeperking van het duimgewricht naar buiten, kun je het beste nog enige maanden gebruiken. Je kunt het minder stabiele gewricht helaas niet door spiertraining weer op peil brengen. Het kost tijd.

Ander letsel aan hand

Behalve een duimverstuiking kan er ook sprake zijn van:

  1. een botletsel van de duim;
  2. een botletsel van de middenhandsbotjes;
  3. een scheur in het duimgewricht.

Breuk scheepvormig bot

Bij een val op de duim en pols kan er ook nog een breuk in het zogeheten scheepvormig bot (os scaphoid) optreden. Dit soort breuken bevinden zich dichter bij de pols, maar zijn berucht om het slechte herstel door de slechte bloedvoorziening van dit botje bij een breuk. Breuken van het eindgewricht van de duim genezen sneller en zijn vergelijkbaar met letsels van de andere gewrichten.

Functie vinger

De vinger is een belangrijk onderdeel van de hand en heeft bij het vangen, gooien en schieten een sturende functie. De vingers hebben in tegenstelling tot de duim 3 vingerkootjes/ gewrichtjes. De bewegingen hebben als voornaamste functie buigen en strekken en spreiden en sluiten.

Verstuikte of gekneusde vinger

Een verstuiking van een vinger komt bij balsporten veel voor. Doordat een vinger te ver in een bepaalde richting is bewogen zijn de gewrichtsbanden van de vinger beschadigd. In de meeste gevallen zijn ook de spieren en bloedvaatjes beschadigd. Er treedt zwelling op en door de bloeduitstorting wordt de vinger ook vaak blauw. Door de zwelling kan de vinger niet meer goed worden gebogen en gestrekt en is er pijn ter plaatse van het beschadigde bandje.

  • Bij een verstuiking is de beweeglijkheid van de vinger niet toegenomen en er treedt felle pijn op bij het rekken van het beschadigde bandje. 
  • Bij een totale afscheuring van de band is de beweeglijkheid wel toegenomen maar kan de pijn meevallen.

 

Wat te doen bij een verstuikte of gekneusde vinger

1. Koelen

Een veel gebruikte behandelmethode gedurende de eerste uren is koelen. Het koelen helpt de zwelling te voorkomen. Insmeren met arniflor-gelei kan ook een bijdrage leveren aan het voorkomen van de zwelling.

2. Vingers soepeler maken - buigen en strekken

Buiten de sportsituatie kun je het buigen en strekken oefenen, op geleide van de pijn. Dit kan al na 24 uur. Na 48 uur kun je ook met een spons in warm water oefenen door rustige knijpbewegingen te maken. Zo maak jij je vinger soepeler. Gaat dit goed, herhaal dan drie keer per dag.

3. Aantal weken tapen of spalken

Om het gewricht te beschermen tegen hernieuwde verstuikingen is het raadzaam om je vinger tijdens het sporten een aantal weken te tapen of te spalken.

Ander letsel aan vingers

Drie voorkomende letsels aan de vingers zijn: vinger uit de kom, een gebroken vinger of opgezwollen vingers (tijdens het wandelen).

Vinger uit de kom

Bij balsporten komt de blessure 'vinger uit de kom' nog al eens voor. Een van de vingergewrichtjes is hierbij uit zijn verband, waardoor het vingerkootje in een abnormale stand staat. Vaak is het mogelijk de vinger in het normale verband te brengen door er in de lengterichting aan te trekken. Dit gaat gemakkelijk en zonder veel pijn. Als het met twee maal proberen niet lukt is het verstandig een arts om hulp te vragen. De arts zal dan vaak een röntgenfoto laten maken om te kijken of een breuk is. Daarna moet je het gewricht 15 minuten koelen. Een ijsmassage van ongeveer 5 minuten is ook een goede methode, mits de pijn het toelaat.

Het beschadigde gewricht is, als het weer op zijn plaats staat, dik door de bloeduitstorting. Er is drukpijn waar het gewrichtskapsel is beschadigd. De eerste maanden zul je de vinger moeten beschermen door de vinger te tapen of te spalken. Het kan nog maanden duren voordat de pijn bij buigen volledig is verdwenen.

Gebroken vinger

Drukpijn in de lengterichting van de vinger en/of drukpijn om het bot in de vinger wijst op een botbreuk. In dit geval moet er een arts geraadpleegd worden. De vinger wordt dan gedurende 3-6 weken vastgezet in een spalk. Ook dan duurt het meestal maanden voordat het gewricht weer volledig pijnvrij is.

Een gebroken vinger kan ook ontstaan door herhaalde overbelasting van het bot. Dit heet ook wel stressfractuur.

Direct naar stressfractuur

Opgezwollen vingers

Tijdens het wandelen kun je last krijgen van dikke, stijve en opgezwollen vingers. Deze opgezwollen vingers kunnen pijnlijk aanvoelen, maar zijn gelukkig eenvoudig op te lossen.

Direct naar dikke vingers tijdens het wandelen

Pijn aan onderarm

Juist bij fietsen, wielrennen of motorrijden kun je zo hard in je stuur knijpen dat je last krijgt van je onderarm. De pijn die je voelt heet ook wel 'armpump'. En daar is iets aan te doen.

Direct naar armpump

Zoek een sportzorgprofessional