• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Sportgeneeskunde Midden Nederland

Kniepijn tijdens het fietsen

Kniepijn tijdens het fietsen

7 november 2023
Categorie: (Sport)blessures,Professionals,Wielrennen

Of je nu op de racefiets over de weg rijdt, per mountainbike door het bos fietst, op de gravelbike meerdere ondergronden trotseert of traint voor de triathlon op een speciale tijdritfiets (TT); de blessures die ontstaan, komen in verschillende vormen voor. 

Ongeveer twee derde van alle blessures ontstaat door een acuut moment, oftewel een valpartij, al dan niet voorafgegaan door een botsing met een andere weggebruiker of een (verkeers)object. De meest voorkomende regio van blessures bij acute klachten is, niet verrassend, de schouder. Meer specifiek de sleutelbeenbreuk. Op de voet gevolgd door hoofdletsel (meestal een lichte hersenschudding) en overige schouderklachten zoals een breuk of een dislocatie (schouder uit de kom).

Eén derde van de klachten ontstaat dus min of meer geleidelijk en anders dan bij de acute klachten, is het soms lang niet altijd duidelijke wat de onderliggende reden is. Overmatig belasten (verkeerde belasting-belastbaarheid verhouding), een suboptimale fietsafstelling of ondeugdelijk of verkeerd materiaal behoren tot de mogelijkheden. Met stip op één staan knieklachten, op gepaste afstand gevolgd door rugklachten en heupklachten of liesklachten.

Expertisepartner Sportgeneeskunde Midden Nederland vertelt je er meer over in deze blog.

Nieuw sportseizoen: let op je voeding

Nieuw sportseizoen: let op je voeding

29 augustus 2023
Categorie: Professionals,Sport,Voeding

Na de zomerperiode ga je weer starten met sporten of je bent gestart met sporten en wilt dit verder uitbouwen. Het is natuurlijk belangrijk om goed op je voeding te letten. Je voeding moet namelijk aan een aantal basisvoorwaarden voldoen die terug te vinden zijn in de sportvoedingspiramide. Of je nu een duursporter, krachtsporter of sporter in teamverband bent. 

Levert je voeding voldoende brandstof voor de inspanning die je wilt gaan doen? Levert de voeding voldoende brandstoffen voor je lichaam? Wat voor effect hebben eiwitten? Hoeveel heb je hiervan nodig? Hoe zit het met verbrandingsprocessen en herstelprocessen?

Effect van medicatie op sportprestaties
Bewegingsanalyse voor fietser en/of hardloper
Waarom zou je een ademgasanalyse tijdens inspanning laten doen?
Je gezondheid in kaart met een sportmedisch onderzoek
Training: wanneer ben je ‘overreached’ en wanneer spreek je van ‘overtraining’?